Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Mariette Glodeck om cancern: ”Skriva odlingsbok blev terapi för mig”

20 jul, 2022
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Mariette Glodeck håller om ett träd och tittar in i kameran
För två år sedan kände författaren Mariette Glodeck en knöl i ena bröstet.
Mitt uppe i cancerbehandlingen började författaren Mariette Glodeck att skriva en odlingsbok. I den tipsar hon om hur hobbyodlaren kan göra en insats för klimatet – sluta sträva efter den perfekta gräsmattan är ett sådant tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Regnet har precis tagit en paus när Mariette Glodeck, 54, stryker fingrarna över planteringarna i parken vid vattnet i Sigtuna. Mariette har tagit kvällspermis från rehabiliteringen på Mälargården, där hon tillbringar ett par veckor efter ett och ett halvt års cancerbehandling.

Det var i december 2020 som hon kände en knöl i sitt bröst. Det visade sig vara en aggressiv form av bröstcancer.

Se också: Stina brände ut sig – och blev biodlareBrand logo
Se också: Stina brände ut sig – och blev biodlare

– Jag krisade rejält och drog mig först för att berätta om sjukdomen för familjen. Jag har bearbetat sjukdomen genom att promenera. Jag tog med mig en termos med te och gick och gick och gick, i väntan på provsvar och röntgenbesked och mellan behandlingarna.

Skriva bok om odling blev som terapi

Det var också under en sådan promenad som fröet såddes till boken Världens viktigaste trädgård – till naturens försvar.

Mariette, som lever i tresamhet, var ute på promenad med sambon Helena, 37, som jobbar på ett bokförlag.

– Helena berättade att de saknade en trädgårdsbok och frågade om det fanns någon bok som jag, som är så intresserad av odling, saknade. Jag svarade att jag gärna ville läsa en bok om hur man startar biologisk mångfald i sin egen trädgård. En bok med tips och råd, säger Mariette, som själv tidigare gett ut flera romaner.

Mariette Glodeck

Ålder: 54 år.

Gör: Författare och copywriter.

Familj: Maken Odd Glodeck, 50, sambon Helena Lindblom, 36, och barnen Stella, 33, och Benjamin, 22. I familjen finns också pumi-vovven Natten, 6.

Bor: I egnahemsvilla i Bandhagen, som har en trädgård på 850 kvadrat.

Aktuell med: Boken Världens viktigaste trädgård – till naturens försvar. Utgiven på Ordfront förlag.

Annons

Helena tyckte att idén lät bra och att Mariette skulle skriva den boken själv!

– Jag tvekade, skulle jag orka? Jag var ju mitt uppe i tuffa cellgiftsbehandlingar. Men jag tog i ifrån tårna så att jag skulle orka skriva ett synopsis. Jag skrev ett kapitel om gräset, hur en gräsmatta med maskrosor och groblad är den bästa och svaret från redaktionen var: ”Ja, den boken vill vi ha”.

Jag började odla på balkongen

Trädgårdsarbetet och bokskrivandet blev Mariettes cancerterapi och i våras var boken färdig. Den som kom till tack vare Mariettes stora intresse för natur och miljö, som tändes på allvar en sommardag på balkongen i stan.

Stor lummig odling på en balkong i stan.
Visst går det att odla på balkongen!

Hon var citytjejen som i hela sitt vuxna liv bott i Stockholms innerstad. Hon odlade växter på sin balkong när en flitigt arbetande geting plötsligt fångade Mariettes intresse. Det slog henne att hon faktiskt skapat en bit natur mitt i betongen, högt upp i huset på en kungsbalkong mitt i stan. Det var ett uppvaknade som fick naturintresset att blomstra.

– Förut var jag rädd för spindlar och gråsuggor, och jag sprang när jag såg en geting. Nu har jag slutat vara rädd för det som lever och är i stället intresserad av vad insekterna heter och varför de finns här.

Mariette Glodeck om klimatsmarta trädgårdar

Familjen köpte en villa, som valdes för trädgårdens skull. Den hade sydvästläge, en gammal björk, två uppväxta tallar, en misskött syrenberså och berg i dagen. Här skulle Mariette bygga sin drömträdgård.

Annons

Hon ville lära sig mer om jord och växtlighet och fylla odlingsbäddarna med växter som är bra för naturen. Mariette googlade och kände att hon ville bygga ett paradis där alla – människor, växter och djur – ska vara välkomna.

Mariette Glodeck gör en pose vid odlingslådorna i trädgården.
Runt villan i Bandhagen finns en trädgård på 850 kvadrat.

– Vi byggde upp en trädgård från grunden och jag fick ett annat hjärta för naturen. Den kan jag hjälpa eller stjälpa, jag gjorde ett fågelbad och ett insektsbad. Hos oss ska även en humla känna sig välkommen. Visst sliter jag också upp en och annan åkervinda, men jag har slutat vara rädd för att göra fel. Naturen hjälper en att rätta till det som blev tokigt.

Världens viktigaste trädgård är en berättande bok om hur man skapar en hälsosam och klimatsmart trädgård. Ett tips är att låta gräsmattan fyllas av ogräs, strunta i gödsling och att inte klippa gräsmattan så ofta – då bjuder man in till biologiskt mångfald.

– En perfekt skött gräsmatta är en grön öken! Var lite lat i trädgården så gör du en bra insats för miljön. Ett annat tips är att låta sälgen vara. Det är världens bästa växt för insekter! Den vackraste trädgården är i mina ögon den där naturen nästan tagit över. Jag gillar att känna växtkraften i mitt paradis.

Mariette Glodeck om att leva i tresamhet

Mariette är gift med Odd men också sambo med Helena. De lever i tresamhet sedan flera år tillbaka.

