Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Så flyttar du rabarber – steg för steg-guide

10 okt, 2024
author Nami Kawakita
Nami Kawakita
Rabarber hör sommaren till! Har du en stor planta i trädgården kan det med fördel vara dags att flytta den och ge den nytt liv – och säkra skörden många år framåt. Följ vår steg för steg-guide för en lyckad flytt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Rör-ihop-kaka med rabarberBrand logo
Rör-ihop-kaka med rabarber

Rabarber, rheum rhabarbarum, trivs bra i våra nordiska trädgårdar och är synonymt med sommarens härliga pajer, saft och kräm. Som bekant är det stjälkarna som är den ätliga delen av växten, medan bladen innehåller oxalsyra och är giftiga. Fördelen med rabarber är att den kräver relativt lite skötsel och ger oftast rikliga skördar i många år. Men även om rabarber är tålig kan den må bra av att flyttas när den är för stor eller om dess nuvarande växtplats inte längre är optimal.

Genom att flytta rabarber kan plantan få nytt liv och ge goda skördar i många år framöver. Med rätt skötsel kan rabarbern växa på samma plats i decennier, och den är ett utmärkt tillskott till både trädgården och köket. Dessutom är det relativt enkelt att flytta rabarber.

Steg för steg-guide för att flytta rabarber:

1. Välj rätt tidpunkt

Ungefär vart femte till sjunde år mår rabarberplantorna bra av att delas och planteras om för att säkra en god skörd i framtiden. Detta görs bäst tidig vår, innan den börjat växa ordentligt, eller sen höst, efter att bladen vissnat, roten är i vila och plantan störs minst.

En gammal rabarber mår bra av att delas och flyttas
Wirestock Creators

2. Välj ny plats

Rabarber trivs i soliga till halvskuggiga lägen, i näringsrik och fuktig jord. Tänk på att lämna gott om utrymme kring plantan, då rabarber kan bli stor. Den nya växtplatsen kan du med fördel jordförbättra med naturgödsel och vattna rikligt hela sommaren. Men se till att jorden är väldränerad så den inte blir vattensjuk!

Annons

3. Gräv upp plantan

Om jorden har varit torr ett tag kan det underlätta uppgrävningen av rabarbern genom att vattna igenom jorden ordentligt. Börja med att gräva djupt runt rabarberplantan, ca 20-30 cm från roten, så kommer rotklumpen så småningom lossna. Lyft försiktigt upp rabarbern med en grep eller spade för att inte skada rötterna och skölj av den så du kan se hur rotdelarna sitter ihop. Rabarber har ett mycket större rotsystem än man kan tro, ofta är de kraftiga, ligger huller om buller i marken och kan vara tjocka som underarmar. Under uppgrävning går rötterna förmodligen sönder, men försök ändå plantera de bitar som har rötter kvar.

Rabarber har större rötter än många tror, oftast tjocka som underarmar
MikeMakarenko

4. Dela (valfritt)

En rabarberplanta kan bli gammal och den mår bra av att delas och föryngras. Du får fler plantor genom att dela rabarberns fot. Varje ny rabarberplanta måste ha minst en bit rot och en knopp. På hösten är knopparna lätta att hitta, då sitter det en knopp längst ner på varje skaft. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte lika tydligt förrän de sväller. Var inte rädd för att prova – en frisk, äldre planta tål en del!

Tips! När man delar i mindre delar kan en morakniv vara bästa redskapet, för större precision.

5. Plantera på den nya platsen

Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen, så att det finns plats för de nya rötterna att växa. Fyll gärna på med lite kompost eller näringsrik planteringsjord på påse för att ge rabarbern en bra start. Sätt ner plantan så att kronan, den del där rötter och skott möts, hamnar strax under jordytan, eller sticker upp lite grann. Annars finns risk för att stjälkfästet blir blött och ruttnar. Fyll igen hålet och tryck till jorden lätt. Täck gärna med ett lager av kompost eller halm runt plantan för att behålla fukt och skydda mot frost, om du flyttar på hösten.

6. Vänta med skörd

När allt är klart är det tålamod som gäller – rabarbern behöver vila och etablera sig ordentligt det första året efter flytten. Vänta helst till andra året innan du skördar för att inte stressa plantan. Rabarbern behöver all energi den kan få för att rota sig på den nya växtplatsen. Med rätt skötsel kommer den att slå sig till ro på sin nya plats och ge en riklig skörd i många år framåt!

Låt rabarbern vila sitt första år efter flytt så den hinner etablera sig ordentligt
imageBROKER.com

Foto: TT

Annons