Brokiga rosor får rabatten att dansa
Rosor finns i nästan hela färgpaletten. Det finns även brokiga rosor, som den urgamla och välkända polkagrisrosen ’Rosa Mundi’. Andra är som kameleonter och byter färg medan blomningen pågår, ’Alchymist’ till exempel.
Beroende på väderlek, solförhållanden och hur utslagen blomman är skiftar den mellan klargult, orange och rosa. Bland de flerfärgade rosorna finns både flerhundraåriga, ljuvligt doftande och moderna med återkommande blomning under säsongen.
Marktäckare och rabattrosor med styva stjälkar. Små nätta buskar för krukodling på balkongen eller terrassen och busk- och klätterrosor som med självklarhet dominerar trädgården.
Några är som känsliga fröknar, andra är robusta och tål det mesta vad gäller såväl sol och skugga som torra lägen och sträng bitande kyla.
Så sköter du rosorna
- Vattningen är viktigast. Rikligt under torrperioder, men inte på bladen. Det ökar risken för svampangrepp.
- Etablerade rosor beskärs under våren. Då kan du samtidigt kratta ner någon spade kogödsel och någon näve benmjöl runt varje planta.
- Buskrosor, som remonterar (blommar om), behöver ytterligare gödsel för att orka. Ge dem ett par givor under försommaren, den sista i juli.
- Hotar nattfrost gäller det att skydda rosen. Gör rent runt plantan, kupa upp ordentligt med barkmull mot stammen. Känsligare rosor, som austinrosor, kläs in i säckväv under vintern, skyddar mot kyla men också mot vårvinterns uttorkande sol.
- Vildrosor och andra tuffare sorter klarar sig utan vintertäckning och andra åtgärder när de väl etablerat sig, men var rädd om dem i början. Nysatta rosor behöver mycket och kärleksfull omvårdnad.
Planteringstips för rosor
- Det går att plantera rosor både vår och höst. Särskilt i södra Sverige är höstplantering att föredra, då hinner plantan rota sig och får en bättre start på våren.
- Rosor vill inte stå med rötterna i vatten men inte heller för torrt, som under ett utskjutande tak.
- De gillar en väldränerad och svagt sur jord. Köp färdig rosjord eller blanda planteringsjord, kompost, grov sand, torv, en spade välbrunnen kogödsel och en näve benmjöl.
- Sätt krukan med din nyinköpta ros i en hink med vatten en halvtimme före planteringen, så att den får dra ordentligt.
- Gräv en halvmeter djup och lika bred planteringsgrop. Plantera rosen och vattna gärna flera gånger medan du fyller upp gropen med jord.
- En okulerad ros (med sorten ympad på en grundstam) planteras med okuleringsstället 15 centimeter ner i jorden.
Inspireras av dessa flerfärgade rosor till trädgården
’Rosenstadt Zweibrücken’
Moderna buskros-gruppen
Den gula mitten står sig hos ’Rosenstadt Zweibrücken’ hela säsongen medan de rosa partierna runt kanten skiftar. I högsommarsolen är de milt laxrosa, frampå höstkanten går de mot intensivare korall. Eftersom de moderna buskrosorna är sprungna ur många andra sortgrupper är den ena inte den andra lik. Det som förenar dem är att de är högförädlade och remonterande (de blommar om under säsongen). Doftlös. Zon 5.
’Oranges and Lemons’
Floribunda-gruppen
Modern och milt doftande med riklig blomning i orange med strimmor av gult och mörkgrönt bladverk. Har, som andra Floribunda-rosor, stora, färgstarka blomklasar, blommar dessutom om under säsongen. Plocka bort utblommat och se till att plantan står i full sol för maximal utdelning. Passar bra i en meterhög rosenhäck, fungerar även i kruka. Härdighet okänd.
’Rosa Mundi’ (polkagrisros)
Gallica-gruppen
’Rosa Mundi’, kallas också polkagrisros, har allt: skönhet, tålighet, historia och en ljuvlig doft av mandel, mysk och körvel. Tål att stå skuggigt.
Känns igen på de karaktäristiska skära och vita strimmorna på en karminröd botten. Beskrevs första gången år 1581, är troligtvis ännu äldre. Zon 6.
