Lyckas med vallmo – direktså och förodla


De flesta tänker nog på de vildväxande arterna när man nämner vallmo. De där härligt röda som växer som ogräs i vissa sädesfält, och på andra ställen dyker upp i dikeskanten. Den här synen var mycket vanligare förr i tiden, nu har bekämpning och förändrade markförhållanden gjort den vilda vallmon mer sällsynt.
I trädgårdarna har vallmon det bättre förspänt, de trivs nästan överallt och är populär hos både nybörjare och mer erfarna trädgårdsägare. Det finns ju så många sorter och såväl ettåriga, tvååriga som perenna arter. Släktet har ungefär 230 arter som återfinns i Europa, Nordamerika, Asien och Nordafrika. De är populära överallt och vida spridda som prydnadsblommor eller för att odlas.
Skötselråd för vallmo
De allra flesta vallmosorterna vill helst ha en plats i solen i en jord som är lätt, väldränerad och inte alltför näringsrik. Undantag finns för vissa perenna arter som trivs i lite mer skugga och dessutom är kalkälskande. De är torktåliga men vid nyplantering krävs lite extra vattning.
Vissa vallmoarter blommar bara 4–6 veckor efter sådd och det gör dem extra älskade – ingen lång väntetid här inte! Dessutom är vallmo vacker redan i knoppstadiet, där de håriga huvudena böjer på nacken och fångar regndroppar som gnistrar när solen tittar fram.
Samla egna fröer från vallmo
- Många vallmoarter, inte minst de ettåriga, självsår sig villigt. När det gäller vissa arter kan de till och med vara svåra att bli av med.
- Du kan också samla egna frön för att så. Vänta tills frökapseln är torr och brun. Klipp försiktigt av dem och håll upprätt så fröna inte faller ut från toppen av kapseln. Håll gärna en burk eller påse under för att fröna inte ska hamna på marken.
- Töm fröna i ett kuvert eller papperspåse, låt torka ett tag och förslut sedan. Förvara dem torrt och svalt.
Ett stort plus är naturligtvis de snygga fröställningarna, kanske finast av alla växters. De håller länge och den skulpturala formen, avbildad av så många på olika sätt, är särskilt tacksam under höst och vinter när trädgården inte bjuder på så mycket annat. Fröställningarna är även fina att plocka in och passar ypperligt i blomsterdekorationer och buketter.
Så frösår du vallmo
De ettåriga arterna sås direkt på växtplatsen i april och maj, beroende på väder och temperatur. Fröna är pyttesmå och kan blandas ut med sand för att spridas jämnare.
Se till att jorden är fuktig och täck med ett väldigt tunt lager jord. Håll fuktigt tills plantorna börjar få lite storlek.
Föröka jättevallmo
Perenna jättevallmon har en kraftig pålrot och kan inte delas. Den förökas genom att man tar en rotstickling, alltså skär av en bit av roten. Rotbiten sätts i en kruka där den sedan börjar växa och bildar en ny planta.
Plantera fleråriga vallmosorter
Fleråriga, perenna, vallmo köps som plantor eller drivs upp med frö. De försås inne eller på en lugn plats i trädgården tidigt på våren. De kan också sås på hösten, då de gror kommande vår. Plantorna sätts ut där du vill ha dem på hösten. Plantera gärna i grupper. Du kan föröka perenna vallmo genom att dela plantor.
Knepet som får vallmon att hålla längre i vas
Tyvärr är vallmo inte de bästa bukettblommorna. De skira kronbladen faller snabbt av. Men plockas vallmon i knopp som precis börjat öppna sig kan du njuta av dem längre. Plocka tidigt på morgonen då plantan är vattenspänd. Snitta stjälken och doppa den hastigt i kokande vatten och kyl direkt i isvatten. Då förhindras att den mjölkiga saften rinner av och livslängden ökar. Sätt blommorna i ljummet vatten och byt vatten varje dag.
Se upp med vallmons giftiga frön
Ta inte frön från vilka vallmo som helst för att äta – många är giftiga. Det är bara fröna från arten opiumvallmo, Papaver somniferum, som går att äta och till exempel användas i bakning och matlagning. Se till att vara riktigt säker!
Har du flera olika vallmoarter i trädgården kan de ha korsat sig och då måste du vara extra försiktig. Ta inte frön från vallmo som kan ha blivit en korsning.
5 vallmosorter vi älskar
En böljande blomsteräng eller en skönhet i ensamt majestät – hos vallmosläktet kan blomsterälskaren hitta precis vad den drömmer om. Få blommor är så vackra hela vägen från knopp till fröställning. Här är fem vallmosorter vi älskar.
1. Pionvallmo, Papaver somniferum
Ettåriga pionvallmon, Papaver somniferum Paeoniflorum-Gruppen, ser verkligen ut som den heter. Blomman är ofta tätt fylld och mycket lik en pion. Blommar juni–juli. Blir cirka 90 centimeter hög och kan behöva stöd så inte de tunga blommorna lägger sig vid vind eller regn. Finns att köpa som frömixer i blandade färger, men det finns också många namnsorter. ’Black Dragon’, ’Paeony Black’ och ’Black Beauty’ är några mörkt violetta läckerheter med olika höjder.
2. Jättevallmo
Jättevallmo, Papaver orientale, är robosta och storväxta perenner som finns i många färger och utseenden. ’Black and White’ har en ovanlig färgsättning, blir cirka 90 centimeter hög. Härdighet B*.
3. Fjädervallmo
De danska färgerna har gett ettåriga fjädervallmon, Papaver somniferum Laciniatum-Gruppen, ’Dannebrog’ sitt namn. Höjden varierar mellan 60 och 90 centimeter.
4. Fläckvallmo
Ett böljande hav med den vackra fläckvallmon, Papaver commutatum, ’Lady Bird’ med sina karaktäristiska svarta fläckar, som inspirerat till det engelska namnet för nyckelpiga. Ettårig med lång blomtid.
5. Opievallmo
Fyllda opievallmon, Papaver somniferum, ’Red Peony’, är en snabbväxande ettåring på omkring en meters höjd med vackert grågrönt bladverk.