Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Beas pelargoner bor i bodegan – har över 200 olika sorter

08 jul, 2022
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
Växthus.
Välkommen in i växthuset som är byggt av gamla fönster och en dörr som kommer från huset Jeanettes farfar bodde i. Pelargonbodegan ligger på en kulle.
Jeanette har minst tvåhundra olika sorters pelargoner i sitt röda pelargonhus. Här stortrivs de och Jeanette pysslar med dem varje dag. Ibland sitter hon här med en kopp kaffe och bara njuter av alla de vackra blommorna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Pelargoner.
Här står pelargoner på rad längs fönstren. De är placerade efter storlek och vilka som passar ihop. Jeanette flyttar ofta om dem när hon pysslar i sitt pelargonhus.

På våren för två år sedan blev Jeanette ”Bea” Tillbergs hus för pelargonerna klart. Det är ett rött litet hus som står på en bergknalle med utsikt över åkrar och ängar.

– Jag är så himla nöjd, säger Jeanette där hon sitter vid ett bord bland alla sina pelargoner som står på hyllor runt hela huset. Äntligen kan jag samla ihop mina favoriter. De har stått utspridda lite här och där förut. Nu har jag dem i min bodega. Vi kallar huset så för att skilja ut det från växthuset där jag odlar grönsaker, mest tomater. Bodega låter trevligt!

Pelargoner trivs bäst i skyddat läge

En sak som gör henne nöjd med bodegan är att hon kan ha känsliga sorter här som inte klarar att stå ute i regn och rusk. Pelargonerna överlever ruskvädret men blommorna blir skadade, särskilt pelargoner med täta blommor. Och faktum är, att generellt trivs växterna bra i skyddat läge, även om många sorter alldeles utmärkt klarar av att stå ute.

Annons
Se även: Ta stickling från pelargon – så gör du!Brand logo
Se även: Ta stickling från pelargon – så gör du!
Mårbackapelargon.
Mårbackapelargon.

Återbruk blev pelargonhus

Jeanette bor på en lantgård i Riala med sin sambo Martin. Innan hon flyttade hit bodde hon i en lägenhet i Rimbo utanför Norrtälje.

Annons

– Jag trivs här, säger Jeanette, är uppvuxen i trakten och är en äkta lantis.

Hennes pelargonbodega är ett riktigt återbrukshus. Det kom till mycket för att materialet fanns här. Det är byggt av är gamla innerfönster från Martins föräldrars hus och dörren har suttit i Jeanettes farfars hus. Virket kommer från skogen som hör till Martins föräldragård.

Det är Martin som konstrueratbodegan utifrån materialet som fanns till hands.

Började samla på olika sorters pelargoner

Jeanette har varit omgiven av pelargoner så länge hon kan minnas. Hennes mamma och mormor hade många olika sorter. Även om Jeanette inte var särskilt intresserad av växten när hon var yngre slog intresset för pelargoner rot i henne och med tiden började hon samla på sig olika varianter.

Pelargon ’Lovely Wera’.
Pelargon ’Lovely Wera’.

– Jag fick bland annat en stickling av Martins mormor, från en över hundra år gammal mårbackapelargon. Den är så vacker! Att ha det här intresset gemensamt med Martins mormor, min mormor, svärmor och mamma är så kul.Det för samman generationerna på ett härligt sätt, säger hon.

Annons

I lägenheten där Jeanette bodde förut stod pelargoner i alla fönster och på balkongen. Hon skaffade fler och fler sorter till slut blev det väldigt trångt på fönsterbrädorna.

– Så det var så klart underbart att komma hit och få space, säger Jeanette.

Pelargoner från Tradera och andra ställen

Hon vet inte riktigt hur många pelargoner hon har samlat på sig under åren. Det kan vara tvåhundra eller kanske trehundra sorter. Hon köper dem från många håll – butiker, Tradera och hittar dem på sociala medier. Hon byter till sig sticklingar från andra samlare och har alltid ögonen öppna för nya fynd.

Rosenknoppspelargoner är en favorit

– Jag skaffar pelargoner jag tycker är vackra, säger hon. Tycker mycket om rosenknoppspelargoner men annars har jag inga särskilda favoriter. Jagar inte speciella rariteter som kan kosta flera tusen kronor.

Tatuering på ankeln.
På ankeln har Jeanette låtit tatuera en blommande pelargon.

