Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Anlägg en stilsäker köksträdgård

19 jul, 2021
author Åsa Langefors
Åsa Langefors
Köksträdgården är uppbyggt på stenplattor och ligger nära huset så det är enkelt att gå ut och stoppa något gott i munnen.
Att köksträdgården skulle domineras av en pergola hade Linda bestämt sedan länge.
Hos Linda och Thomas är skönheten i köksträdgården lika viktig som smakerna. Linda har nogsamt planerat så att det ska se snyggt ut. Och valt det som ska odlas, helst för att kunna plockas och direkt stoppas i munnen. Om det är inte är vackert eller exceptionellt gott – då får det ändå en plats!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Från Lindas och Thomas köksträdgård i Vinslöv, i norra Skåne, har man en härlig utsikt över resten av den vackra, spännande trädgården. Den som är till största delen Lindas, medan köksträdgården är betydligt mer gemensam.

Här bor vi

Namn: Linda och Thomas Nilsson, Emma 19 och Saga 13. Storebror Elias har flyttat hemifrån.
Var:
Vinslöv i norra Skåne.
Favoritgrönsak: Palmkål.
Mest nöjd med i köksträdgården: Bänken som också är förvaring av krukor med mera.
Placering: Precis utanför huset, i princip i söder.

– Thomas är mer intresserad av sådant som är ätbart än av prydnadsväxter, förklarar Linda.

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Här odlas dock lika mycket för öga som för gom. Palmkålen, som blåskimrande vajar i odlingslådorna, ger en majestätisk inramning till gången i köksträdgården som är exceptionellt vacker!

Köksträdgården har både krukor och rabatter.
Det var först sedan en stor spireahäck tagits bort och ersatts med ett plank, som köksträdgården blev verklighet. I den skyddade rabatten mot planket växer nu tomater.

Liksom i många traditionella köksträdgårdar, är grunddesignen även här fyra ”kvarter” som avdelas av två korsande mittgångar. Denna grunddesign med bäddar som delas upp av de två tvärgående gångarna, bestämde Linda tidigt.

Annons

– Det blir väldigt symmetriskt, och det gillar jag, säger hon.

Det som gör de korslagda gångarna så snygga, är de kvadratiska rödbruna Höganäsplattor, som matchar såväl palmkålen som ringblommorna i samma lådor.

Ringblomma växer framför svartkål.
Ringblomman 'Orange Flash' blev en favorit i köksträdgården och får följa med även nästa år. Det är lätt att själv ta fröer från ringblommor.

– Vi hade hittat några rektangulära plattor på Blocket, berättar Linda. Men när vi kom för att köpa dem, fick vi syn på en pall med de här kvadratiska, blankare, som jag hellre ville ha.

Från barnvänlig trädgård till stilren köksträdgård

Planteringsbänken i köksträdgården är gömd bakom slingerkrasse.
Gömd bakom odlingsbäddarna har Linda sin planteringsbänk, som kläs in elegant av en slingerkrasse.

Att det estetiska är viktigt för Linda förstår man när man vandrar genom trädgårdens övriga rum. På framsidan har hon anlagt en modern del, med strama former och japanska inslag. Bakom huset breder merparten av trädgården ut sig. Mittför huset har trädäckets uteplats fått ta plats intill en fyrkantig, vacker damm, med ett vattenfall i egen design och tillverkning.

Annons

På flera ställen dyker mysiga sittplatser upp i grönskan, och bjuder på nya vinklar att beskåda blomster, arrangemang, och slingrande gångar från. De olika delarna byggs ihop av ett system av pergolor som täcks av olika klätterväxter.

Vackert är viktigt i köksträdgården

Prydnadspumpor växer fint i köksträdgården.
Prydnadspumpor blir fina till höstens arrangemang.

Linda är utbildad trädgårdsingenjör och har tidigare arbetat i trädgårdsbutik och som kyrkogårdsvaktmästare. Under den tiden fick hon sitt trädgårdsintresse tillfredsställt på jobbet, och den egna tomten hade en mer traditionell barnfamiljsutformning, med fokus på gräsmatta, bärbuskar och studsmatta.

Men 2012 skolade hon om sig till GIS-ingenjör och jobbar sedan dess med kartor på Kristianstad kommun. Och då började det klia ordentligt i odlings- och anläggningsfingrarna, för den egna trädgården.

När resten av trädgården successivt byggts upp med spännande prydnadsträd, genomtänkt rumsindelning och rabatter och började kännas uppvuxen och ”färdig” – om nu en trädgård någonsin blir det, blev det dags att ta itu med köksträdgården. För att få idéer och inspiration började hon titta på bilder från andra vackra odlingar på Pinterest och Instagram bland annat.

Annons
Kryddorna har fått en egen bädd.
Kryddorna har fått en egen bädd.

– Det måste vara vackert, det är det viktiga. Sedan löser det sig väl med odlandet, tänkte jag, säger Linda. Det var mycket klurande och ritande, innan jag kände mig nöjd. Att det skulle vara en pergolagång, hade jag bestämt långt innan. Vi ville ha ett permanent stöd åt klätterväxter. Jag såg framför mig hur det skulle hänga ner vindruvsklasar från taket på den… säger hon leende. Men det är nog för kallt här för det. Vi får nöja oss med bönor.

