John Taylor ger sina bästa tips för vitlöksodling
På hösten är det planteringstid för vitlöken.
John Taylor, känd från bland annat tv:s Trädgårdstider, berättar hur han odlar dem.
För att lyckas med vitlöksodlingen krävs utsäde av god kvalitet. John Taylor, känd från bland annat tv:s Trädgårdstider, berättar hur han odlar dem.
– De flesta plantskolor har bra grejer nu. Däremot ska man inte använda vitlök från matbutiken när man sätter egen lök, säger John.
Själv använder han den franska sorten ’Thermidrôme’, men det gäller att prova sig fram till vad som funkar bäst i den egna trädgården.
Juli är skördetid för vitlök. Ta upp lökarna försiktigt med grep och häng upp dem i blasten eller lägg lökarna på galler och torka. I Slottsträdgården klipper man aldrig av blasten, lökarna har lättare att ruttna om blasten är borta.
Plantera på hösten
I södra Sverige fungerar det oftast att sätta vitlök fram till lucia. Oftast är oktober–november bäst, bara jorden inte är för blöt. Bra trädgårdsjord och riktigt soligt läge behövs.
– Tricket är att de inte ska växa för mycket, vilket de kan göra om man planterar för tidigt. Är blasten högre än åtta centimeter före nyår eller innan vintern sätter in på riktigt kan man förlora mycket genom röta.
Sätt en klyfta i taget, varje klyfta ger en ny lök. I Slottsträdgården sätts klyftorna med cirka 20 cm mellan rad och klyfta, de växer till sig bättre om de har lite utrymme.
– Vintertid täcker vi med tre centimeter halm, den skyddar mot stora temperaturväxlingar. Kyla är inget problem, men blir det en varm vecka och sedan blött och frost, då mår vitlöken inte bra.
Fler vitlökstips
1. Vattna väl under maj–juni och håll ogräsfritt.
2. I Johns ekologiska odling får löken lite hönsgödsel.
3. En vecka före skörd knäcker John blasten i markhöjd, något han lärt sig ska påskynda intorkningsprocessen.
4. Tidig skörd i maj–juni ger milt smakande vitlök, som ännu inte bildat klyftor med hölje. Då kan man också använda blasten, rå i sallad eller wokad.