Så enkelt lyckas du med zucchini

Zucchinin har inte så många år på nacken. Den är en en ung grönsak, utvecklad ur squash i norra Italien först under slutet av 1800-talet. På latin är namnet Cucurbita pepo och dit hör även många andra pumpor.
Har man enbart smakat livsmedelsbutikens knalligt gröna eller gula ”tvålbitar” till zucchini blir man kanske inte så sugen på en egen odling.
Kulturarvssorterna är inte lika högavkastande som de moderna men ger en rik skörd ändå och har man sett en ’Tromboncino’ slingra iväg i landet med sin lustiga klump i änden eller avnjutit en grönräfflad och smakrik ’Costata Romanesco’ vill man definitivt testa.
Zucchini, sommarsquash eller courgette?
Kärt barn har många namn och i fråga om denna grönsaks rätta benämning råder stor förvirring.
Det finns många sorters pumpor och squash inom arterna Cucurbita maxima (som halloweenpumpor och hubbardpumpor), Cucurbita pepo (som tefatspumpor, spagettipumpa och olika prydnadspumpor) och Cucurbita moschata (myskpumpa eller butternutpumpa).
De som skördas mogna, har hårda skal, är fyllda av kärnor i mitten och kan lagras länge brukar kallas vintersquash. Om samma frukter – eller särskilt framtagna sorter – skördas omogna kallas de sommarsquash. De saknar ännu kärnor, har tunna skal och bör ätas inom några veckor från skörd.
När italienarna under andra halvan av 1800-talet fastnade för de avlånga, gula eller gröna varianterna av Cucurbita pepo-sommarsquash, och började förädla fram extra delikata sorter, kallade de dem zucchini.
På svenska säger vi numera zucchini om all sommarsquash och det är också så ordet används i den här artikeln. Courgette är det franska namnet. Och ska man vara petig är grönsaken heller ingen grönsak och ingen frukt. Den är ett bär!
Lätt att odla
Bra då att sommarsquashen är en lättodlad grönsak, lämplig för nybörjaren. Det är roligt att lyckas med det man företar sig och en stor skörd ger lust att prova kinkigare grödor med tiden. Att ge sig i kast med vattenmelon, blomkål eller mjölmajs första året kan lätt knäcka en rookie. Bättre då att satsa på säkra kort som potatis, mangold – och zucchini.
Eftersom detta är en extremt produktiv grönsak räcker det med ett par plantor för ett normalhushåll. Annars riskerar man att tröttna rejält på dieten framåt sensommaren. Alla fröer i fröpåsen behöver inte sås, de har en hållbarhet på flera år, så spara gärna till nästa vår (och nästa). Många sorter finns som ekofrö för den som vill främja odling på naturens villkor.
Att så i brätte är onödigt. Ta istället ett par krukor, fyll dem med jord och peta ner två frön i varje. Den starkaste plantan sparas när de har vuxit till sig lite, den klenare knipsas av.
Sådden sker inomhus eller i växthus i början av maj månad. Efter fyra veckor avhärdas och planteras plantorna ut. Squash växer snabbt och det är svårt att hysa stora, förkultiverade plantor inne.
Tidsangivelsen är genomsnittlig, det gör förstås skillnad om du bor i södra Sveriges kusttrakter eller på småländska höglandet eller norrut, där nattfrosten kan bita framåt midsommar. Finns det fortfarande risk för frost när squashen sätts ut på friland behöver den skyddas med fiberduk nattetid men ännu bättre är att vänta med planteringen tills frostrisken är över eftersom de är så känsliga för kyla.
Se upp för brännskador
Även det starka solljuset får man passa sig för i början. Var noga med avhärdningen när det gäller gurkväxter. De får lätt brännskador på bladen. Börja med att ge plantorna ett par timmar om dagen i ett skuggigt läge, innan de får motsvarande utevistelse i sol. Då har de vant sig vid uteklimatet när de grävs ner på den slutgiltiga växtplatsen.
En meter mellan plantorna är lagom. Det går att sätta dem tätare men då får man mindre plantor.
Zucchini tycker om varm, väldränerad och näringsrik kompostjord. De vill inte stå i vatten, då ruttnar framför allt stjälkarna lätt. Djupbäddar är perfekt. Man kan även sätta dem direkt på toppen av en välbrunnen kompost. Eftersom de växer så fort och ger stor skörd behöver de mycket näring.