Pelargoner gillar inte kalk

Jeanette går in till sina pelargoner varje dag. Hon vattnar dem, plockar bort vissna blommor och blad och flyttar runt växterna på hyllorna. Hon anpassar sina växter efter bodegan, de får inte bli för stora, så hon har dem i förhållandevis små krukor. Jeanette vattnar med regnvatten eftersom hennes kranvatten innehåller kalk och det gillar inte pelargonerna.

Annons

Här får pelargonerna stå till i oktober när de klipps ned och flyttas in i garaget för att övervintra. Där är det ca 5–12 grader varmt och ljust med lysrör och ledlampor mellan sju på morgonen och tio på kvällen. Där får också sticklingar som Jeanette tagit stå över vintern.

Pelargon ’Ringo Rose Star’.
Pelargon ’Ringo Rose Star’.

Flyttar ut plantorna på våren

I maj flyttar växterna tillbaka till pelargonhuset igen. Exakt när beror på hur varm eller kall våren är. Först får pelargonerna stå under fiberduk för att klara de sena frostnätterna som alltid kommer.

– Det har fungerat bra, säger Jeanette. Vad som gäller är bara att inte flytta ut växterna för tidigt. Vissa vårar är kallare än andra.

Jeanette Tillberg med sina pelargoner.
Jeanette stortrivs i sitt pelargonhus som hon kallar för bodegan. Här kan hon sitta och njuta, läsa en bok, fika eller äta.
Uppstammad pelargon.
Uppstammad pelargon.

Stamma upp en pelargon - metod som kan användas på andra växter

Bea har börjat stamma upp pelargoner. Målet är att få fram några fina små träd. Du kan använda den här metoden på alla växter du vill stamma upp.

  • Välj ut ett skott som växer uppåt på plantan du vill stamma upp. Du kan också starta processen från ett nyplanterat skott.
  • Stötta skottet med en pinne för att det ska växa rakt och fint.
  • Ta bort blad på stammen så att det bara är toppbladen kvar. Ta sedan efter hand bort nya skott och blad som växer ut på stammen.
  • När plantan blivit så hög som du vill ha den ska den toppas. Efter att du toppat plantan kommer stammen inte bli högre.
  • Nu väljer du hur ditt träd ska se ut. Toppa skotten som kommer i kronan så blir den tät och buskig. Om du låter skotten växa fritt får pelargonen en kaskadform.
Annons

Stammar upp pelargoner och tar frön

På senaste tiden har Jeanette utvecklat sitt pelargonintresse på två sätt. Hon stammar upp pelargoner och har börjat ta frön för att så småningom lära sig korsa fram egna sorter. Fortfarande hoppas hon på att några sorter ska ha korsat sig spontant och att det ska dyka upp någon fin variant. Men på sikt vill hon komma igång med att aktivt korsa fram egna sorter.

– Pelargoner är snälla växter. Det är så roligt att jobba med dem. Verkligen ett intresse med många möjligheter, säger Jeanette.

Här odlar Bea

Namn: Jeanette Tillberg, kallas Bea.
Familj:
Sambon Martin Flodin.
Gör:
Jeanette är hotellchef och Martin mekaniker.
Var:
Riala söder om Norrtälje.
Zon:
3.
Trädgård:
Odlar mest pelargoner i sitt specialbyggda hus. Men har också grönsaker i ett växthus och andra odlingar på gång.
Favoritväxter:
Pelargoner, särskilt rosenknoppspelargoner.
Instagram:
@beatillberg

Pelargon Odensjö ’Rylee Anne’.
Pelargon Odensjö ’Rylee Anne’.
Pelargon ’Peach Melba’.
Pelargon ’Peach Melba’.

Jeanettes 7 bästa pelargontips

  • Låt pelargonerna torka upp mellan vattningarna och låt inte vatten stå kvar på fatet efteråt. En pelargon kan ruttna om den står för blött.
  • Ge gärna svag dos näring vid varje vattning. Pelargoner behöver mycket näring för att orka blomma fint.
  • Ta bort överblommade blommor så kommer snart nya. Bryt av hela stängeln som blomman sitter på invid pelargonens stjälk.
  • Skriv upp vilka sorter du har om du vill hålla reda på dem. Risken är stor för dubbelköp av sorter du tycker om.
  • Du kan styra hur stora dina plantor ska bli. De som växer i en liten kruka blir små. Planterar du dem i stora krukor blir de större.
  • Pelargoner är lätta att föröka. Ta sticklingar när du beskär dem så får du många nya plantor att sälja, ge bort eller plantera och spara.
  • Pelargoner är lätta att ha hand om. De klarar mycket och det finns många fina sorter att njuta av. Tveka inte att skaffa några olika. De ger mycket glädje.
Annons