Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Ta sticklingar av gyllenlack – i tre enkla steg

23 feb, 2025
author Anni Jähde
Anni Jähde
Ta sticklingar av gyllenlack – i tre enkla steg
Säkra nästa års vårkrukor genom att ta sticklingar av den härliga, doftande gyllenlacken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ta stickling från pelargon – så gör du!Brand logo
Ta stickling från pelargon – så gör du!

Gyllenlack är en fin vårblommare som förutom att ge färg och härlig doft även är viktig för de tidiga pollinatörerna. Vi brukar se gyllenlack som en ettårig växt eftersom de inte klarar allt för ihärdig kyla och ännu sämre en blöt vinter, men de går att övervintra frostfritt.

Gyllenlack är ganska dyra när de börjar komma i butikerna på våren, så sticklingsförökning är ett sätt att spara in de pengarna. Det går förvisso även att så gyllenlack, men då blommar de först året efter. Det kan dessutom vara lite svårt att hitta gyllenlack i butikerna och utbudet av färger kan vara begränsat. En fördel med att ta sticklingar är att de är exakta kopior av moderplantan, de nya små plantorna får alltså samma färg.
När sticklingarna fått rötter och du planterar om dem i krukor eller rabatten, var då noga att passa dem hela sommaren så att de inte torkar ut. Gyllenlack är ganska tåliga, men alla unga plantor är känsliga för torka.

Annons
Ta sticklingar på gyllenlack
ANNI JÄHDE

Klipp ner dina gyllenlack på sommaren om plantorna börjar se risiga ut så kommer de tillbaka med nytt bladverk och blommor. Ge dem extra näring för mer blomning! Gyllenlack blommar som bäst i april–juni, men kan fortsätta blomma långt fram på hösten.

Så tar du sticklingar av gyllenlack

1. Sticklingarna klipps av plantan när den är på väg att blomma över. Klipp cirka 7–8 centimeter långa skott. Klipp av toppen och dra av de nedersta bladen.

Klipp sticklingar av gyllenlack
ANNI JÄHDE

2. Stick ner sticklingarna i krukor med fuktig såjord.

Annons
Stick sticklingarna i krukor med fuktig såjord
ANNI JÄHDE

3. Sätt plastpåsar, med lufthål, över krukorna för att jorden inte ska torka ut. Ställ i halvskugga. Efter cirka en månad har rötter bildats och plastpåsarna kan tas bort. Plantera i större krukor med mer näringsrik jord eller i rabatten över sommaren. Till vintern måste plantorna förvaras frostfritt.

Sätt plastpåsar över dina sticklingar så att jorden inte torkar ut
ANNI JÄHDE

Foto: Anni Jähde

Annons