John Taylors bästa tulpantips
– De tidiga sorterna funkar jättebra, men andra blir försvagade efter en tid eftersom de inte är anpassade till annat än ett års blomning, säger John.
Dålig blomning kan ha med kvaliteten på lökarna att göra, men oftast är det den specifika sorten det hänger på.
Se också: Tips för att hålla tulpanerna fina längre
Vad skulle kunna hjälpa tulpanlökarna att blomma så bra som möjligt?
– Sol, sol, sol, svarar John. Och att det är så varmt som det över huvud taget kan bli! Hade man kunnat kontrollera vattentillförseln vore det optimalt. Det får i alla fall inte stå vatten i jorden.
Plantera nya lökar varje år
Vilka sorter som är återblommande får man kolla upp, det finns tusentals tulpansorter. De lite dyrare, som franstulpaner och papegojtulpaner, är kinkigast.
– Vill man vara extra noggrann med sina tulpaner kan man lyfta upp lökarna precis när de vissnat ner, säger John Taylor. Spara bara de stora lökarna, förvara och plantera sedan ut dem igen till hösten.
Men som John tillägger, det arbetet är det inte många som gör längre.
– Man får se vissa tulpansorter som en ettårig växt, då blir man inte besviken. Och så planterar man i stället nya lökar nästa år.
Låt tulpanens blad vara kvar!
Så fort tulpanen blommat över ska man klippa bort blomsterstjälken och alla blomblad ska rensas bort, annars blir det lätt gråmögel.
– I Holland får inga blomblad falla till marken – det lovar jag, säger John.
Och inget klippande eller bindande av bladen, säger John lite strängt. Bladen ska jobba för nästa års lök som samlar energi med hjälp av bladen. Bind inte knutar av bladen eller fläta dem, det är bättre att bara låta dem vara.
Näring kan du tillföra i form av benmjöl eller blodmjöl på vårvintern, februari–mars, eller vid plantering. Rötterna jobbar även på vintern och kan ta till sig näringen.
Och plantera tulpanlökarna i soligt läge. Solen ska gärna kunna träffa bladen efter att de blommat.
Text: Anni Andreasson Foto: David Back, Eva Malmström