Enkel odling utan jord – det här är hydroponisk odling

Vattenbaserad odling utan jord är en metod som kan passa den som inte har trädgård, koloni eller annan traditionell plats att driva fram grönsaker. Hydroponisk odling är också något för den som tycker det är bökigt med jord, inte vill kånka på jordsäckar eller vill ge hemmet lite odlingskänsla.
– Hydroponiken är ett trevligt inslag i ett hem, säger Niklas Hjelm, trädgårdsingenjör med lång erfarenhet av den här odlingsmetoden. Du får snabbt och enkelt till exempel sallat så det räcker för ett par personer, och odlar du ute på sommaren och sedan inne på vintern har du verkligen optimerat ditt odlingsår. Framför allt hjälper den här tekniken till att göra odling tillgängligt för alla, något Niklas Hjelm länge propagerat för.
I grova drag är vatten från kranen, ett odlingskärl och lite näring det enda du behöver. Sedan Niklas själv började för 13 år sedan har hydroponisk odling blivit stort och utvecklats snabbt, såväl bland kommersiella odlare som hos hemmaodlare i alla åldrar.
Niklas har tillsammans med Nelson Garden utvecklat en odlingslåda och ett startkit, som numera fått många efterföljare från andra producenter. Det här hjälper naturligtvis till att fler vågar prova att odla hydroponiskt.
– Runt 2019 tog intresset fart ordentligt och hydroponisk odling har blivit ganska vanligt nu, säger Niklas. Sverige är störst i Norden på det här området. Det är mycket troligt att pandemin också var en bidragande orsak, generellt växte hemmaodlandet explosionsartat.
Odlingen sköter sig själv
Fördelar med hydroponisk odling är, förutom att undvika transporter av jord och inte köpa torv, att det är väldigt enkelt att starta en odling och att tillväxten sker snabbt. Växterna sköter sig i princip själv – man behöver definitivt inte oroa sig för hur mycket eller lite man ska vattna.
– I kommersiell odling har hydroponisk odling använts länge. Det finns få tomat- eller gurkplantor som odlas i jord, säger Niklas. Näringstillförseln kan kontrolleras på ett helt annat sätt när växterna kan ta upp näringen direkt från vattnet. Nackdelar är att näringen är utvunnen ur mineraler (konstgödsel) eftersom det det är svårare med organisk gödsel, samt att kärlen är av plast. Men det sker utvecklingsförsök mot mer hållbara alternativ som också ska tilltala rent estetiskt.
– Det ska ju vara snyggt att ha en odlingsstation hemma, annars är det inte många som vill ha en. Här jobbas det också med belysningsfrågan för att få ett så behagligt ljus som möjligt.
För vissa grödor är hydroponi och akvapondi (växter och fiskar i ett slutet kretslopp där fiskarnas avföring blir näring till växterna) en odlingsform som är fullt utvecklad i större skala. Förutom tomatodling finns stora kommersiella odlingar av sallat. Inomhusodlingarna kan förekomma i ljusa växthus men även i helt mörka lokaler, enbart med artificiellt ljus.
– Det finns stora specialiserade ”plantfabriker” där AI optimerar och effektiviserar odlingarna, berättar Niklas. Så kallade in store-odlingar börjar också dyka upp, till exempel invigde Ica i Sundsvall förra året en 100 kvadratmeter stor odling av gurka inne i butiken. En del restauranger är också i framkant och odlar egna grönsaker så här. På KTH forskas kring odlingssystemens miljöpåverkan. Det finns stora fördelar att odla hydroponiskt inne i städerna för att undvika transporter, utmaningen är att göra odlingsprocessen så energisnål som möjligt. Inte minst det artificiella ljuset i stora odlingar är energikrävande.
Niklas hoppas att det i framtiden ska satsas mer på hydroponisk odling i hemmen. Att det blir självklart med ett planerat utrymme för sådan odling.
– Ungefär som när köksarkitekterna började rita in en plats för mikrovågsugnen. Här i vårt kök på jobbet har vi en extrahylla med perfekt plats för ett hydroponiskt odlingssystem. Så skulle alla kunna ha det.
Vad kan vi odla?
Det går att odla i princip allt som växer ovan mark, men bäst utdelning blir det av olika bladväxter och kryddörter. Sallat, kålbladväxter, rucola, basilika, mynta och koriander är några exempel. Välj sådant du gillar och som kan tillföra något i din matlagning, tipsar Niklas.
– Lagar du mycket mexikanskt eller indiskt ska du ha några plantor koriander, är du mer inne på italienskt är det kanske rosmarin och basilika du ska satsa på. Jag odlar mycket komatsuna, en variant av pak choi. Den ger riktigt bra avkastning. Räkna inte med att kunna odla till stora sallader som ska mätta många, men det blir tillräckligt med grönt för ett mindre hushåll.
Niklas har cirka 20 pluggar (plantor) hemma och det räcker för två personer.
Så odlar du hydroponiskt
- Inne eller ute: Det går att odla hydroponiskt året runt. Under den mörka perioden krävs extrabelysning, men en plats i fönstret är alltid bra för att utnyttja det naturliga ljuset. Det är flest som odlar under höst, vinter och vår. Under sommaren fungerar även odling utomhus på balkong eller terrass utmärkt, det gäller bara att se till att vattnet inte blir för varmt.
- Odlingskärlet: Det krävs ett ogenomskinligt vattenmagasin med täckt yta och hål för plantorna. Plantorna odlas i små nätkorgar med någon slags substrat, till exempel lecakulor eller pimpsten. Substratet behövs för att plantorna ska fästa i något. Rötterna hänger dock fritt ner i vattnet.
- Belysningen: Det finns färdiga odlingskärl med integrerad belysning att köpa, även belysningslister att köpa separat. Belysningen är LED med varmt ljus, som ger det behagligaste ljuset.
- Sådden: Färdigpreparerade pluggar med fröer som placeras i nätkorgarna finns att köpa. Annars går det att köpa rotningskuber bestående av torv/kokos som man själv sår fröna i.
- Näringslösningar: Specialnäring kan köpas i handelsträdgårdar eller på nätet. Det finns olika näringssammansättningar för olika grödor.
- Bygg själv: För den som vill grotta ner sig lite extra, går det att bygga ett eget odlingssystem. Det finns instruktioner att hitta på nätet.
Foto: Niklas Hjelm, TT