Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Förvandlade prästgården till en ny trädgård i gammal stil

16 jul, 2021
author Anna Örnberg
Anna Örnberg
En bänk på den gamla prästgården.
Vi hälsar på i en gammal prästgård från tidigt 1800-tal, omgiven av en gammaldags, blommig trädgård med charmiga detaljer. Nog är det lätt att tro att det alltid sett ut just så här, men hemma hos antiksamlarna Christina och Magnus är trädgården senaste nytt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den gamla prästgårdens trädgård ser ut att ha vara väldigt gammal med sitt fina lusthus, vackra stensättningar och den blommande, frodiga grönskan. Men nej, trädgården är något av det nyaste Magnus och Christina har.

– Jag brukar skoja och säga att soffan och tv:n är det nyaste vi har hemma hos oss, skrattar Magnus, men trädgården är också sprillans ny jämfört med allting annat vi omger oss med.

För paret Persson började det med att de köpte ett stort hus. Med många tomma rum att fylla, började de åka runt på auktioner, loppisar och antikbodar. Det väckte samlarinstinkten och antikintresset hos dem båda och det bar sig inte bättre, än att de ganska snart hade väldigt gamla möbler och prylar som inte riktigt passade i det betydligt nyare huset.

Följ med in i Årets trädgård 2020Brand logo
Följ med in i Årets trädgård 2020

Så de köpte ett annat, mycket äldre hus som stämde bättre med deras vurm för antikviteter. Prästgården är byggd 1825 och ligger vackert ute på landet, på en höjd med utsikt över åkrar och hagar.

Annons

Mycket till trädgård fanns här förstås inte och det blåste friskt. Tidigt kom de igång med att plantera häckar både runt och inne i trädgården för att dämpa vinden.

Trädgårdsintresserade Christina började gräva nya planteringar. Magnus är mer handfast praktiker, han byggde en stödmur av natursten för att få bort en besvärlig, svårskött slänt.

Den cirkelrunda buxbomshäcken på uppfarten.
Det som förut var en bred bilduppfart till huset har förvandlats till en fin grusad gård, kantad av rosor, lavendel och buskar med fina bladverk. En cirkelrund buxbomshäck med stäppsalvia och liljor förstärker gårdskänslan.

– Vi visste att vi ville ha en trädgård som passade ihop med huset, berättar Christina. En plats som kändes lugn, ombonad och trivsam samtidigt som den skulle påminna om flydda tider.

Ryktesvägen fick de höra talas om en vacker trädgård några mil bort. Dit åkte Christina och Magnus på ”studiebesök” och hade turen att träffa trädgårdsentusiaster med smittande kreativitet.

– Det var en stor aha-upplevelse, minns Magnus. De hade också ett gammalt hus med stor trädgård i precis den stil vi ville ha. Där fick vi flera fina idéer. Fulla av inspiration från sina nyfunna trädgårdsvänner tog de itu med sin egen trädgårdsförvandling. Självklart blev de antiknördar i det gröna också. Jakten utökades till gamla pinaler som kunde tåla väder och vind.

Annons
Lusthuset på gården.
Det fina lusthuset ligger som ett smycke i grönskan och förstärker känslan av att trädgården är långt mycket äldre än den faktiskt är.

– Man kan köpa gamla trädgårdsmöbler till betydligt bättre priser än nytillverkade, flikar Magnus in. De är ofta av rejäl kvalitet, kan lagas och målas så att de håller många år till.

Mycket av det material som ger platsen dess gammaldags särprägel är också prisvärt – som gårdsgrus till gångar och öppna ytor. Det inte bara ”känns” rätt, utan knastrar också hemtrevligt. Vanlig natursten kan till och med vara gratis och det har Magnus använt till rabattkanter, trappor, murar och små kullerstensläggningar.

Nytt lusthus i gammal stil

Den största och mest påtagliga trädgårdsprydnaden är ändå lusthuset. Det är strategiskt byggt i bortre hörnet av trädgården, som ett vackert blickfång från huset. Trots att det är nybyggt ser det ut som om det funnits här de senaste tvåhundra åren. Det bidrar till känslan av gammaldags miljö med sin blotta närvaro.

Spaljén till klematisen 'Summersnow'.
Klematisen 'Summersnow' är inte så stor ännu, men paret vet att när den väl tagit fart blir den gigantisk. Därför har de byggt en rejält stor spaljé av störar och armeringsnät.

– Förr byggdes ju många små bodar och uthus runt husen, säger Magnus. Man kanske inte absolut behöver utrymmet, men ett lusthus, förråd eller litet trädgårdsskjul skyddar för insyn, känns ombonat och kan vara dekorativt.

Annons

Samtidigt får man konkreta väggar som gör det enklare att skapa olika rum i trädgården. Med ett plank, en gles spaljé och en grusad innergård blev det ett trädgårdsrum med egen karaktär framför lusthuset. Det har fått en pampig entré med en portal av blodbok över trappan som leder nerför stenmuren, vaktad av två sömniga lejon.

