Odla chili – allt du behöver veta för att lyckas
Tomteröd eller knalligt grön, decimeterlång, lätt böjd och odlad i ett holländskt växthus. I grönsaksdisken är variationen sällan större än så. Det är synd, för chilivärlden bjuder på så mycket mer: skrynkliga, skruvade, klotrunda och klockformade frukter. Ett glänsande skal i svartlila, aprikos, citrongult eller lysande orange. Sorter så milda att du kan äta dem skivade på mackan. Andra så starka att de är snudd på farliga att stoppa i munnen. Smak av citrus, mango, kakao, kaffe eller rökton ...
Chili är lättodlad och därför en tacksam växt att satsa på. Det går till och med att odla den i köksfönstret. Inte minst är det de här egenskaperna som gör chili så populär. När man odlat chili ett tag lär man sig också vilka sorter man gillar och har nytta av. Eftersom det råder ganska mycket namnförvirring är det bäst att reda ut begreppen. Paprika och chili tillhör samma släkte, Capsicum. Skillnaden sitter i styrkan. Paprika är söt och mild, chili utmärks av mer styrka men även där finns ganska milda frukter att odla. Allmänt gäller att små frukter ofta är starkare än stora. Men det beror även på mognadsgrad, hur soligt plantorna har stått och vilken frukt på plantan man plockar – styrkan kan faktiskt skilja från frukt till frukt. Man får alltså prova sig fram när det gäller chili!
Så ska du göra för att lyckas med chili
Fröna ska i jorden tidigt
Det viktigaste är att börja i tid. Fröna sås tidigt på året eller redan i december. De tar tid på sig att gro, så ge inte upp. Ett snabbspår är att blötlägga fröna 12–24 timmar före sådd. Det är viktigt att jorden är riktigt varm för att fröna ska gro, cirka 25 grader. Har du ingen värmematta att sätta sådderna på, kan du placera dem uppe på kylskåpet eller på en golvvärmeslinga. Täck krukorna med ett genomskinligt lock eller perforerad plastfolie.
Ge extra belysning
Det behövs tillskottsbelysning i form av en växtlampa eller ett lysrör när fröna börjat gro. Längre fram på våren räcker det att låta plantorna stå i ett söderfönster. Mycket ljus ger stadiga plantor.
Plantera om flera gånger
Plantera om i varsin större kruka när plantorna har fyra till sex blad. Ytterligare ett par omplanteringar brukar behövas innan du slutplanterar i rejäla krukor.
Tänk på temperaturen
När risken för nattfrost är över kan plantorna flyttas ut på altanen eller i växthuset. De vill ha en varm och skyddad plats eftersom de inte trivs om temperaturen kryper under tolv grader ens nattetid. Du kan även låta dem stå kvar i fönstret hela året eftersom chili är flerårig.
Mycket näring och vatten
Vill man ha stor skörd får man varken snåla på vatten eller näring. Påsjorden är ofta alltför näringsfattig.
Om Scovillegrader:
- Scovillegrader utvecklades 1912 av den amerikanske farmaceuten Wilbur Scoville för att mäta hettan i chili baserat på mängden capsaicin.
- Scovillevärdet hjälper konsumenter att förstå hettan i chili och används vid tillverkning av chilisåser och vid forskning.
- Hettan mäts i Scoville Heat Units (SHU), som representerar den mängd utspädning i sockerlösning som krävs för att neutralisera hettan.
- Numera används kromatografi för att exakt mäta capsaicinhalten istället för den ursprungliga smaktestmetoden.
- Vanliga chilivärden: Jalapeño (3 000–8 000 SHU), Habanero (100 000–350 000 SHU), Carolina Reaper (över 2 000 000 SHU).
Chilisorter att testa
- Dutch: Den här känner du igen från affären, framtagen i Nederländerna från en ursprungligen indonesisk chili. Medelstark och god i grytor eller att rosta till salsa. Den röda är fylligare än den gröna och den gula.
- Padron: När spanjorerna bjuder på tapas kan man räkna med rätten Pimiento de Padron, stekta eller friterade Padron, bland läckerheterna. Denna chili/paprika är något oberäknelig då den vanligtvis är mild men ibland slår till med betydligt högre styrka.
- Jalapeño: Populär och bra nybörjarsort. Denna mexikan är en saftig och förhållandevis mild chili, som passar till salsa och desserter. Skördas oftast som gröna. Torkad och rökt kallas den chipotle.
- Aji: Mycket populär i Ecuador, Peru och Bolivia. På svenska kallas arten ibland bärpeppar. Ger aromatiska, ganska milda frukter. Fungerar att odla i lite svalare miljö men behöver en lång tid för att mogna.
- Lombardo: Bra nybörjarsort och perfekt för den som vill ha en riktigt mild chili. Smakar nästan som spetspaprika. God i sallader, inlagd som peperoni, grillad eller friterad. Långa skruvade frukter och kan skördas som både gröna och röda.
3 recept med chili
Tips!
Använd tunna plasthandskar när du hanterar starkare chilifrukter.
Chiliflakes
Hur lyxigt att bjuda på chiliflakes från sin egen planta?
Gör så här:
- Dela hela chilifrukter i mindre bitar. Vill du ha mycket hetta behåller du kärnorna, annars rensas de bort.
- Bred ut på bakplåtspapper och torka i 50 graders värme i ugn eller lägg i torkmaskin. När chilin är riktigt torr, häll ner i matberedare eller mixer och mixa till önskad flake-storlek.
- Förvara torrt och mörkt, i papperspåse eller en glasburk.
Picklad chili
Picklad chili ger en fin balans mellan syra och hetta, vilket passar perfekt till tacos, på hamburgaren, till grillade grönsaker, eller varför inte till ostbrickan?
Du behöver:
1 dl ättiksspriten (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
Chilifrukter av valfri sort och styrka
Gör så här:
- Tvätta och picka små hål i chilifrukter av önskan sort. Blanda gärna olika sorter. Det går också fint att skära dem i skivor.
- Koka en 1-2-3-lag, det vill säga en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Låt svalna och häll över chilin.
- Låt inläggningen stå svalt och mörkt i någon vecka innan den är klar att smaka.
Brownie med het ganache
Choklad och chili är en magisk kombo!
Du behöver:
Ganache:
150 g 70%-ig choklad
1,5 dl vispgrädde
En halv finhackad chilifrukt
Kaka:
150 g smör
2 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
2 ägg
1 dl bovetemjöl (eller vetemjöl)
Flingsalt
Gör så här:
- Hacka chokladen till ganachen. Koka upp grädden och häll över. Blanda i chili. Rör tills allt är slätt. Ställ åt sidan.
- Smält smöret till kakan. Blanda i övriga ingredienser och rör slätt. Klä en form, cirka 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 160 grader i cirka 20 minuter.
- Låt svalna och bre över ganachen. Strö eventuellt flingsalt över. Låt svalna i kylen innan kakan skärs upp.
Foto: Karin Wildheim
Omslagsfoto: TT