5 vackra krukväxter att pynta med i jul
1. Rosenkalla
Anthurium
Vacker krukväxt som finns i mängder av sorter där högbladen har nyanser i rött, rosa, lime, vitt eller tvåfärgat. Blommorna, som sitter på den kolv som omsluts av det färggranna högbladet, är små och gulvita. Högbladets uppgift i naturen är att locka till sig insekter för pollineringen. Växten har hjärtformiga gröna blad.
- Trivs bra i öster- eller västerfönster. Undvik temperaturer under 18 grader.
- Är känslig för höga halter av växtnäring. Vattna därför med halv dos mars till augusti.
- Trivs med hög luftfuktighet. Håll jorden jämnt fuktig, men inte blöt.
2. Höstglöd/Våreld, Calandiva
Kalanchoe
Höstglöd/våreld finns i handeln större delen av året och i mängder av färger och med både enkla och dubbla blommor. Den kallas populärt för våreld eller höstglöd beroende på säsong, och är samma växt.
- Våreld med fyllda blommor tillhör Calandiva-serien. De fyllda blommorna är mycket söta och ser nästan ut som små rosor.
- Våreld/höstglöd är en mycket lättskött och tålig växt som kan lagra vatten i de tjocka bladen. Den är varken känslig för torr luft eller torr jord och trivs i normal rumstemperatur.
- Vattna igenom rejält med svag näringsdos vid varje tillfälle och låt torka upp ordenligt mellan vattningarna. Eftersom knopparna slår ut successivt har våreld/höstglöd en lång blomningstid. För att få så lång blomning som möjligt bör växten placeras ljust och soligt.
3. Azalea
Azalea
Azalean är kanske den allra lyxigaste av våra klassiska vinterblommor. Den är formstark med mörka, glansiga blad och blommar rikligt under flera veckor. Är ett utmärkt alternativ till snittblommor.
- ✤ De hållbara höstazaleorna finns att köpa från september till nyår och finns i ett 15-tal färger med stor, dubbel blomma. De populäraste är vit, ljusrosa och vit med stark, cerise kant.
- En knoppig azalea behöver mer ljus för att blomma och placeras bäst vid ett fönster. En azalea i blom trivs dock utmärkt en bit in i rummet.
- Ge gärna lite vatten varje dag, då trivs den och blommar länge. Gillar dock inte att stå våt utan vill torka upp lätt mellan gångerna.
4. Cyklamen
Cyclamen
Det finns många spännande sorter med olika egenskaper och utseenden: Doftande, stor-, småblommiga och mellanstora i flera färger. Cyklamen finns i handeln mellan augusti och december.
- En cyklamen bör vara välutvecklad och ha ett stort antal knoppar vid köpet. Stänglarna ska stå upprätt och bladverket vara kompakt.
- Cyklamen vill stå ljust. En för varm placering kan göra att växten blir lös. Den trivs utmärkt på svala platser, som inglasade balkonger, uterum eller utomhus och klarar temperaturer ned mot nollan.
- Växten bör inte torka ut och vill ha en jämn vattning, det bästa är om den får vatten underifrån på fat eller i ytterkruka. Ge svag näringslösning vid varje vattning.
- Vissna blommor eller blad tas bort genom att man samtidigt vrider och rycker bestämt i stjälken. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och blir lätt en grogrund för svampsjukdomar.
5. Begonia
Begonia
Begonia är ett stort växtsläkte med mer än 900 arter och det finns över 10 000 olika förädlade sorter. Den är härligt blomrik och de fantastiska blommorna finns i många olika färger och i flera olika storlekar och former. Ursprungligen är växten vinterblommande, men moderna sorter och modern odlingsteknik gör att blommande plantor kan odlas fram i stort sett när som helst på året.
- För att blomningen ska vara så länge som möjligt bör växtplatsen vara ljus. Plantan ska inte stå i stark sol och skuggas om den placeras i söderläge.
- Begonian vill inte stå blöt, men jorden bör inte heller torka ut helt, jord-ytan ska endast torka upp lätt. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.
- Optimal rumstemperatur är 18–20 grader.
- Plocka bort vissna blommor.
Text och foto: Malin Björkholm