Guide: Odla himmelskt god melon och gurka
Redan tidigt på våren brukar man se både melon- och gurkplantor till försäljning i trädgårdsbutikerna. Och vid fröhyllan kan det också rycka ordentligt i fingrarna. Men det är klokt att överväga vilka möjligheter du har att odla dem innan du slår till. Både melon och gurka är väldigt värmekrävande så odlingen lyckas bäst i växthus – och du måste vänta med att sätta ut plantorna i växthuset till fram mot slutet av maj för att det ska ha hunnit bli tillräckligt varmt.
När nu detta är poängterat, ska också tilläggas att det dock finns både gurk- och melonsorter som går att odla på friland. För att ge plantorna optimala förutsättningar behöver de rikligt med både näring och vatten. De ska också passas hela odlingssäsongen med uppbindning och beskärning av sidoskott.
Gurkplantans sidoskott måste beskäras
Både melon och gurka växer mycket och får stor bladmassa. Beskärs inte sidoskotten kan några få plantor snabbt fylla hela växthuset och det mesta av näringen går till att producera blad, inte frukter. Visst är det bekvämt att köpa färdiga melon- och gurkplantor, men i trädgårdsbutikerna är utbudet förhållandevis begränsat. Hos fröfirmorna finns däremot många spännande och välsmakande sorter att välja mellan.
Hitta rätt gurk- eller melonsort för dina förhållanden
Du kan hitta sorter som passar dig och dina odlingsförhållanden lite bättre. Bland melonerna är utbudet stort med frukter i många olika storlekar. Här finns vattenmelon, nätmelon, honungsmelon, galia- och cantaloupmeloner och även andra mer speciella och exotiska sorter. De största vattenmelonerna kan bli över tio kilo tunga medan de minsta melonsorterna väger några få hundra gram.
Gurkor i många olika former
Även när det gäller gurkor finns många olika ovanliga sorter att prova när du odlar dem själv och smaken är något helt annat än hos den vanliga slanggurkan från affären. Varför inte odla någon rund, äppelformad eller oval sort? Det finns sorter som slingrar sig och kan bli över en meter långa, andra är i miniatyrformat – och så olika färger; vita, gula, gröna och flerfärgade.
Så här odlar du melon och gurka
Eftersom meloner och gurkor är tropiska växter ska de odlas på samma sätt.
Lyckas med sådden
Förkultivering: Så fröerna inomhus i april–maj. Fröerna gror vid 22–25 grader så de kräver en varm plats. Lägg ett frö i varje kruka och plantera om i större kruka när rötterna börjar få ont om plats.
Välj snabb sort. Eftersom fröerna sås sent, är odlingsperioden kort. Därför är det en fördel att välja sorter med kort utvecklingstid från frö till skörd. Utvecklingstiden kan variera så mycket som från 65 dagar till 100 dagar. Satsa också på sorter som är motståndskraftiga mot mjöldagg.
Dags att plantera ut
Koll på tempen. Jordtemperaturen i växthuset ska vara 18–20 grader och luften minst 15 grader på natten, annars stannar de av i tillväxten. Dippar temperaturen tillfälligt, sätt in en värmefläkt.
Plantera upphöjt. Rothalsen, alltså där stjälken övergår till rötter, kan lätt ruttna och måste hållas så torr som möjligt. Plantera därför alltid meloner och gurka upphöjt på en liten jordkulle i bädden/krukan där rothalsen är cirka fem centimeter ovanför jordytan så att vattnet inte når upp dit när du vattnar. Undvik alltid att vattna direkt på rothalsen eller alltför nära.
Tål värme. Gurkor och meloner trivs bra med gassande sol och temperaturer ända upp till 35 grader. Plantera dem därför på sydsidan av växthuset där de även kan hjälpa till att skugga tomatplantorna som inte vill ha det så varmt. Nya plantor ska dock skyddas mot solen den första tiden innan de kommit igång ordentligt.
