Skörda vitlök – experten visar hur och när du skördar vitlöken
Odlar du vitlök i köksträdgården? Här samlar vi en guide och andra smarta tips för att lyckas med skörden.
När ska man skörda vitlök?
Någon gång från slutet av juli och ett par veckor fram är det dags att skörda vitlöken. Utvecklingstiden är cirka 150 dagar. När blasten börjar gulna har vitlöken bildat klyftor och vuxit i storlek.
Sköra vitlök – så gör du steg för steg
Här visar vår trädgårdsexpert Henrik Hanell hur du skördar vitlök steg för steg.
1. Ta upp en lök och se hur den ser ut. Väntar man för länge med skörden riskerar det skyddande höljet runt klyftorna att lossna.
2. Kom ihåg att lägga undan utsäde till höstens sättning. I september-oktober är det dags att sätta nya vitlökar.
3. Skörden ser fin ut. Använd gärna en grep när du skördar. De långa rottrådarna gör att vitlökarna sitter riktigt hårt, speciellt i en lerig jord.
4. Låt vitlökarna torka lite i solen och vädret tillåter. Ett fint sätt att hålla ihop dem är att göra en fläta. Så låt stjälkarna vara kvar.
Torka vitlök hängande
Torka sedan inomhus och förvara vitlöken i torrt utrymme, helst hängande. Det ska vara mellan 18 och 25 grader och vitlöken bör få torka i ett par veckor. Både stjälk och skal ska vara helt torra.
Kom ihåg att aldrig lägga torkad vitlök i kylen, på grund av fukten i kylen börjar den lätt gro och kan dessutom mögla.