– Jag träffade Odd när vi båda gick på Berghs school of communication. Jag var redan gift och kände att jag helst ville behålla båda. Så blev det inte. Jag och Odd gifte oss, fick barn och levde länge i tvåsamhet, säger Mariette.

Annons

Odd och Mariette umgås i regnbågskretsar och det var på en fest som de träffade Helena.

– Det fanns en spänning från första början, vi sågs allt oftare och sedan konstaterade vi att vi är ju ihop. Ibland gnisslar det såklart, som när Odd gett Helena en nyckel till vårt hem utan att fråga mig.

Vi lever som alla andra bara att vi är tre

Nu bor de alla sedan länge tillsammans och det finns ingen svartsjuka mellan dem.

– Vi älskar varandra och vill varandra väl. Våra barn har tagit det bra, men omgivningens reaktioner är blandade. Några tror att vi tagit in Helena för att pigga upp vår egen relation. Jag får frågan om det inte är jobbigt att ha en ung, snygg kvinna i hemmet och Helena får frågan om hon blir utnyttjad. Till Odd säger man bara att han har det lyxigt.

Odd, Helena och Mariette står framför timmerstockar och håller om varandra och ser glada ut.
Tre personer som älskar varandra.

Mariette, Odd och Helena lever som de flesta andra och firar storhelger och födelsedagar med allas släkter.

– Vi ”gifte” oss 2019, backstage innan sista föreställning av Joseph Haydns Skapelsen på Folkoperan, det är förstås inte en laglig vigsel men helt sann känslomässigt. Bröllopsvittnen var hela ensemblen och ”vigselförättare” var skådespelare Annika Hallin som spelade ärkeängel i föreställningen. Fantastiskt vackert. Jag är så tacksam över hur alla tog vår kärlek på allvar, säger Mariette.

Mariettes växttips för balkongodling

En liten snigel i handen
Människor, växter och djur – alla ska vara välkomna.

På balkongen kommer allt nära och man vill ha växter som försvarar sin plats under hela säsongen. Klimatet är extremt, varmare, torrare, blåsigare, eller skuggigare, så det behövs tåliga växter. Egentligen kan du plantera precis vad du vill där, till och med träd, bara balkongen tål vikten. Tänk på vilken klimatzon du bor i och vad du har för mikroklimat. Även en solig balkong har till exempel djup skugga vid ett tätt räcke. Satsa gärna på perenner, de kommer igen år efter år och kräver inte lika mycket näring och passning med vatten som sommarblommorna gör.

Solen

* Uppstammat krusbär blir nästan som ett litet träd du också kan plantera under. Det blommar med små gröngula blommor om våren och hjälper de nyvakna insekterna. Och du får bär till sommarens filfrukost, paj, fiskrätter eller bara att äta solvarma direkt.

* Porslinshyacint är en ljuvlig lite vårlök med många små vita klockor randade i ljusblått på stjälk. Sätt löken på hösten till vårens pollinerare.

* Oregano är en perenn kryddört som är härdig i södra Sverige. Den blommar på sensommaren och älskas av fjärilar och andra pollinerare, om du vill bjuda in insekter för du dock inte skörda för mycket för då kan blomningen utebli.

* En annan flerårig insektsfavorit är kantnepeta. Den är en riktig dunderperenn som funkar högt upp i landet. Den ser ut ungefär som en busigare version av lavendel men är mycket vackrare om våren och försommaren då lavendel kommer i gång väldigt sent. Klipp ner efter blomning så kan du få en blomning till. Välj sort efter den höjd du vill ha. Walkers Low är till exempel inte alls så låg utan ca 50 cm. Vill du ha lägre välj till exempel Purrsian Blue.

* Kärleksört är ännu en perenn som är vacker hela säsongen och bjuder på rödrosa blomning från sensommaren ända till frosten.

* Ettåringar har lång blomningstid men kräver mycket vatten och ansning. Rosenskära är luftigt vacker med sitt dillliga bladverk och väldigt uppskattad av insekterna. Finns i vitt, ljust gult och olika nyanser av rosa. Kom ihåg att ”deadheada”, alltså ansa bort utblommat, för längre blomning.

Halvskugga

* En uppstammad svarta vinbär ger bär även i halvskugga, blommorna besöks av bin och humlor. Och bären är vuxet aromatiska i smaken. ”Muddla” i drinken, med eller utan alkohol.

* Gullviva är ett solgult vårtecken som inte kräver full sol. Mycket uppskattad av pollinerare.

* Vill du sätta vårlök till insekterna trivs snödroppen i skugga. Köp gärna uppdrivna exemplar på våren och gör som engelsmännen: plantera dem ”in the green” i stället för att köpa torra lökar om hösten. Då har du större chans att lyckas med dina droppar.

* Bland perenner är mynta och citronmeliss två väldoftande växter som tål lite skugga och är väldigt poppis bland pollinerande insekter. Båda är de också toppen till drinkar och matlagning. Prova till exempel mynta till färskpotatisen i stället för dill någon gång.

* Även smultron kan trivas med lite mindre sol. Blommar länge till insekternas glädje och du får plocka sommarbäret nr 1 på din egen balkong. Odlar du lite gräs också kan du trä smultron på strå.

* För riklig och långvarig ettårig blomning välj till exempel blomstertobak till ditt halvskuggiga läge. Den är frodigt grön och den ljuvliga doften i skymningen lockar nattfjärilar. Finns i många färger, men välj vit, för doften och insekternas skull.

När du reser bort

* Ställ växterna i skuggan och nyp bort blommorna.

* Fyll petflaskor med vatten och vänd dem upp och ner i jorden. Flaskorna tömmer sig när jorden blir torr.





Annons