Hotet mot din trädgård: Nytt skadedjur sprider sig i Sverige – så skyddar du dig

Lövplattmasken lever på daggmask, snäckor och sniglar.
Så känner du igen den, knepen att ta till – och vad du bör undvika.
I november 2024 gjordes en
ovälkommen upptäckt i Skåne.
Då
påträffades nämligen det första exemplaret av lövplattmasken (Obama nungara) i
Sverige.
Hur kan lövplattmasken göra skada?
Sedan dess har den hittats på flera andra ställen i vårt land och den har spridit sig vidare till bland annat Blekinge, Västmanland och Öland. Ursprungligen har den sin hemvist i Sydamerika, men har oavsiktligt hamnat på våra breddgrader med importerade växter.
Lövplattmasken är ett rovdjur som lever på daggmask, sniglar och snäckor och kan därför påverka vårt ekosystem negativt. Exakt i vilken utsträckning den kan ställa till med skada vet man ännu inte, eftersom fynden är så färska i Sverige. Men andra studier på rovlevande plattmaskar har visat sig ha en stor negativ effekt på beståndet av daggmaskar. Det i sin tur kan leda till sämre jordkvalitet som leder till minskad växtkraft och skörd.
Så känner du igen den
Lövplattmasken är ca 5-8 cm lång och därmed mycket större än en svensk plattmask, som bara mäter 1-2 cm. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Äggen är 0,5 cm stora och till en början klarröda. De mörknar sedan och övergår till mörkbruna efter några dagar.
Lövplattmaskens latinska namn Obama nungara får ju en förstås att fundera över vad denna mask har att göra med president Obama? Svaret på det är: Ingenting! Släktnamnet Obama härstammar från språket tupi där oba betyder blad och ma betyder djur.
Skydda din trädgård – 4 tips för att hitta masken
Plantskolor, handelsträdgårdar och andra som säljer växter uppmanas nu att hålla utkik efter lövplattmasken när de tar emot nya partier med plantor.
Det kan vara en god idé att även som privatperson syna sina nya plantor och hålla lite koll i trädgården.
Här är några enkla tips för att upptäcka lövplattmasken:
1. Lövplattmasken kan ses när den kryper ovan jord, oftast hittar man den under gamla träbitar, stenar, krukor, tråg och löv.
2. Kontrollera marken under dina utekrukor.
3. Kontrollera rotklumpen på nya plantor.
4. Lövplattmasken är mest aktiv i skymningen, så använd ficklampa när du letar. Plattmaskarna blänker ofta till när de får en ljuskälla på sig.
Om du hittar en lövplattmask – gör så här
Regeringen har nyligen beslutat om nödåtgärder mot lövplattmasken. Det är numera förbjudet att ”avsiktligen hålla arten, att låta den växa, att överlåta eller utbyta den, samt släppa ut den i miljön.”
Om du hittar en lövplattmask ska du avliva den. Antingen genom att hälla kokande vatten på den eller lägga den i frysen. Klipp inte – för det överlever den. Du ska dessutom använda handskar, lövplattmasken har ett slem som kan irritera huden.
Källa: Naturvårdsverket, Länsstyrelsen Dalarna