Sätt blomsterlökar – 10 goda råd för att lyckas med planteringen
När växterna i trädgården håller på att vissna och naturen förbereder sig för vintervilan så finns det en sak som håller humöret uppe hos trädgårdsfolket – alla vackra blomsterlökar som kan planteras på hösten för att sedan explodera i fantastisk vårblomning! Här ger vi dig 10 enkla tips för att lyckas med blomsterlökarna.
När ska man plantera blomsterlökar?
September och fram till mitten av oktober är bästa tiden att plantera blomsterlökar, då hinner de rota sig innan det blir för kallt. Men det går att plantera tills tjälen sätter stopp. Ju mindre lökarna är, desto tidigare bör de komma i jorden, annars finns risk att de hinner bli för torra. Scilla och snödroppar måste planteras tidigt under hösten. Även narcisser ska i jorden så fort som möjligt, de behöver tid att rota sig. Jorden bör vara väldränerad och näringsrik.
10 goda råd: Så ska du göra när du sätter blomsterlök
- Kontrollera att lökarna är hela, spänstiga och fria från mögel.
- Plantera lökarna direkt efter att du köpt dem, dock tidigast i september. Om lökarna planteras under sommarmånaderna kan de börja gro och sedan dö när frosten kommer. Förvara torrt och svalt fram till planteringsdags.
- Gräv ner löken tre gånger så djupt som lökens diameter.
- Plantera på en väldränerad plats, annars finns det risk att lökarna ruttnar.
- Tänk på att spetsiga änden ska vara uppåt. Hamnar löken upp och ner så kommer den upp ändå men lite senare.
- Häll benmjöl i planteringshålet för att ge löken extra näring. Toppa med kompostjord överst på jorden för extra bra växtförutsättning.
- Plantera tätt men inte så att lökarna rör vid varandra. På påsarna anges ofta längre planteringsavstånd, men speciellt om du inte har så många lökar blir det snyggare om de växer tätt.
- Applicera krukplanteringstips även när du planterar i en rabatt; placera de sent blommande sorterna så som tulpaner och narcisser längst ner och tidigare blommare högre upp.
- Ett sätt att få blomningen att se extra fyllig ut är att plantera lökarna i en triangel med den breda sida i rabattens bakkant och spetsen längst ut. Den optiska synvillan gör att blommorna verkar vara fler än vad de är i verkligheten.
- Har du problem med sorkar kan ett tips vara att placera hönsnät i botten och på sidorna i planteringshålet.
Plantera blomsterlök i kruka
Vill du att det ska blomma extra tidigt? Fyll en kruka med lökar som blommar tidigt på våren, till exempel scilla, krokus och snödroppar. Glöm inte benmjölet vilket ger lökarna en extra boost.
Det går bra att plantera höstlök i kruka. När du satt lökarna bör krukan vinterförvaras på en sval men frostfri plats. Om planteringen ska stå utomhus är det extra viktigt att välja en stadig kruka med dräneringshål i botten, eller lägg ett rejält lager lecakulor i botten. Packa in krukan med fiberduk eller säckväv och placera i skyddat läge. När lökarna är planterade i kruka utsätts de för mer kyla än om de vore nergrävda i marken. Ett tips är därför att gräva ner hela krukan nära huset, i växthuset eller i trädgårdskomposten. Täck sedan din plantering med något som skyddar och värmer, exempelvis löv, halm eller gamla mattor.
Blomsterlökar som rådjuren ogillar
Har du problem med rådjur i trädgården? Här listar vi de blomsterlökar som är rådjurssäkra.
- Allium
- Blåstjärna (Scilla)
- Kungsängslilja (Fritillaria)
- Narciss (Narcissus)
- Pärlhyacint (Muscari)
- Snödroppe (Galanthus)
- Snöklocka (Leucojum)