Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Så sköter du dina pioner – trädgårdsmästarens bästa tips

05 apr, 2025
author Nami Kawakita
Nami Kawakita
author Henrik Högström
Henrik Högström
Så sköter du dina pioner – trädgårdsmästarens 6 bästa tips
Ge pionerna rätt förutsättningar och de kräver inte så mycket av dig för att blomma. Trädgårdsmästaren på Julita gård delar med sig av sina bästa pion-tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lyckas med luktärterna - bästa sättet att såBrand logo
Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så

Äntligen grönskar det och juni är pionernas tid. Pioner är okomplicerade växter som var vanliga förr i trädgårdar, vars popularitet aldrig dalat. De är relativt lättskötta och när de väl är etablerade lever de oftast väldigt länge. Här är ett par saker att tänka på när du planterar och sköter dina pioner för att ge dem de bästa förutsättningarna och njuta av dem fullt ut!

Läs mer: Satsa på buskpioner för en lång pionblomning

På Julita gård i Södermanland, som förvaltas av Nordiska Museet, finns en pionträdgård med närmare 130 sorter och arter. Inför pionens dag, den 18 juni, delar nu trädgårdsmästare Klara Holmqvist med sig av sina bästa pion-tips.

Trädgårdsmästarens bästa pion-tips

1. Välj rätt plats

Pionerna trivs i soliga lägen men fungerar även bra på en halvskuggig plats med några timmars sol om dagen. Då varar även blomningen längre.

2. Ge pionerna utrymme

Det enkla svaret är: inte för tätt. Bra avstånd mellan plantorna är cirka en meter. Tänk också på att inte plantera pionerna för nära träd eftersom det riskerar att utarma jorden på blommans bekostnad.

3. Vattning

Vattna sparsamt och inte direkt på bladen. Pioner är tuffa och tål torka, men unga pionplantor behöver vattnas rejält en gång i veckan.

Annons

4. Plantera i rätt tid

Krukodlade pioner kan planteras när som helst på året, men hösten är att rekommendera. Barrotade växter bör planteras på hösten.

5. Föröka och flytta

Pioner är flyttbara blommor, men det kan dröja lite innan blomningen kommer igång igen. Bästa tiden för att flytta dem är på hösten när bladen börjat gulna lite. Då kan man gärna skära ner bladverket lite så att det är lättare att komma åt runt om rötterna.

Förökning genom delning av rotknölarna görs bäst på hösten. I det arbetet, som kan kräva lite armstyrka, är det viktigt att knopparna, rotknölarnas ”ögon”, inte skadas. Varje rotbit måste ha minst 3–5 "ögon". Vid plantering sedan är det viktigt att man inte planterar för djupt, knopparna ska vara cirka 5 cm under jord. När pionerna väl har rotat sig bör de stå kvar några år och det kan ta ett tag innan den är i samma goda form. En pion som trivs blir ofta gammal.

6. Stötta upp pionerna

De stora, vackra blomhuvudena gör pionerna lite känsliga för blåst och regn, därför bör pionerna helst stöttas upp så att de inte lägger sig ner. En flätad kupol av pil fixar du lätt själv – och pionen står stadigt i alla väder.

Pioner som får stora och tunga blommor kan ofta behöva lite hjälp med stöttning. Ett diskret och billigt sätt är att sätta bågar av sly eller pil i ett korsmönster över busken och binda ihop där slanorna möts. För att slanorna inte ska brytas kan det vara bra att förböja dem, mjuka upp materialet lite i handen, innan de sätts på plats. Man kan passa på så snart pionen börjar skjuta skott och tänka att höjden på den flätade kupolen ska vara ungefär hälften eller lite mer av buskens. Ganska snart har pionen växt igenom. Bladen döljer flätverket och busken står stadigt i både blåst och regn. Konstruktionen håller två till tre år beroende på träslag och tjocklek.

En flätad kupol av pil fixar du lätt själv – och pionen står stadigt i alla väder. Text: Anette Brunsell Foto: Anette Brunsell, Ellen Forsström

Varför blommar inte min pion?

Om din pion inte blommar kan det bero på flera orsaker såsom för djup plantering, otillräckligt med solljus, dålig jordmån eller att den helt enkelt behöver mer tid för att etablera sig efter plantering/omplantering. Kontrollera planteringsdjupet så att knopparna ligger rätt i jorden, max 5 cm djupt. Se till att pionen får tillräckligt med ljus, gärna minst 6 timmar per dag. Gödsla försiktigt med benmjöl för att främja blomningen.

Foto: IBL, TT

Annons