Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Maria och Carl-Johan gör tvål av tång: ”Att ge något tillbaka till havet är en drivkraft”

10 jun, 2022
author Katarina Schläger
Katarina Schläger
Smögens tvålbruk plockar tång
De började koka tångtvål på skoj men det visade sig snart att det var helt rätt i tiden.
– Att ge något tillbaka till havet – det är en drivkraft för mig och Carl-Johan, säger prästen Maria på Smögens tvålbruk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Maria Arnborg och Carl-Johan Söderbom började koka tvål på skoj, men det tog snart en väldig fart. I tvålköket är det nu en ständig aktivitet. Det är här de kokar, torkar, delar och packar all tvål. Tången skördar de i havet runt Smögen, och från den egna trädgården kommer doftande lavendel och välgörande ringblomma.

Smögens tvålbruk startade upp precis före pandemins intåg. Vi tog till oss nya rutiner med noggrann handtvätt, och kanske uppskattade köparna en handgjord tvål lite extra just av denna anledning. Med ekologiska och närodlade ingredienser, som tång och blommor, var det en satsning som gick hem. Tvålkokeriet gick från hobby till företag på ett kick.

Se också: 5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
Se också: 5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

– Det bara blev så. Vi ville göra något som kunde komma andra tillgodo. Det är så introvert annars, det här intresset med självhushållning. Man odlar saker och äter upp dem. Så vi kom på att börja göra tvål. Fast i början var det mest på skoj, säger Maria.

Först gjorde de tvålar och gav bort, men tanken föddes: ”Tänk om EN enda butik skulle vilja sälja vår tvål?

De hade inte ens sålt in tvålarna än, men hunnit beställa etiketter. Dessa etiketter hamnade i ett inlägg på Instagram och direkt kom frågan: ”Var kan man köpa tvålarna?” Det var bara att hänga med i rivstarten.

Hade vi vetat allt ­skulle vi aldrig ha vågat

– Det var jätteroligt, och vi var inte alls beredda på det. Vi kunde ju göra tvål, men vi hade inte koll på alla regler, säger Maria.

Kombinerar tvålbruk med annat jobb

Carl-Johan har grottat ner sig i allt vad regelverk heter. Det är tillstånd, avgifter och register. Smögens tvålbruk har också tagit hjälp av en konsult för att få allt rätt.

Annons

– Vissa grejer visste vi, men inte allt. Hade vi vetat allt skulle vi aldrig ha vågat. Men jag har kommit långt väldigt fort. Fått lära mig mycket. Det är komplexa saker, säger Carl-Johan.

förpackning av tångtvål.
Maria sitter och förpackar tvålen.

Maria kombinerar tvålbruket med sitt ”vanliga” jobb. Hon är präst i Svenska kyrkan, och dessutom bataljonspastor i Hemvärnet. Och så driver hon och maken Smögens småbruk tillsammans, med fokus på självhushållning, odling och konservering.

Carl-Johan har arbetat som jurist och militär, med en bakgrund inom finans. Fast numera är han mest hemmapappa och har även tvål, trädgård och höns på agendan.

– Innehållet är enkelt, men ändå är det ett hantverk att sätta ihop allting. Och vi gör allt för hand. Det får inte bli för stort, för vi måste verkligen tillverka allt vi säljer, säger Maria.

Därför är det bra med tång i tvål

Tången är naturligt rik på mineralsalter, spårämnen och vitaminer. Dessutom har tången en egen försvarsmekanism mot uttorkning, och den hjälper till att återfukta huden och ge mjukhet och spänst. Detta kommer man också åt i den klassiska spa-behandlingen tångbad.

I tvålköket sker hela processen – från kokning till paketering. Det klickar till när den specialbyggda tvålskäraren från Kroatien delar en hel ”limpa” tvål i perfekta bitar.

– Vi har fått så otroligt mycket stöd från samhället och människorna här. Och vi har fin samverkan med andra aktörer, till exempel med öns lokala kafferosteri. Kaffet ger en peelande effekt och doftar dessutom väldigt gott.

Donerar pengar per varje såld tvål

För varje såld tvål donerar Smögens tvålbruk fem kronor till organisationen Pelagiska som jobbar med strandstädning av Bohuskusten. Det kan handla om att ta hand om ilandfluten plast och gamla fiskeredskap. Under 2021 kunde tvålbruket skicka vidare nästan 38 000 kr för att bekosta strandstädning.

Annons

– Vi är annars inte så motiverade av pengar, men när vi ser vad som kommer in till Pelagiska är det väldigt roligt, säger Maria Arnborg.

De ville göra något åt allt skräp längs kusten. Mer än att plocka ihop en påse. Folk skulle kanske kunna betala fem kronor extra per tvål om det gick till något bra, tänkte de.

Känns det fräscht så är det fräscht

– Så vi testade det, och det verkar ge ett mervärde till tvålen. Vi har till och med en butik som skänker en extra femkrona per tvål, så det blir dubbelt. Och vi har fått följa med Pelagiska ut och se hur de arbetar. Vi håller god kontakt med dem, och de är så engagerade. Det är på riktigt.

Innehåll efter säsong

Tångtvål med ringblomma
Tångtvål är ett väldoftande hantverk som renar både kropp och hav.

I torkställningen bakom dem ligger rostvålar på tork. De är toppade med vackert rosaröda rosenblad.

