Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Stefan skapade en drömträdgård – med fröer och sticklingar

14 apr, 2025
author Anna Örnberg
Anna Örnberg
Med smarta knep har Stefan förvandlat sin trädgård till en grönskande oas – utan att spendera en förmögenhet. Genom att använda fröer och sticklingar har han byggt upp en prunkande trädgård på ett ekonomiskt sätt. Här visar han upp sin blomstrande idyll!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga

Varför ha bråttom, när man har roligt? Stefan har valt att skapa sin gammaldags trädgård långsamt. Med fröer, sticklingar, tid och stort tålamod kan man komma långt. Nu blommar det från tidig vår till sen höst runt det charmiga torpet.

En faluröd stuga med vita foder och spröjsade fönster i grönt – så kan en torparidyll se ut. Tidigt i maj spirar bladen på träden och hela fält av vårblommor ger färg åt trädgården. Vårljuset silar ner genom blommande blodhägg och de första yrvakna humlorna surrar i den uppdukade buffén av alla blommor.

Det är bästa tiden på året. Framför sig har Stefan Carlsson en lång härlig växtsäsong på platsen han trivs allra bäst.

Stefan Carlsson

PRIVAT

Ålder: 64 år.

Gör: Tågmästare.

Bor: Lantligt i Björnlunda, utanför Gnesta.

Trädgårdens ålder: Ca 20 år.

Läge: Sydvästlig sida av en skogig kulle.

Yta: ca 2 000 kvm.

Jordmån: Lerjord.

Zon: 4.

– Vem blir inte glad av våren? Det doftar fantastiskt, fåglarna kvicknar till och allt växer så det knakar. Det är mycket som händer var dag och man vill helst inte missa en minut.

Tar semester för att förbereda trädgården

Intresset för att odla har Stefan haft sedan barnsben och länge la han sin energi på en kolonilott nära hemmet. För tjugotalet år sedan fick han ta över det lilla torpet och kunde ägna mer tid åt trädgårdsintresset. Från tidig april till långt in i oktober tillbringar han varje ledig stund i sin trädgård.

– På hösten låter jag de flesta perenner stå kvar över vintern. Så tar jag en veckas semester på våren för att städa upp och förbereda trädgården.

Annons

Så får du dina julrosor att spridas!

Anna Örnberg
  • Investera i några julros-plantor och du blir snart rik på dem! Det är inte säkert att du enbart får fler av samma sort. Julrosor får god hjälp av pollinerare att korsbefrukta sig.
  • De frösår sig generöst och myrorna bär gärna iväg fröna och sprider dem lite varstans.
  • Julrosen trivs i lägen där de får sol på våren och lite skuggigare under sommaren, som i lundmiljö eller under skyddande buskage.
  • Vill ha mullig, näringsrik men genomsläpplig jord. På våren helst fuktigt, jorden bör sedan torka upp så julrosen inte står i väta hela tiden.
  • Gynnas av kalk och Stefan brukar smula äggskal till fint kross och gödsla med på hösten. Tidigt på våren kan de få kogödsel, men inte nödvändigtvis varje år.
  • De flesta julrosor har ett fint mörkt bladverk som är grönt hela vintern. På våren när blomstjälkarna börjat sticka upp, klipper Stefan ner bladen. Blommorna står så tätt och fyller ut bra ändå och är finast när de inte trängs med bladen.

Stefan får ett lass kogödsel på hösten från en gård i närhet­en. Så snart högen av gödsel börjat tina, sprider han ut den i trädgården. Helst innan vårblommorna kommit i gång, för när växtligheten väl sätter fart blir det snabbt tätt och frodigt. Sedan avlöser blomningen varandra i tät följd.

Så här i maj har snödroppar och vintergäck blommat över. De långlivade julrosorna står ännu på parad och lundvivor och gullvivor blommar i hela fält. I rabatterna är det trångt av kejsarkrona, rufsiga ruggar av vårärt och vita och gula narcisser. Den första alpklematisen blommar och följs snart av fler som klättrar uppför fasaden. Tulpaner står bara i knopp och rosorna slumrar ännu djupt.

Vänster bild: Det som började med en enda planta har med åren blivit ett hav av blekgula vivor längs grusgången upp till torpet. Det är helt och hållet ett resultat av Stefans frösådder. Efter första sådden har han tagit fröer från egna plantor och förökat många gånger om. Vänster bild: Kejsarkronan skjuter snabbt i höjden. Sorten "Early Fantasy" har en mildare färg. Foto: Anna Örnberg

Har drivit upp trädgården från sticklingar och fröer

Av all denna trädgårdsprakt har mycket sitt ursprung från några enstaka plantor. Växter kan kosta en del, men den som likt Stefan är rustad med tålamod, kan bokstavligen låta sin trädgård växa fram. Av några få fröpåsar kan man bli rik på plantor – det tar bara lite mer tid.

– Allra roligast är att driva upp egna plantor, både från sticklingar och frö. Det blir alltid för många, för man kan inte begränsa sig trots att här knappt finns någon plats kvar att plantera på.

Annons

Får åtta år sedan satte Stefan åtta plantor av olika julrosor. Nu fyller julrosorna ut hela rabatter.

En, två, tre … några enstaka julros-plantor har på bara några år hunnit bli väldigt många julrosor hos Stefan. De har korsbefruktats och uppstått i lite nya varianter. Foto: Anna Örnberg

– I början samlade jag fröerna och sådde dem i växthuset, men insåg snart att det var onödigt arbete. De frösår sig själva och nu samlar jag bara ihop småplantorna, krukar dem och ställer skuggigt att växa till sig något år innan jag sätter ut dem.

Både julrosor och lundvivor kan korsbefruktas och ge nya sorter och färger. Det är en del av charmen som gör att han fortsätter ta fram nya plantor, trots att han inte behöver fler.

Annons