Julstjärnans dag 12 december – allt om julens bästa blomma
När julstjärnan strålar i sina praktfulla blad, då infinner sig den rätta adventstämningen. För det är ju bladen som gör det. De egentliga blommorna hos julstjärnan är det lilla gula ganska oansenliga blomsterknippe som sitter precis innanför de stora färgade högbladen.
Rött är den klassiska färgen på högbladen, men julstjärnan kommer numera i allt från rosa, aprikos och vitt till flerfärgade, fläckiga och spräckliga kulörer. Bladen kan också vara krusade eller toppiga som en liten hatt och hela plantan en miniatyr av den julkruka vi är vana att ta hem.
Läs mer: Så sköter du julstjärnan för maximal blomning
Julstjärnan är väldigt känslig för kyla, så packa in plantan ordentligt i affären så att den håller värmen hela vägen hem. Väl hemma vill växten gärna stå ljust och soligt och hela tiden ha det fuktigt i jorden. Extra gödning behövs inte.
Man får nog se julstjärnan som en engångsblomma, i alla fall i samma vackra skick som den en gång visade upp sig. Plantan kan sparas efter helgerna som en fin grön krukväxt, men det är svårt att få julstjärnan att blomma igen.
I ursprungslandet Mexiko växer denna mjölkrika törelväxt, Euphorbia pulcherrima, vilt och kan där bli en flera meter hög buske. Aztekerna ansåg att det var droppande blod från en gudinna som hade gett julstjärnans högblad sin röda färg.
Läs mer: 6 vanliga misstag med julstjärnor – så undviker du dem
Julstjärnans dag 12 december
Den 12 december firas julstjärnan på flera håll i världen. Datumet är valt för att minnas den amerikanske botanikern Joel Poinsett, som dog den dagen åt 1851. Han var den som upptäckte blomman i den mexikanska naturen och tog den med sig till USA. Julstjärnan kallas också i många länder för ”poinsettia”.
10 vackra arrangemang med julstjärnor
1. I lagom höjd
Minibuketter med julstjärnor är perfekt till juldukningen. De tar liten plats och är så pass låga att man ser varandra över bordet. Sätt små julstjärnor tillsammans med kvistar av tall i små keramikvaser.
2. Rosenröd skönhet
Bukett med röda julstjärnor och röda rosor. Komplettera de vackra blommorna med gröna tallkvistar.
4. Samplanterad magi
Plantera flera magiskt röda julstjärnor tillsammans i en stor skål. Stick ner höga smala ljus för en vacker dekoration.
5. Vackert i vas
Vackra aprikosa julstjärnor i vas med vaxblomma, tall och gräs som kompisar.
6. Stjärnpyntad gran
Häng blommor i granen. Fäst små glasrör på granens kvistar och placera julstjärnor däri.
7. Täpp till
Julstjärnan har vit mjölk i stjälkarna och rinner den ut vissnar blomman. För att få stjärnan att hålla i vas, gör ett vasst snitt och bränn änden så stoppas flödet av vätskan. På så vis håller blomman många dagar i vas.
8. Ljus i kruka
Vita minijulstjärnor passar fint i små lerkrukor. Dekorera lite extra med mjuken runt blomman för att dölja jorden. Placera en ljushållare i krukan och sätt i vackra ljus i bivax.
9. Härligt häng
Många små julstjärnor tillsammans i en skål. Stick ner kvistar av tall runt kanten och låt dem hänga ner lite.
10. Coola kuvert
Varför inte göra dukningen fin med avbrutna blommor? Även om de inte håller så länge utan vatten blir det en vacker dekoration.
Foto: Malin Björkholm