– Vi plockade dem i somras, och när de är slut blir det inga fler rostvålar förrän nästa säsong, säger Maria.

Förutom rosblad, lavendel, ringblomma, granskott och tång går det åt en hel del ekologisk rapsolja. Hon fortsätter:

– Det är så fint att åka och köpa oljan direkt från gården. Det känns jätteviktigt att det är så lokalt som möjligt.

– Vi har faktiskt lite egen skog också, och därifrån kommer våra granskott. Men det har också sina begränsningar. Då måste vi plocka dem när det är säsong, säger Maria.

Vad ska man tänka på när man skördar tång?

– Känns det fräscht så är det fräscht. Men så fort värmen stiger blir tången påväxt av andra algarter. Den blir lite lurvig och ser ful ut, och den vill vi inte ha, säger Carl-Johan.

Annons

Efter skörd hänger de tången på tork, sedan kör de den i en torkmaskin. Den krymper mycket när den torkar. En hel hink blir ungefär 1,5 dl torkat tångpulver.

Så här skördar du tång – tips!

  • Bra nybörjarsorter: sockertång och fingertång.
  • Plocka tång som växer där det finns ett friskt vattenflöde.
  • Skörda endast tång som ser fräsch ut.
  • Klipp av tångrankan, men lämna kvar rötterna.
  • Spola av i sötvatten.
  • Häng på tork om den ska lagras.
  • Klipp färsk tång till matlagning: tänk på att den är hal, så undvik att skära med kniv.

– Vi har alltid sockertång i våra tvålar. Saccharina latissima. Vi hade ett jättelager, men det tog slut i december, berättar Carl-Johan.

Det är viktigt att skörda på ett varsamt sätt, så att beståndet kan förnyas.

– Roten sitter fast på klippan och på den sitter en stjälk. Sedan blir tången bredare och där finns tillväxtzonen. Så om man klipper tången två cm över där den breddas så kan den växa ut igen.

Nyskördad tång i en hink.
Tången är naturligt rik på mineralsalter, spårämnen och vitaminer.

– Att man får plocka tång är en fin tillgång. Och vi har alltid koll på våra ställen. Det är som att kolla svampstället, fast vi kollar vattennivå och sånt, säger Maria.

Lagar mat med tång

Tång är en fin råvara och hos familjen Arnborg Söderbom lagar man gärna mat med tång som ingrediens. Man kan inte bli förgiftad av de sorter som växter vid svenska kuster. Vissa arter har dock en tråkig smak eller otrevlig konsistens, så det gäller att leta upp de som är goda. Och det är viktigt att tänka på att skörda tång som ser fräsch ut och växer där det finns ett friskt vattenflöde.

Tångsorterna har lite olika användningsområden

– Tångsorterna har lite olika användningsområden, säger Carl-Johan.

De brukar rosta sockertång i ugn så att den blir lite krispig. Därefter maler de den och får då en god krydda till bröd och grytor. En krydda med en umamismak som fördjupar andra smaker. Det är så det används traditionellt i Asien.

Annons

Så gör man tångchips

  • Klipp sockertång i bitar och stek den i olja i en panna.
  • Se hur häftigt den ändrar färg, först blir den starkt grön och sedan brun igen.
  • Strö på sesamfrön och lite flingsalt.
  • Servera med någon god dryck – gärna champagne.

Hur ser framtiden ut för Smögens tvålbruk?

– Vi har börjat tänka att vi ska göra andra hudvårdsprodukter och schampo. Det kommer säkert att bli fler varianter i framtiden, och vi har börjat experimentera men inte kommit fram till en färdig produkt än, säger Maria.

– Vi har valt att ha återförsäljare, att inte sälja tvålarna själva. Men det har varit väldigt roligt att faktiskt träffa de som köper tvålar, till exempel på marknader. Vi hoppas kunna göra lite fler events och besök i butiker framöver. Det är roligt.

Kaffetvål
Kaffetvål på tork.

Ön på västkusten har anor som badort sedan 1900-talets början. Paret Arnborg Söderbom har tagit vid, och för traditionen framåt på sitt sätt.

– Vi är ute och går mycket på klipporna vid havet. Det hör till vårt liv. Då kan vi lika gärna plocka tång när vi ändå är ute, säger Maria.

Kommer tvålbruket att få förstärkning av den yngre generationen?

Maria och Carl-Johan ser på varann och brister ut i skratt. För det här är ett stående skämt i familjen. ”Vem ska ärva tvålbruket?”

– Våra döttrar brukar peka på varann och säga ”Hon”, säger säger Carl-Johan.

Det här är Maria och Carl-Johan!

Namn: Maria Arnborg och Carl-Johan Söderbom

Ålder: 42 respektive 50 år.

Familj: Två döttrar.

Bor: På Smögen.

Yrke: Maria är präst i Svenska kyrkan och Carl-Johan är hemmapappa som har arbetat som jurist och militär, med en bakgrund inom finans.Driver Smögens tvålbruk. Paret driver också småskalig odling hemma i sin villaträdgård. Målet är att bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär. De kompletterar med några hönor och vad naturen ger. Eftersom de vill att skörden ska räcka hela året har de lärt sig vad som passar att konservera, torka, frysa eller lagra på annat sätt.

Instagram: smogenstvalbruk

Facebook: Smögens tvålbruk

Smögen
Ön på västkusten har anor som badort sedan 1900-talets början.
Annons