Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Här är krukväxter som tål att inte vattnas

18 mar, 2024
author Katarina Schläger
Katarina Schläger
Krukväxter som tål att inte vattnas.
Slarvar du med att vattna? Satsa då på krukväxter som verkligen vill torka upp mellan vattningarna. Skippa törstiga sorter med tunna blad som murgröna och hortensia. Låt i stället de fet-bladiga bli dina nya favoriter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Känner du dig hopplös när det kommer till växter? När de hänger över krukkanten och inte gör någon människa glad? Misströsta icke – det finns massor av växter som passar dig. Många arter behöver nämligen torka ut ordentligt emellanåt. Är du för flitig med vattenkannan riskerar rötterna att ständigt vara blöta och växten kan ruttna och dö.

Lättskötta Beaucarnea recurvata.
Pampig, anspråkslös och tålig är flaskliljan, Beaucarnea recurvata. Katarina Schläger

Bara för att du glömmer att vattna, behöver ditt hem inte se ut som en torr och tråkig öken. Med frodiga gröna växter ger du rummen liv, personlighet och trivsel.

Annons

3 knep mot ett ödsligt ökenhem

1. Välj bort tunnbladiga ständigt törstiga växter.

2. Ge torrkänsliga växter en större kruka.

3. Välj fetbladiga växter som tål torka.

Samplantering med miniväxter

Suckulenter behöver inte vattnas ofta.
Dessa suckulenter kommer att trivas bra med bara en liten skvätt vatten ibland. Katarina Schläger

En skål med samplanterade suckulenter håller länge och är fint i fönstret eller på bordet. Välj olika sorter med varierat utseende för att skapa kontraster. Viktigt är att växterna du sätter ihop ska trivas under samma förhållanden.

Gör så här med miniväxter

Vattna växterna innan plantering. Det är svårt för en kruttorr växt att etablera sig. Bottna med tre centimeter dränerande lecakulor. Fyll på med mager jord, exempelvis så- eller kaktusjord. Möblera runt med miniväxterna, tills du är nöjd med placeringen. Lirka loss krukorna och sätt ner suckulenterna. Tryck till jorden lätt. Täck gärna jordytan med sten, bark eller annat material. Ställ planteringen på en ljus plats. Planteringen ska vattnas sparsamt. Ett tips om du planterar kaktusar: handskar och grilltång är bra hjälpmedel för att slippa taggar i fingrarna.

Annons
Tillandsia och senecio.
Tillandsia med sina skruvade blad är en så kallad ”air plant” som hellre vill bli duschad på bladen än vattnad. Den kan med fördel placeras i badrumsfönstret, där den kan ta åt sig av luftfuktigheten. Här står den tillsammans med en senecio. Katarina Schläger

Stor variation av suckulenter

Laborera gärna med suckulenter av olika typ och utseende. Det finns en stor variation. Bladen kan vara runda, spetsiga, taggiga, enfärgade eller mönstrade.Även färgskalan har många kontraster, allt från silvergrått, via klargrönt, till mörkgrönt och rosaröda nyanser. Det är fint att kombinera växter med olika form, färg, höjd, mönster och struktur. Du kommer att upptäcka att det finns många roliga sorter att välja på.

Feta blad hellre än tunna

Philodendron (Philodendron martianum), hjärta på tråd (Ceropegia linearis) och svärmorstunga (Sansevieria trifasciata).
Tre riktiga överlevare: Philodendron (Philodendron martianum), hjärta på tråd (Ceropegia linearis) och svärmorstunga (Sansevieria trifasciata). Kontorsklassiker. Katarina Schläger

Välj rätt växter – och välj bort de som inte passar dig. Hortensia är en fin blomma, men kräver vattning varje dag för att inte torka ut och dö. Hoppa över den, likaså azalea, plättar i luften och murgröna. De har tunna blad och klarar sig inte länge utan vatten. Alla dessa ger dig bara dåligt samvete och en dyster fönsterbräda. Ge växten mer jord att växa i. Plantera om den i en något större kruka, så klarar den torka lite längre. Detta gäller särskilt miniväxter. De har så ynkligt lite jord från början och det är lätt att de torkar ut helt. Fetbladiga växter lagrar vatten i blad och stam, bladen är tjocka och känns ”köttiga”. De kallas också suckulenter. Latinets succus betyder saft, och syftar på att växten kan magasinera vatten inför en tid av torka. Växtgruppen innehåller bland annat kaktusar, men också många fler sorter. Dessa överlevare blir dina nya favoriter.