Meloner längs marken. Finns det plats i växthuset kan meloner växa längs marken utan uppbindning. Lägg ett lager halm under så att frukterna inte ligger direkt mot jorden. Det kan annars få frukterna att mögla.
I bädd eller hink. Plantera direkt i växthusets bäddar eller i stora planteringslådor. De mer kompakta sorterna av gurka och melon kan också planteras i hinkar eller krukor, minst 15 liter stora och med avrinningshål för överskottsvatten.
Vattna! Plantorna tål inte att torka ut, inte heller att stå i vatten. Automatisk bevattning kan vara en god idé att satsa på.
Gödsla! Gödsla rikligt, men inte för mycket. Gula blad och svag tillväxt är ett tecken på näringsbrist och väldigt mörka blad och stor bladvolym tyder på för mycket gödsling. Följ anvisningarna på det gödselmedel du använder, eller sök på nätet hur mycket som behövs.
Toppa i tid. Toppa plantorna när den nått önskad höjd. Då slutar de växa på höjden och lägger energin på frukterna i stället.
Rätt metod för att odla gurkor och melon på friland
Alla meloner och gurkor kan odlas i växthus, men det finns sorter som är mer köldtåliga och ger en hygglig skörd på friland under en varm sommar. Men det krävs ett skyddat läge utan för mycket blåst eller att det inte regnar för mycket. Är det en kall, regnig sommar kan det vara svårt för, i alla fall melonplantor, att leverera mogna frukter.
Tunnelväxthus eller täckt drivbänk bäst på friland
På friland är melonodling säkrast i tunnelväxthus eller drivbänk som kan täckas regniga och kalla dagar. Det går inte att binda upp dem där, men med ett lager halm under och att frukterna läggs upp på något så de inte får jordkontakt och ruttnar, kan det lyckas. För gurkor gäller generellt att de tunnskaliga sorterna kräver mest värme och därför bör odlas i växthus. Men det finns en hel del sorter som kallas frilandsgurkor, de är kortare och mer tjockskaliga och klarar odling utomhus, även om det kan behövas lite täckning med exempelvis fiberduk fram tills de börjar blomma.
Befruktning i rätt tid för meloner
För att det ska bildas meloner krävs både han- och honblommor. Honblommorna måste befruktas för att det ska utvecklas frukter. Plantan måste dock vara stor nog att kunna bära frukterna, så de första blommorna ska tas bort. Först när plantan vuxit till sig och det finns två till fyra honblommor under utveckling samtidigt, vet man att frukterna kan mogna. Befruktas plantan för tidigt använder den kraften till den första frukten och kan sluta producera nya blommor. Då blir det alltså inga fler meloner. Man kan behöva hjälpa till med befruktningen. Använd en liten pensel för att föra pollen från hanblommor till honblommor. Honblommorna känner du igen på att de är uppsvällda vid basen.
Meloner och gurkor i samma familj
Gurkor och meloner tillhör samma familj, Cucurbitacea, gurkfamiljen. Den omfattar hundratals släkten som framför allt härstammar från tropikerna och subtropiska områden. Det är därför gurka och meloner är värmekrävande. Även squash och pumpa tillhör den här familjen. Gurka, Cucumis sativus, finns i mängder av varianter – allt från vanlig slanggurka och inläggningsgurka till mer exotiska sorter. Även bland melonerna, Cucumis melo, går det att hitta spännande sorter, till och med en klätterplanta som kommer från Afrika. Vattenmelonen, Citrullus lanatus, är faktiskt inte släkt med melonen trots namnet, men tillhör samma familj.
Gurkor för olika användningsområden
- Sorter som kräver växthus-odling är lång eller kort slang-gurka. De är äts färska och kan inte lagras någon längre tid.
- Frilandsgurka, druvgurka eller Västeråsgurka, kan odlas utomhus på friland, är kortare än slanggurkorna och lite knottrig med tjockare skal. Används i huvudsak till inläggning.