’Hypatia’
Gallica-gruppen
En prickig ros! ’Hypatia’ har samma färgställning som ’Rosa Mundi’ och ’Honorine de Brabant’ men med små, vita fläckar på de rosaröda blombladen. Gammaldags buskros med kraftigt växtsätt, har odlats sedan mitten av 1800-talet. Blommar i fåblommiga klasar under juli med stark och god rosendoft. Zon 5.
’Nicole’
Floribunda-gruppen
Fint tvåfärgade ’Nicole’ (även kallad ’Koricole’) blommar i knippen på långa stänglar, har mörkt och kraftigt bladverk. De talrika kronbladen är crèmevita vid basen med rosaröda kanter. Bör beskäras tidigt, blommar nämligen på ny ved.
De vackert krusiga blommorna sprider en mild doft och får, som andra moderna rosor, mer än ett flor. Härdighet okänd.
Alchymist’
Moderna buskrosgruppen
En buskros, som i mildare zoner även passar som klätterros. De täta och kraftiga grenarna sträcker sig gärna ett par meter. ’Alchymist’ räknas som modern men har gammaldags charm. Skiftar färg under den långa blomningstiden, ibland klargul, saffransfärgad eller aprikos och sedan sprakande orange i starkt solsken. Zon 4. Mild doft.
’The Painter’
Tehybrid-gruppen
Rabattrosen ’The Painter’ representerar storblommiga, moderna rosor i tehybridgruppen. Milt doftande blommor i laxrosa och gult, slår ut i slutet av juni, fortsätter så hela sommaren in på hösten. Den som planterar kinkiga tehybrider får pyssla om flitigt med beskärning och mycket näringstillförsel.
De vill stå soligt och skyddat, kräver vintertäckning. Jorden bör vara vattenhållande men inte blöt. Nyp bort överblommat. Härdighet okänd.
’Nostalgie’
Tehybrid-gruppen
Rabattrosen ’Nostalgie’ har korats som vackrast i Sverige. De mörkröda knopparna byter skepnad, då det körsbärsröda tonar över i crèmevitt mot den rundade blommans mitt. Fungerar både som solitär eller i kruka, också i grupper eller låg häck. Välbeskuren och välgödslad ger den återkommande blomning från juli till och medoktober. Zon 3.
’Best Impression’
Tehybrid-gruppen
Storblommiga ’Best Impression’ har långa stjälkar med fyllda, svagt doftande blommor, vackert randade i fuchsiarött och blekt rosavitt. Kräver omsorgsfull skötsel som andra okulerade ädelrosor. Härdighet okänd. Intensivt blå stäppsalvia är fin perenn i samplantering med rosa rosor.
’Sekel’
Floribunda-gruppen
Spektakulär och vacker. Mörkgula ’Sekel’ med rosa kanter och orange knoppar är en modern buskros, blir dryga metern hög.
De stora blommorna doftar sött och kommer i riklig mängd från juni till sena hösten, nästan utan avbrott. Tyvärr kan ’Sekel’ lätt få kraftiga angrepp av svartfläcksjuka. Zon 4.
’Eyes for you’
Floribunda-gruppen
Förförisk på flera sätt. De vallmolika, ljusrosa till ljuslila blommorna har ett mörklila öga runt de gula pistillerna. Blommar troget från midsommar till oktober. Blir runt metern hög, vill gärna stå soligt, har en fin, fruktig doft. Zon 3.
’Eye Paint’
Floribunda-gruppen
Tomteröda ’Eye Paint’ med gulvitt öga ger långvarig glädje i sensommarrabatten, ibland långt fram på senhösten. En extra gödselgiva i mitten av juli ger ännu fler blommor. Vissa kallar ’Eye Paint’ för buskros, andra säger rabattros.
Bildar täta, drygt meterhöga buskar, fulla av många och vassa taggar förutom alla blommor. Passar som solitär (även i kruka), eller grupp, kantväxt eller friväxande häck. Zon 4.
’Heinrich Conrad Söth’
Moschata-gruppen
Runt guldgula ståndarknappar är kronbladen vita, längre ut går de från mörkt till blekaste rosa under blomningen, som är rikligast under juli. Tät buskros, får nya rikblommande klasar senare. Har både sylvassa taggar på somliga skott och massor av små borsttaggar på andra. Zon 3.