Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Bästa nybörjartipsen: Genvägar till grönsakslandet

07 maj, 2021
author Karin Elmberg
Karin Elmberg
En upphöjd odlingsbädd i grönsaklandet.
En upphöjd odlingsbädd gör jobbet bekvämt och roligt. Då värms jorden upp av solen och växandet kommer igång. Med en stomme av fleråriga växter som rabarber, sparris och gurkört känns landet aldrig naket.
Är du sugen på hemodlat men har inte riktigt grävt startgropen? Här är tips som visar genvägen till en njutbar och vacker köksträdgård, liten som stor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hemodlat på enkelt vis

  • Med upphöjda bäddar får du en bekväm arbetsställning och växterna kommer igång snabbare. Använd pallkrage, eller bygg upp med plankor, tegel eller jord.

Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd
  • Börja i liten skala och med lättodlade växter.
  • Täckodla, det vill säga låt marken hela tiden vara täckt av växtrester som ogräsrens, tång och gräsklipp. Då behålls markfukten, ogräs hindras och jorden blir mer livskraftig efter hand som växtresterna multnar.
Ringblommor lockar till sig människor och pollinatörer.
Ringblommor lockar både människor och pollinatörer.
  • Läs noga på påsen hur olika växtslag ska odlas och sås. Så gärna i omgångar så att inte allt mognar samtidigt.
  • Genom att olika växtgrupper byter plats år efter år hindras sjukdomar att få fäste. Dessutom hålls jordens näringsbalans i trip. En tumregel är att växtslagen inte ska återkomma oftare än vart fjärde år på samma plats.

Läs mer och beställ magasinet här

Någon vattnar sitt grönsaksland.
Vatten behövs för att det ska växa, gör det enkelt för dig med en bra vattenspridare.
  • Hägna in ditt grönsaksland för en ombonad känsla och lä i blåsiga lägen. Det kan vara en häck av hallon eller jordärtskocka, plank, spaljé eller en mur.
  • Låt landet blomma. Vackert och har flera odlingsfrämjande effekter. Tagetes hämmar nematoder (små jordlevande maskar som äter av rötterna), ringblommor attraherar pollinatörer, krasseblomman avskräcker rådjur.
Så gärna dina fröer i omgångar så kommer skörden vid olika tidpunkter.
Hoppas inte över information som finns på fröpåsen. Att så i omgångar kan vara riktigt smart, så att det mognar efter hand och inte allt på en gång.
  • Satsa på en bra vattenspridare och vattna sällan men rejält vid torka.
  • Har du gott om gräsklipp räcker det som gödning om det läggs på kontinuerligt. Annars får du tillskottsgödsla med kökskompost eller hönsgödsel. Mylla ner alla växtrester från landet till hösten.
Lavendel blommar vackert och doftar underbart.
Lavendel är snyggt som inramning året om. Lockar till sig fjärilar och blommorna kan användas i skorpor, badolja eller till egen tvål. Klipp av blomstänglarna till hösten då de grå bladen ger en prydlig vinterform.
  • Är du sent ute, köp färdiga småplantor i trädgårdsbutiken.

Förläng säsongen i köksträdgården

Svartkål skördas på hösten och är perfekt i köksträdgården.

Så eller köp småplantor av svartkål som blir mognadsklar under hösten och sedan kan skördas hela vintern.

Annons
Två olika pumpasorter som fått förgro innan de planteras ut i köksträdgården.

Förgro sorter som är värmekrävande och inte kan sås ute förrän jorden är riktigt varm (över 10 grader), som squash, majs och bönor. De är sedan färdiga att plantera ut och du har tjänat flera veckor i odlingstid samt slipper gallra och ogräsrensa. Eller köp halvfabrikat, småplantor som planteras direkt, brukar finnas massor av sorter att välja på i trädgårdsbutiken.

Med en odlingsduk kan du odla ännu snabbare i köksträdgården.

En odlingsduk ger ett mikroklimat som sätter fart på tillväxten. Samtidigt hindras skadegörare och fröogräs att ta sig in.

Annons

Flerårigt som bas i köksträdgården

Några av de bästa grönsakerna är fleråriga och klarar sig själva året runt. De stå alltså kvar och ska inte flyttas runt utan bara gödslas med gräsklipp, tång eller vad du har. Hit gör jordärtskocka, sparris och rabarber.

Rabarber är drottningen i kökslandet

Rabarber är lättodlat i kökslandet.

Nyp bort blomknoppen om du vill främja skottillväxten av blad. 'Barbro' ger rik skörd och har låg halt oxalsyra. Välj genomgående röda stjälkar om du vill ha vacker färg i pajen, till exempel 'Canada Red'.

Jordärtskockor i grönsakslandet

Jordärtskockor blommar i ett grönsaksland.

Jordärtskockor är delikatesser som växer som potatis men skördas från tidig höst till vår. Under sommaren pryder de små solrosblommorna som är vackra i vasen. Tänk på att de gärna sprider sig.

Annons

Täckodla i pallkragarna

Täckodling i en upphöjd odlingsbädd.

Täckodling är det smartaste odlingssättet. Det efterliknar naturen där ingen jord ligger bar.

Rädisor är ett måste i köksträdgården

En kvinna skördar rädisor.

Rädisan är en vårprimör och brukar vara något av det första att så. Jorden bör vara porös och mullrik för att rädisorna ska utvecklas bra och få tillräckligt med fukt och näring. Då smakar de också bättre, brist på vatten gör rädisorna träiga och beska. Rädisan trivs bäst under den svalare perioden, under högsommaren kan det därför vara svårt att få lika fina rädisor som under våren och försommaren.

Annons

Sallad i kökslandet

Flerfärgad sallad i grönsakslandet.

Du kan så sallad redan tidig vår eftersom fröna gror redan vid fem plusgrader. Så i flera omgångar, så har du alltid blad att skörda.

Fem enkla grödor att odla i grönsakslandet

De här växterna ger maximal skörd för minimal arbetsinsats. De är dessutom friska och läckra.

Blomsterböna i kökslandet

Blomsterböna klättrar högt i trädgården.

Blomsterböna eller rosenböna är en raketklättrare som ger goda bönor i stora baljor med mild, nötaktig smak. Kan ledas till en portal eller häck.

Annons

Sockerärtor är ekonomiskt att odla själv

Sockerärtor redo för skörd.

Sockerärtor är nog den ekonomiskt mest lönsamma grödan när man ser till kilopriset i butik. Förväll lätt och frys in överflödet. Finns både låga och höga sorter.

Vaxböna i köksträdgården

En kvinna skördar vaxbönor.

Vaxbönan är en delikatess som mognar efter hand. Finns både låga och höga sorter.

Annons

Potatis i trädgården

Den röda potatisen 'Cherise' är enkel att odla själv.

Potatis är perfekt när du vill starta upp ett land, den växer fort, luckrar på djupet och kväver ogräs. Rödskaliga 'Cherie' är frisk och tunnskalig, perfekt i sallader.

Zucchini är en delikatess i grönsakslandet

En planta zucchini ger flera frukter.
En planta zucchini eller squash ger drygt 20 frukter.

Blomman är en delikatess att fritera. Kan också fyllas med färskostfyllning och doppas sedan i pannkakssmet innan fritering. Skörda helst hanblommor från zucchini/squash och gärna tidigt på morgonen när blomman är öppen. Hanblommorna ger nämligen inte någon frukt. Du känner igen dem på att de har smalare och längre stjälk än honblommorna.

Annons