Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Plantera vitlök hemma – så här enkelt är det

28 okt, 2020
author Anni Jähde
Anni Jähde
Anni Jähde med vitlök redo att planteras.
Foto: Christina Uhlin
Att odla vitlök hör till det enklaste man kan göra. Planteringstiden och en välgödslad jord ska man dock inte slarva med. Här samlar vi de bästa tipsen för att lyckas med odling och skörd av vitlök!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Letar du efter något nytt att plantera i trädgården? Har du en dröm om att ha en egen köksträdgård? Då kan det passa dig perfekt att plantera vitlök.

Plantera vitlök- tipsen för att lyckas

Att odla vitlök är nämligen både enkelt, roligt och praktiskt. Allas Trädgårdsexpert Anni Jähde går igenom processen steg-för-steg och ger dig tipsen för att lyckas.


När ska man plantera vitlök?

Vitlök behöver vinterns kyla – så det är i oktober till november som de ska ner i jorden som helst inte ska vara varmare än cirka åtta grader. Trots att det är så sent på året hinner de ändå rota sig och ligger till våren i startgroparna för att börja växa.I juli, augusti är vitlöken skördeklar. Blasten brukar gulna och du kan lätt stoppa ner fingrarna i jorden och känna att lökarna blivit stora.Det går att plantera vitlök på våren också, men lökarna blir inte så stora och bildar sällan klyftor. Men de lökarna är goda de också, inte minst att äta färska.

3 tips för att plantera vitlök

1. Se till att använda väldränerad jord till vitlök

Anni visar upp egenodlade vitlökar.
Vitlökarna ska vara fasta och fina. Plantera inte klyftor som är skadade eller har börjat mögla. Foto: Christina Uhlin

Jorden måste vara genomsläpplig för vatten, annars riskerar vitlöken att ruttna. En tung lerjord är med andra ord inte bra för vitlök. Kompost är en bra jordförbättrare för alla jordar.

Annons

2. Gödsla ordentligt när du odlar vitlök

Vitlök kräver mycket näring. Se till att gödsla jorden innan du planterar, med till exempel kogödsel eller hönsgödsel. Ge sedan ännu mer gödsel till våren och gärna ett lager gräsklipp under sommaren – för vitlök behöver matas.

3. Använd rätt vitlök – undvik att odla vitlök från affären!

Anni Jähde hämtar jord med sin spade från skottkärran till jorden där vitlöken ska odlas.
Gödsla jorden med t ex kogödsel innan plantering. Foto: Christina Uhlin

Det allra viktigaste är att inte använda vitlök från mataffären. Den är inte virustestad och kan sprida sjukdomar till jorden, vilket kan innebära att det inte går att odla någon sorts lök alls i den jorden flera år efteråt. Sorterna man köper i mataffären är kanske inte heller lämpliga för det svenska klimatet och är dessutom ofta behandlad för att inte gro –precis tvärt emot vad vi vill.

Så köp vitlöken i trädgårdsbutikerna, den är avsedd att plantera i svenska trädgårdar och är frisk och fin. Det finns flera olika sorters vitlök att välja mellan. Titta lite på vilka egenskaper de har och vad som passar dig.

Annons

En del har mildare smak, andra är väldigt bra att lagra länge och vissa har mjuk blast som går att göra fina vitlöksflätor eller vitlöksring av.

Dags att plantera vitlöken - så gör du

Dela upp vitlökarna i klyftorna. Det är alltså klyftorna – en och en – som man sätter. Det torra skalet ska vara kvar, det är bara att stoppa ner klyftorna som de är.

Anni Jähde delar upp vitlök i klyftor innan de planteras.
Dela vitlökarna i klyftor. Foto: Christina Uhlin

Stora klyftor ger stora lökar. Det är inte mycket lönt att sätta de riktigt små klyftorna. Plantera med tio centimeters avstånd mellan klyftorna och cirka 15 centimeter mellan raderna. Tryck ner klyftorna max fem centimeter med den spetsiga ändan upp och den trubbigare ner.

Anni Jähde planterar vitlöksklyftor.
Sätt klyftorna med cirka tio centimeters avstånd. Foto: Christina Uhlin

Lägg till slut över ett lager löv och/eller gräsklipp om du har det så att jorden inte står bar över vintern.

Annons
Anni Jähde täcker planterade vitlöksklyftor med jord och gräsklipp.
Ett lager löv över jämnar ut temperaturen som ju kan variera kraftigt under vintern. Foto: Christina Uhlin

Det här täcket jämnar ut temperaturskiftningarna under vintern en aning. Bli inte orolig om vitlöken börjar gro under vintern, det gör de nästan alltid och skjuter upp fin grön blast. Men det är ingen fara – vitlök är en riktig tuffing som tål sträng kyla!

Odla vitlök i kruka

Vill du odla vitlök i kruka? Ja, det går det också! Plantera lite tätare än du gör i marken, men annars likadant. Krukan ska stå ute för att vitlöken ska få kylan, men se till att det inte regnar ner i krukan, då blir jorden för blöt och vitlöken ruttnar.

Ställ den under tak eller lägg över en brädbit eller liknande som skydd mot regnet. Att ha krukan i ett kallt växthus fungerar utmärkt. Glöm då inte att ge lite vatten på våren och flytta ut krukan innan det hinner bli för varmt i växthuset.

Så här odlar du vitlök i kruka.
Vitlök kan odlas i kruka, men se till att jorden inte blir för blöt. Foto: Christina Uhlin
Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckasBrand logo
Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas
Annons
Annons