När ritningen väl var klar, överläts byggandet åt Thomas. Att köksträdgården hamnade där den gjorde var ingen slump. Platsen hade varit utstakad sedan de flyttade in och började anlägga trädgården. Här fanns redan hallonbuskar framför en stor spireahäck. Läget intill huset var praktiskt, då det är enkelt att gå ut och plocka.

Den laxrosa tvillingsporren, <i>Diascia, </i>väller ut över en av krukorna.
Den laxrosa tvillingsporren, Diascia, väller ut över en av krukorna.
Annons

Ytan vätter delvis åt söder och fångar en stor del av dagens solmängd, vilket grönsakerna gillar. Att den inte blivit anlagd tidigare, beror bland annat på att Linda och Thomas ville bli av med spireahäcken först. Och det fanns helt enkelt annat i trädgården som hade högre prioritet innan de kom dit.

Men nu är häcken borta och har ersatts med ett plank.

– Trädgården blev ett par meter bredare när vi blev av med häcken! Det var värt att vänta ut, säger Linda nöjt.Under tiden användes platsen som upplag för jorden, som grävdes bort när trädgårdens stora damm skulle grävas.

Tack vare jordmassorna, kunde de lättare också få en plan yta här.

– Trädgården sluttar en del ut från huset. Men med jordhögen kunde vi bygga upp hela köksträdgården, så den blev plan. I den bortre änden gjorde vi sedan terrasser, som byggdes upp med mur, där vi satte bärbuskarna.

Längs den snygga gången av Höganäsplattor, växer vacker palmkål. Skönhet är lika viktigt som smak för Linda.
Längs den snygga gången av Höganäsplattor, växer vacker palmkål. Skönhet är lika viktigt som smak för Linda.

Ätbart och blommande i köksträdgård

Fast väl så viktigt som det estetiska är att det är enkelt att plocka det ätbara. Bären står högst i kurs – blåbär, hallon, vinbär och jordgubbar. Inte för att frysa in eller sylta och safta – utan just för att kunna gå ut och stoppa i munnen.

Annons
Blomstermorotens flockblommor blir ett skirt sällskap åt den mörka palmkålen.
Blomstermorotens flockblommor blir ett skirt sällskap åt den mörka palmkålen.

Linda har valt att odla just sådant som bara är att plocka och äta. Sockerärtor är självskrivna, sallatsblad och ruccola likaså.

– Visserligen stoppar man inte palmkålen direkt i munnen, medger Linda, men den är vacker, så den är ett måste ändå. Och bönorna måste ju också tillagas förstås.

Vad vore en estetisk köksträdgård utan sommarblommor? Redan första året fick dahlior, ringblommor och solrosor, samsas med palmkål och störbönor. Och nu verkar blomdelen öka i omfång.

En liten pumpa letar sig upp över odlingsbäddens kant.
En liten pumpa letar sig upp över odlingsbäddens kant.

– Jag kommer att annektera en av lådorna till att ha dahlior i. Thomas har gått med på det. Han insåg att det fanns tillräckligt med plats för ätbart här ändå.

Annons

Ringblommor och sommarblommor blandade sig med grönsakerna redan förra sommaren, då köksträdgården var ny. Och dessa favoriter lär vara med i år också.

Solrosorna växte enormt i köksträdgården, de blev nästan fyra meter höga!
Solrosorna växte enormt i köksträdgården, de blev nästan fyra meter höga!

– Solrosorna satte jag mellan bärbuskarna i fjol, och det blev jättebra, så det ska jag göra i år med. De växte som galningar, blev säkert 4 meter. Och ringblommorna blev så snygga till plattorna och palmkålen, så de ska sås igen.

Tänk så här när du planerar din trädgård

  • Symmetri var viktigt, därav de korslagda gångarna.
  • Permanent klätterstöd åt bönor, luktärtor, vindruvor – en pergola var självskriven.
  • Estetik – köksträdgården skulle vara snygg
  • Linda hämtar sin inspiration från internet och tidningar.
  • Bärbuskarna har egentligen huvudrollen. De placerades i terrasseringarna som bildades då marken jämnades ut i sluttningen. Utifrån det placerades sedan bäddarna.
  • Bänken – som byggts vid pergolan är både sittplats och förvaringsplats åt krukor och annat.
  • Planteringsbord har placerats på baksidan av några av lådorna.
  • Mix av grönsaker och sommarblommor.
Även planteringsbordet hålls snyggt hos Linda.
Även planteringsbordet hålls snyggt hos Linda.

Tips: Så lyckas du med köksträdgården

  • Titta på bilder för inspiration. Sätt sedan din egen prägel.
  • Tänk efter vad du vill ha köksträdgården till.
  • Placera på bästa läget – soligt. Här vätter den åt söder ungefär. Grannens träd skuggar lite.
  • Fixa egen bevattning med regntunna. Linda och Thomas har en som samlar upp vatten från carportstaket.
Annons