John Taylor: Så maxar du nästa års blomning
Det är en intensiv tid i trädgården. Allt står i blom och det är mest vattning och ogräsrensning i grönsakslandet som gäller. De första grönsakerna har skördats. Komposten har vänts och starka färger finns överallt. Alla är nöjda och här kommer jag som ändå vill slå ett slag för att maxa nästa års blomning.
Går vi ner på knäna och tittar mellan våra välmående växter kan vi ibland upptäcka en liten grön matta av gratis plantor för framtiden; de har kommit upp från fröer i jorden.
I stället för att sträcka sig efter det handredskap som ligger närmast till hands, och rensa, låter jag några av småplantorna utvecklas. De får gärna ha ett antal karaktärsblad och en höjd på tio centimeter, sedan hamnar de i kruka och ställs i bänken längst bak i trädgården med alla mina andra plantor som odlas i kruka. Är man osäker på vilken växt det är finns appar, eller släkt och vänner, som kan hjälpa till med identifieringen.
Ett annat sätt att identifiera växten är att låta den gå i blom; då blir det lätt att se om det är en prydnadsväxt eller en fuling. Det här är ganska enkelt i sig men processen berättar något viktigare för oss – nämligen att det är dags att så egna perenner och bienner som kommer att blomma nästa år, samt ettåriga växter till detta års blomsterprakt.
Lätta ettåringar
- Kornvallmo, Papaver rhoeas
- Vaxblomma, Cerinte
- Ringblomma, Arnica montana
- Rosenskära, Cosmos bipinnatus
- Zinnia
- Sömntuta, Eschschozia
Så gärna utomhus
Att så utomhus är lite lättare än de tidiga sådderna inomhus där vi håller på med extra belysning och värme och där spilld jord och vatten hamnar på golvet. Själv sår jag utomhus i tvättade gamla krukor och täcker fröerna med ett tunt lager vermikulit (jordförbättrande mineral) eller grus för att behålla fukten och för att ljuset ska nå fröerna. Oftast behövs ingen täckning med plast, som vid inomhussådd. Däremot behövs skydd mot fåglar och katter som gärna vill rota i jorden om de får.
När fröerna har grott bör de flyttas in i halvskuggan eller täckas med fiberduk så att små blad inte skadas av starkt solljus och värme. Tänk på att de som sår sig själva i rabatten skuggas av andra växters bladverk. Försök att skapa samma effekt.
Plantera direkt i jorden eller i kruka
När ett rotsystem och några blad har utvecklats kan de ettåriga växterna planteras direkt i jorden under sommaren. De får hållas under uppsikt några veckor gällande bevattning. Kornvallmo, vaxblomma, ringblomma, rosenskära, zinnia och sömntuta är lätthanterliga. Perenner och bienner sätts i kruka och får växa vidare för utplantering antingen under höst eller nästa vår.
Många perenner blir inte tillräckligt starka första året för att överleva vintern och kräver skydd i kallväxthus eller en plasttunnel. Står plantorna utomhus vill man inte att krukorna fylls med vatten, då drunknar de. Med mycket nederbörd kan dessutom de unga växtcellerna spräckas om allt fryser.
Täck med fiberduk
Lösningar som används i plantskolorna är att lägga krukorna på sidan eller att täcka med en fiberduk som släpper in ljus och luft men håller vattnet borta. Perenner som fingerborgsblomma, kungsljus och kvanne vill gärna planteras ut under samma år. Akleja, riddarsporre, daggkåpa, solhatt, kärleksört och prydnadsgräs mår bäst av vårplantering. En annan fördel med utomhussådd under sommaren är att det blir mindre jord på köksgolvet hemma.