Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

7 blommor att sätta som kommer tidigt på våren

14 mar, 2024
author Karin Hylander
Karin Hylander
Blommor som blommar tidigt på våren.
Karin Wildheim.
När fjolårsgrönskan är som brunast och prassligast kommer den. Vårens allra första blomning ger trädgården färg igen. Här listar vi några bekanta tidiga vårblommor som glädjer så här års. Kanske kan det inspirera till att plantera en ny favorit?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu har de börjat lysa upp i mörkret, och tittat fram ur snö och bruna löv. Vita och skira, eller som härliga färgklickar, finns de äntligen där.

Tidiga vårblommor

Visst är det något alldeles extra med senvinterns och den tidiga vårens allra första blomning? Och visst finns det mycket att lära om våra blommande vänner, inte minst alla olika namn som en och samma blomma kan ha. För kärt barn har som bekant många namn. Här kikar vi närmare på några tidiga favoriter och reder ut några av namnen.

Hybridkejsarolvon

Viburnum x bodnantense 'Dawn'

Hybridkejsarolvon.
Hybridkejsarolvonet blommar väldigt tidigt, ibland så tidigt som december och januari. Karin Wildheim

Nu börjar vi snacka tidig blomning! Hybridkejsarolvonet slår ut på bar kvist mitt i vintern, ibland så tidigt som i december eller januari. Februari, mars och april är hybridkejsarolvonets prime time. ’Dawn’ är den vanligaste namnsorten och väldigt fin med sina rosaröda knoppar och skära blommor. Den korsades fram i Wales redan 1935. Hybridkejsarolvonet är inte bara vackert utan har även den goda smaken att dofta sött och gott. Plantera busken i näringsrik och väldränerad jord på ett soligt och vindskyddat läge.

Höjd: 2–3 meter. Zon: 3.

Vita vårblommor

Det finns mängder av vackra vita vårblommor att kika efter under våren. Däribland har vi snöklockan, julrosen och den vackra snöljusblomman. Här kan du läsa mer om vita vårblommor.

Snöklocka

Leucojum vernum

Snöklocka.
Vackra snöklockor som blommar tidigt på våren. Karin Wildheim

Snöklocka och klosterlilja är dagens benämningar på denna växt som förr även kallades vårklocka, vit februarililja, marsblomma, Birgittas tårar och en lång rad andra namn. Inget värmer ett vinterhjärta som när den första snödroppen slår ut, men frågan är om inte snöklockan är snäppet vackrare ändå? Den som har besökt klosterträdgården i Vadstena och beskådat snöklockorna där tycker nog det. De sägs ha införts av nunnorna och munkarna redan på 1300-talet. Snöklockan trivs i halvskugga i fuktig och humusrik jord och funkar till och med i tung lerjord. Den förvildar sig gärna. Det finns även en art, sommarsnöklockan, som blommar först i maj och juni.

Höjd: 15–20 cm. Härdighet: C.

Julros

Helleborus x ericsmithii ’Snow Love’

Julros, blomma.
Julrosen piggar upp i de delar av Sverige som inte bjuder på mycket snö. Karin Wildheim

Den belgiska korsningen ’Snow Love’ är en söt julros i vitt med dragning åt grönt. Julrosorna är räddningen för alla trädgårds-ägare i de delar av landet som sällan får snö och där vintern mest bjuder på en gråbrun sörja. Där piggar julrosorna upp redan runt nyår och fortsätter sedan blomma i ett par månader framöver. Den vanliga julrosen, Helleborus niger, har odlats i Sverige minst sedan 1600-talet men gick då under namnen nysört, prustros eller kristrot. Julrosor gillar kalk- och humusrik jord och sparsam vattning.

Höjd: 25–50 cm beroende på art. Härdighet: D–C.

Snöljusblomma

Colchicum szovitsii

Snöljusblomma.
Snöljusblomma är otroligt vacker men tyvärr giftig. Karin Wildheim

Som andra tidlösor är snöljusblomman giftig men otroligt vacker. Den blommar i mars och april med stora, stjärnformade vita blommor. Så snart solen kommer fram öppnar sig blommorna! Den passar fint i ett stenparti eller i en lökbädd. Har man tur frösår den sig och sprider sig snabbt. Som för de flesta lök- och knölväxter gäller det att plantera snöljusblommans knölar färska, gärna på sensommaren eller tidig höst.

Annons

Höjd: 5–10 cm. Härdighet: C (D).

Blå vårblommor

Även blå eller lila (vad man nu föredrar att att kalla den) är en vacker färg som vi kan se under vårens första månader. Här kan du läsa mer om den vackra växten schilla.

Rysk blåstjärna

Scilla siberica

Rysk blåstjärna, blomma.
Rysk blåstjärna är en väldigt lättskött blomma och lyser upp som ett blått hav i april och maj. Karin Wildheim

Många säger scilla men det svenska namnet är rysk blåstjärna. Det är massverkan som gör blåstjärnan till en sådan favorit i vårträdgården. Var för sig är de stjärnformade små blommorna vackra men ganska oansenliga. Får de sprida sig i gräsmattan, eller ännu hellre en lund med lövfällande buskar och träd, bildar de ett böljande, blått hav att glädjas åt i april och maj. De kräver inte så mycket av vare sig jord eller växtplats utan är lättodlade och tacksamma.

Höjd: 10–20 cm. Härdighet: C.

Gula vårblommor

Gula som den värmande solen är många av de vackra vårblommorna. Läs mer om gula vårblommor som trollhassel och vintergäck här.

Trollhassel

Hamamelis mollis/Hamamelis x intermedia

Trollhasseln.
Trollhasseln blommar redan under vinter och tidig vår. Karin Wildheim

De tufsiga blommorna under vinter och tidig vår är trollhasselns första höjdpunkt. En andra kommer med höstens intensiva bladfärger. Trollhasseln är en vinterblommare på bar kvist, som kan konsten att trolla fram vårkänslorna nästan i förtid. Det finns flera arter, varav ett par blommar vintertid. Vanligast hos oss är kinesisk trollhassel och hybridtrollhassel. Den kinesiska trollhasseln blommar alltid i gult och det är även den vanligaste färgen hos hybridtrollhasseln även om där även finns sorter med annan blomfärg. Båda trivs i närings- och humusrik jord med lågt pH-värde. Samplantera gärna med rododendron, vårljung, julrosor, vintergröna och vintergäck.

Höjd: Cirka 2 meter. Zon: 3.

Vintergäck

Eranthis hyemalis

Vintergäck, blomma.
Vintergäcken blommar redan i februari i de snöfattiga delarna av landet. Karin Wildheim

Vintergäcken är, tillsammans med snödropparna och julrosorna, först ut om våren och börjar blomma redan i februari i de snöfattiga delarna av landet. Bäst passar det att sätta knölarna i kanten av ett buskage eller en häck, där vintergäcken sedan kan få stå i fred, fröa av sig och sprida sig utan att man rör runt i jorden. Samplantera gärna med perenner som ger stora blad tidigt och döljer vintergäckens nedvissnande blommor och blad. Det kan till exempel vara nävor, funkia, bergenia eller pioner.

Höjd: 5–12 cm. Härdighet: C.

10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga
Annons