Vattna ordentligt och skörda ofta
Sommarsquash är även törstig rackare. Vid torkperioder behöver man vattna. I övrigt är de inte så skötselkrävande. Det kraftiga bladverket hämmar ogräs. Att täcka marken är fiffigt. Då slipper man jord på frukterna. Använder man gräsklipp ger man ett näringstillskott samtidigt men halm funkar förstås också bra för att hålla frukterna rena.
Zucchini passar att samodla med andra värmeälskande växter. Eftersom bladverket och rankorna håller sig på marken, om de inte får något att klättra i, utnyttjar man utrymmet på ett fiffigt sätt om man låter dem växa intill högre grödor. Detta gör zucchini och majs till en grym kombination! En annan bra samodlingsväxt är rättika, som sägs hålla borta ohyra från gurkväxter. Å andra sidan är insektsangrepp på zucchini och dess släktingar sällan något problem.
Skördar man inte flera gånger i veckan kommer man att få förvuxna frukter. De är lösare i köttet och inte lika goda, så ta dem när de är mellan 15 och 20 centimeter långa. Då är skalet dessutom ganska tunt och man slipper frön i mitten av frukten. Skördade frukter klarar sig runt en månad om de förvaras svalt.
En mångsidig grönsak
Med sin milda smak och mjälla konsistens kan zucchini användas på många olika sätt i matlagning. Den kan skivas, tärnas för att stekas, grillas. ugnsbakas och ätas rå. Zucchini är också utmärkt för att fyllas eller användas i soppor. Man kan till och med baka med den!
Läs mer: 15 enkla och goda recept med zucchini
Sorter att testa:
- ’Costata Romanesco’ anses vara den allra godaste och smakrikaste zucchinin. Den har gamla anor och ger vackra, mellangröna frukter med ljusare åsar. Plantorna är storvuxna och inte lika rikbärande som moderna sorter.
- ’Black Beauty’ är en snart hundraårig kultursort men smakar likt de zucchini man kan köpa i affären. Den är lättodlad. De två faktorerna tillsammans ligger antagligen bakom att denna mörkgröna sort är den mest odlade zucchinin.
- Yellow Crookneck’ är en skruvhalspumpa från 1700-talet med smal hals, vilket ger en annorlunda form. Smaken är god och smörig och fruktköttet fast.
- ’Ambassador’ är en F1-hybrid, framtagen för yrkesodlare. Det innebär att den är problemfri och ger en extra riklig skörd. Dessutom är det en tidig sort. Fruktköttet är fast och har en nötaktig men kanske inte så intensiv och spännande smak.
- ’Genovese’ är tidig och högavkastande. Färgen är spräckligt ljusgrön, smaken bra och fruktköttet fast.
- ’Selection sativa’ är buskig sort med härligt gula, släta frukter, framtagen för ekologisk odling. Fruktköttet har en bra konsistens, vilket gör den god att skiva ner direkt i salladen.
- ’Tromboncino’ är en myskpumpa med stor växtkraft och mild smak. Får de långa rankorna ringla på marken blir frukterna oftast krokiga, binder man upp dem blir de rakare med en uppsvullen ända.
- ’Tapir’ har ett kompakt växtsätt, som gör den lämplig för den som inte har så stort grönsaksland. Frukterna är mörkgröna med silverskimrande strimmor och ett fast fruktkött, som gör den bra att skiva och äta rå eller grillad.
- ’Alberello di Sarzana’ är en ljusgrön och lätt melerad, italiensk sort med vitt, fast och mört fruktkött.
- Pic n pic’. Ont om plats? En ’Pic n pic’ får alltid plats och de knallgula frukterna skördas redan när de är 10 till 15 centimeter långa.
- ’Diamant’. En buskig F1-hybrid med klassiskt gröna frukter av jämn kvalitet, bra att lägga in eller fylla och gratinera i ugnen.
- ’Tondo chiaro di Nizza’ har klotrunda frukter och ett smakrikare fruktkött än annan sommarsquash. Den är väldigt uppskattad i Italien och Frankrike.
Foto: Karin Wildheim