– Vi tyckte det var roligt att göra det stilfullt, men med glimten i ögat, skrattar Christina. Det är ju pyntat med fyndat gammalt skrot, snarare än dyrbarheter.

Klassiska växter med nya inslag

Flätat staket framför rabatten.
Fint längs rabattkanten, Magnus har slagit ner runda stolpar med cirka 30 centimeter mellanrum och flätat långa pilslanor mellan stolparna, cirka 15 centimeter högt.

Planteringen av växter har de också funnit formen för. Här finns mycket av de klassiska växter man förväntar sig i en gammaldags trädgård, men inte enbart. Och så samlar de på växter också. Lite nymodigheter måste provas och inte ska man väl låta sig hindras av zongränser? Vill de verkligen ha något som egentligen bara klarar zon 2, så testar de så klart!

Annons
Buskar och perenner ger generösa planteringar.
Buskar ger snabbt fyllig grönska och volym. Christina samplanterar gärna buskar med perenner för att få generösa planteringar.

– Utmaningar är roliga, hävdar Magnus. Överlever det inte första gången kan det kanske funka bättre på en annan plats. Vi brukar inte ge upp förrän efter andra eller till och med tredje försöket.

Stort hus behöver stora växter i trädgården

Gräsmattan har blivit mindre för vart år och på flera håll är gräset mest en slingrande gång mellan öar av frodig växtlighet. Christina har som strategi att hålla ihop färgerna i olika delar av trädgården, men växttyperna blandar hon gärna. En plantering innehåller ofta både något träd och flera buskar ihop med perennerna.

Christina är speciellt svag för gulbladiga växter.
Christina är speciellt svag för gulbladiga växter. Det lyser upp mot mörkare grönt och är fint även när just inget är i blom. Kärleksört är en torktålig klassiker och finns i spännande gulbladiga varianter.
Annons

– Det finns så många fina buskar som blommar eller har vackert bladverk, säger Christina. De ger höjd och fyller upp! Huset är så stort, så det gäller att ta i lite. Jag väljer ofta stora och omfångsrika växter. Är de små bör de vara många, så att de syns. Och så älskar jag sån’t som klättrar, slingrar och väller ut. Särskilt klematis!

Det där otyglade och spretiga gör sitt till för stämningen.Trädgården känns numera frodigt och frejdigt välfylld, men det lär nog försvinna ännu mer av gräsmattan. De får fortfarande den bästa inspirationen genom att besöka andra trädgårdar. På så vis får de se växterna etablerade och fullvuxna. Det slutar oftast i en tur till handelsträdgården. Än finns mycket att se och prova!

Den amerikanska strimlönnen får avlånga klasar av näsor.
Den amerikanska strimlönnen får avlånga klasar av näsor som påminner om blomhängen.

Bästa växterna i en 1800-tals-trädgård

  1. Rosor – självklart!
  2. Pioner – välj med omsorg för att få väldoft.
  3. Klematis – eftersom de klättrar uppåt får du blomning på högre höjd.
  4. Kaprifol – för doften!
  5. Nävor: lättskött mormorsklassiker som blommar länge. Det finns en näva för alla lägen.
  6. Solhattar – fin blomning senare på säsongen.
  7. Liljor – finns i många fina färger, får hela trädgården att dofta.
  8. Fingerborgsblomma, stormhatt, riddarsporrar, kransveronika, stockrosor – högvuxna perenner, populära på mormors tid.

Få till en gammaldags trädgård med nya saker

  • Knastrande grusgångar, kullersten och murar med natursten passar fint.
  • Återbruka! Köp redan gammalt material, så får även nytillverkade ting rätt stil. På Blocket kan du fynda begagnat virke, hässjestörar, natursten och mycket mer.
  • Leta på loppis efter gamla kärl som kan användas som ”krukor” – trätunnor, laggkärl, gjutjärnsurnor eller gamla tvättgrytor.
  • Få till många sittplatser med soffor, bänkar eller bara någon ensam fin stol.
  • Bygg ett vackert lusthus, paviljong med snickarglädje eller charmigt skjul för redskap och planteringsbänk. En mindre byggnad blir fin dekoration för trädgården, ta ut svängarna med fönsterluckor och dekorsågade foderbrädor.
Trädgårdsiris är en fin perenn som förtjänar revansch.
Trädgårdsiris gillar läget i prästgårdens torra sandiga jord. En tacksam perenn som förtjänar revansch.

Har du lupiner i trädgården?

  • Lupinen finns på Naturvårdsverkets lista över de invasiva arter som bör bekämpas. De i dikesrenen är blomsterlupiner Lupinus polyphyllus. Hybriden regnbågslupin Lupin x regalis är en annan typ som oftast har grenig stjälk med flera blomställningar. Den finns i starkare färger och är inte invasiv.
  • Var ändå lite försiktig, klipp gärna av blomman innan den går i frö och lägg i vanliga sophinken. Av oförklarliga skäl förekommer det fortfarande fröpåsar för vanliga ’vildlupiner’ i handeln. Köp inte dem!
Annons