Cissi odlade tomater – upp kom en minikiwi: ”Väldigt mysko”
– Det är väldigt mysko, säger Cissi.
Hemma hos Cissi Hansson, 56, i Kalmar prunkar växtligheten i alla hörn av trädgården. Men det är de fyra plantor som står längs med staketet som väcker mest uppmärksamhet när Cissi och hennes man får besök. Grenarna slingrar sig uppåt och har trasslat in sig i varandra. På både stam och blad finns små vassa taggar. Sannolikt handlar det om minikiwiplantor, men hur de blivit till är ett fullständigt mysterium för Cissi.
La en tomatskiva ovanpå jorden
Allting började i februari 2021 med att Cissi skivade en körsbärstomat och lade i en liten kruka med jord. Körsbärstomaten hade hon odlat själv efter köpta frön, och hon tyckte att den var så söt och god i smaken att hon gärna ville ha fler.
– Jag gjorde precis som jag gör varje år – la upp jord i en kruka och placerade tomatskivan ovanpå. Sedan vattnade jag, täckte med plast och lät den stå i fönstret. Jag brukar lägga skivan ovanpå jorden för att kunna visa mina barnbarn när det började växa, jag gillar att förklara för dem hur olika saker fungerar, säger Cissi.
Tio små skott med taggiga blad
I krukan bredvid placerade hon en skiva bifftomat och där kom det snart upp små spirande tomatblad. Men i krukan där det skulle bli körsbärstomater hände något märkligt. Bladen som så småningom växte upp såg inte alls ut som tomatblad. Faktum är att ingenting tydde på att det var vanliga tomatplantor som växte upp ur skivan.
– Det blev snart tio små skott som jag sedan planterade i varsin liten burk. Jag funderade på om jag skulle slänga dem, men jag var ju tvungen att spara dem för att se vad det skulle bli. De blev högre och började slingra sig. Jag lyckades skänka bort några av dem, en planterade jag ut bakom vår husvagn och en fick flytta strax utanför vår tomt. De andra hade jag kvar i kruka på vår inbyggda altan.
Tog med plantan till växtaffären
Utan att veta vad det egentligen var för växter hon hade i krukorna och hur de hade kunnat hamna där, tog Cissi hand om dem under vintern. Hon virade bubbelplast runt krukorna och alla överlevde, även de som hon hade planterat ut.
Till våren tog hon med en av de minsta plantorna till en affär där de säljer växter.
– Jag frågade där vad det kunde vara för något och de sa direkt att det var en minikiwi. De hade sådana plantor i affären också, så jag kunde gå runt och titta och jämföra och de såg verkligen likadana ut som mina.
Teorier på Facebook
Hur det hela har gått till har Cissi fortfarande ingen aning om och ingen annan har heller kunnat ge henne någon förklaring. I en trädgårdsgrupp på Facebook kommenterade Cissi nyligen ett inlägg där en annan person hade sått blomfrön men fått upp rabarber, och berättade där om sitt tomatmysterium.
Intresset var stort och Cissi fick höra olika teorier om vad som kunde tänkas ha hänt, till exempel att det kanske handlade om att det fanns kiwikärnor i hennes kompostjord.
– Men jag använde planteringsjord från en säck, precis som vanligt. Och hade det varit kiwifrön i den jorden borde det väl ha kommit skott i hela krukan, men nu såg jag verkligen hur de kom inifrån fröna i tomatskivan. Det är väldigt mysko. Därför tror jag att min tomat har varit otrogen och parat sig med någon i fruktdisken, säger Cissi med ett skratt.
Inga frukter har synts till
De mystiska kiwiplantorna växte sig allt större och i slutet av juni i år fick Cissi nog och planterade ut dem vid staketet i trädgården. Där kan de slingra sig bäst de vill och Cissi väntar nu med spänning på hur de ska utvecklas. Men för att det ska bli någon eventuell frukt behövs först blommor och några sådana har hon ännu inte sett till.
– Jag har läst på lite och för att det ska bli något mer behöver man ha en hon- och en hanplanta och jag vet inte hur man kan se vad som är vad. Jag får väl gå runt och fråga dem!
Fakta om minikiwi
- Minikiwi kallas också krusbärsaktinidia. Den får frukter som inte alls är håriga som den vanliga kiwin, utan har ett slätt grönt skal som går att äta. Inuti är däremot fruktköttet mycket likt den större varianten.
- Frukterna smakar friskt och syrligt, ungefär likadant som en stor kiwi. De mognar i augusti-september.
- Minikiwin är en klätterväxt som blir tre till fyra meter hög.
- Västen är tålig – till skillnad mot vanlig, stor kiwi behöver den inte stå i växthus utan klarar även svenska förhållanden – och planteras i skyddat och soligt läge. Mot en vägg i söderläge är att rekommendera. Den behöver en spaljé att klättra på.
Källa: Land och Blomsterlandet
Har nu planterat ”riktig” minikiwi
I trädgården får de stå kvar – trots att Cissi inte tycker att de är speciellt snygga.
– De är inte jättefina precis. När de var små var de söta, med en liten pinne och fem eller sex blad. Men nu har de taggar överallt och ser ut ungefär som ett orakat ben.
Cissi har nyligen tagit experimentet ett steg till.
– Jag hittade minikiwis på Lidl och var ju tvungen att köpa. I storleken är de ungefär som krusbär, men inuti ser de verkligen ut som kiwi i miniformat. Så jag lade i några kärnor i en kruka och nu har det kommit upp små plantor. De ser ut precis som de plantorna som kom ur tomatskivan.