Grön, skön och lummig trädgård med mjuka former
När Cecilia och resten av familjen Tidstrand flyttade till sitt hus för snart 20 år sedan var trädgården inget som Cecilia funderade särskilt mycket kring. Annat är det nu. Trädgårdsintresset växte efterhand, så till den grad att hon utbildade sig till trädgårdsarkitekt.
Naturligtvis har det avspeglat sig i den egna trädgården. Cecilia har förvandlat den till en välkomponerad, genomtänkt och vacker plats, där de tankar och idéer hon har när det gäller trädgård tydligt framgår.
Det är grönt och lummigt, med övervägande mjuka linjer och sparsam blomning i ljusa toner. Här har skapats en modern, stilsäker trädgård där den stora gröna rikedomen skänker lugn och välbehag.
Här bor jag
- Namn: Cecilia Tidstrand.
- Yrke: Trädgårdsarkitekt, form & flora trädgårdsdesign.
- Familj: Maken Johan, sönerna August och Melker.
- Var: Viken, Skåne.
- Trädgårdens storlek: 600 kvadratmeter.
- Zon: 1.
- Om trädgården: Anlagd 2002 då huset byggdes samt 2014/2015 då husets byggdes till. Utvecklad främst de senaste tio åren. Ganska blåsigt läge med lerjord.
- Instagram: @formochfloratradgard
Cecilia har haft just detta som ett tydligt mål – sinnesfrid och kontemplation.
– Det är tack vare de många gröna bladväxterna som ögat får vila, förklarar Cecilia.
Bladen är stommen som bygger hela trädgården. Bladformerna är många liksom de gröna nyanserna, men tillsammans ger de ett lugn.
– Jag kan verkligen gå igång på fina gröna kombinationer, säger Cecilia. Även de gröna formerna i buskar och träd – formstarka element är viktiga i en trädgård.
Massor av färg passar inte i min trädgård
Och ju mindre yta, desto mer konsekvent i växtvalen måste man vara påpekar Cecilia, vars trädgård har en vanlig storlek för många av landets villaområden. På 600 kvadratmeter går det inte att ha allt, men masseffekt kan ge en känsla av att trädgården är större.
Ett långt vackert parti av funkia med vita bladkanter och ett ståtligt bestånd vit kransveronika är exempel på det. En del blommande växter är välkomna i det gröna, men Cecilia väljer färger med eftertanke.
– En blommande perennrabatt med massor av färger kan vara väldigt vackert, men en sådan passar mig inte alls. Milda blomfärger som vitt och ljust rosa pockar inte för mycket på uppmärksamheten.
Dem kombinerar hon gärna med mörka bladväxter och mörka blommor som chokladskära. Till våren blommar till exempel vita tovsippor och tulpaner i både vitt och nästan svart. Senare dignar hortensiabuskarna av vita bollar, dahlior i mjuk crèmefärg trängs i korgar och mörkbladiga höstsilverax sticker upp i rabatterna.
Den gröna trädgården är fin året runt
Året om håller trädgården sig i form. Cecilia har satsat på många städsegröna växter som murgröna, bambu, buxbomsklot och prydnadsgräs som är vackra även när de vissnar. Krukor som får stå ute och andra dekorationer hjälper till att ge liv även vintertid.
– Har man bara perenner i rabatterna lägger sig trädgården platt när de vissnar. Det krävs till exempel buskar och låga häckar som kan ge en stomme åt planteringarna.
Även om Cecilias trädgård känns så stabil, pågår ständiga små förändringsarbeten – inte konstigt för en trädgårdsarkitekt förstås. På sitt instagramkonto delar hon med sig av sin trädgård och tankarna kring den. Pedagogiskt ger hon råd kring växtval, färg, form och design.
– Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och det jag kan. Det är roligt att kunna ge både och inspiration kring växter och deras uttryck.
Tips om krukor och dekorationer i trädgården
- Håll samma stil på krukornas material och stil. Cecilia har valt svart och grå betong samt rotting.
- Likadana växter, eller matchande, får krukorna att höra ihop.
- Ställ krukor och dekorationer i grupper och placera dem på väl valda platser.
- Perenner i krukor är lättskött och vackert. Även små buskar, träd och prydnadsgräs.
- Satsa på en del städsegrönt i krukor som står ute hela året, t ex buxbomsklot.
- Placera några krukor och dekorationer så du ser dem inifrån.
- Ett vackert fat med vatten förstärker känslan av lugn i trädgården.
Så får du en lugn och harmonisk stil i trädgården
- Plantera alltid flera, minst tre men helst fem till sju exemplar av perenner. Udda antal ger en större visuell harmoni än jämna antal.
- Välj inte för många sorters växter. Upprepa några istället på olika platser.
- Gruppera växter, krukor och dekorationer. Tre buxbomsklot eller krukor tillsammans istället för utspritt. Eller bilda grupper, till exempel en liten buske med en kruka och en trädgårdslykta.
- En bit gräsmatta kan lugna ner ett rörigt intryck. Ge gärna gräsmattan en tydlig form.
- Anpassa trädgården efter husets stil.
- Färger har stor effekt. Skarpa, som gult och orange, ger energi och bör inte finnas i en kontemplativ miljö. Vitt, blått och grönt lugnar.