Annons

Hellre torka än för mycket vatten

Rosettkrassula och brudorkidé.
Två blommande, tåliga och snygga krukväxter gör sällskap på fönsterbrädan: rosettkrassula och brudorkidé. Katarina Schläger

Betydligt fler krukväxter dör av för mycket vatten än av torka. En torr och hängig växt kan ofta räddas genom att du doppvattnar den i en hink och sedan låter den rinna av, men en övervattnad växt är svår att hjälpa. Vatten som blir stående i krukan kan göra att stammen ruttnar och rötterna kvävs.

Skulle din växt ha fått alldeles för mycket vatten, gör ett försök att snabbtorka den. Ta den ur krukan och svep in jordklumpen i tidningspapper. Vattnet sugs ur jorden och du får byta papper flera gånger. Efter denna behandling sätter du tillbaka växten i sin kruka och tar det lugnt med vattningen framöver.

Echeveria lagrar vatten i sina blad.
Fetbladiga växter lagrar vatten i bladen, som till exempel denna echeveria. Katarina Schläger

Så vet du när du ska vattna

Lyft upp innerkrukan och känn på tyngden.

Annons
  • Är den torr på ytan, och lätt? Vattna växten: ställ den i vatten i en timme. Låt den sedan rinna av och sätt tillbaka den i ytterkrukan.
  • Är den torr på ytan, men tung? Vattna inte. Det är bara jorden på ytan som har torkat, men rötterna har fortfarande tillgång till vatten.
  • Är den fuktig på ytan, men lätt? Ställ krukan i vattenbad en timma.
Hoya carnosa ”Australis” och pinnliljan Sansevieria cylindrica ”African spear”.
Lättskötta fönsterprydnader är porslinsblomman Hoya carnosa ”Australis” och pinnliljan Sansevieria cylindrica ”African spear”. Katarina Schläger

Låt växterna gå på spa

För att dina växter ska hålla sig fräscha länge är det bra med en rengöring ibland. Ställ in dem i duschen och spola bladen på både över- och undersida. Bort försvinner damm och smuts. Till små växter kan du använda sprayflaska.

Monstera är en väldigt tålig växt.
Monstera är en tålig och populär växt i våra hem. Vattna den rejält och låt den torka upp emellanåt. Katarina Schläger

Krukväxterna mår gott av hög luftfuktighet. Bladens porer blir rena och genom fotosyntes omvandlas koldioxid till syre. Med växter i hemmet får du det trivsamt samtidigt som inomhusluften blir fräschare. Du behöver bara bjuda på lite vatten ibland. Det är väl en bra deal?

Annons

Fyll på med blommande växter

Aloe i bakgrunden, gasteria i fågelkoppen och blommande kalanchoe i grön kruka.
Fetbladigt. Aloe i bakgrunden, gasteria i fågelkoppen och blommande kalanchoe i grön kruka. Katarina Schläger

När du har byggt upp en grön bas av växter kan du lägga till några blommande sorter. Dessa kan du variera efter årstid och högtid. På så sätt uppdateras och förnyas färgerna efterhand.

  • Våreld/höstglöd, kalanchoe
  • Kristi törnekrona, euphorbia
  • Orkidé, phalaenopsis
  • Blomsterananas, aechmea

12 torktåliga krukväxter

Philodendron ‘Xanadu’ trivs i ljus.
De flesta torktåliga växter föredrar en ljus placering, precis som denna stiliga kallaväxt, philodendron ‘Xanadu’. Katarina Schläger

De inte bara tål torka – de bör torka upp mellan vattningarna. Annars är risken stor att de ruttnar och dör. Det värsta som kan hända dessa växter är för riklig vattning eller att de blir stående i vatten.

  • Svärmorstunga
  • Zamiakalla
  • Flasklilja
  • Paradisträd
  • Hjärta på tråd
  • Peperomia
  • Aloe vera
  • Monstera
  • Kaktusar
  • Elefantöra
  • Porslinsblomma
  • Haworthia
Annons