Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Allt om päronkvitten – så tar du tillvara på den goda marmeladfrukten

05 sep, 2024
author Karin Hylander
Karin Hylander
Allt om päronkvitten – så tar du tillvara på den goda marmeladfrukten
Trädgårdens vackraste träd ger också de godaste marmeladfrukterna. Lyllos alla som bor i ett så milt klimat att de kan odla äkta päronkvitten – så tar du tillvara på den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Arrangera blommorna snyggt - med hönsnätBrand logo
Arrangera blommorna snyggt - med hönsnät

Det lilla kvittenträdet med sina krokiga grenar, gärna planterat vid en mur eller södervägg, ger en exotisk touch åt trädgården. Skotten är, precis som blomfodren och senare frukterna, mjukt ullhåriga. Knopparna är vridna, med strimmor i skärt, och slår i maj ut till stora, vita eller svagt rosa blommor. De påminner mycket om äppelblom.

Att äkta kvitten är en förnämlig frukt tyckte både de gamla grekerna och romarna.
Att äkta kvitten är en förnämlig frukt tyckte både de gamla grekerna och romarna.Karin Wildheim

Ännu bättre blir det när frukterna kommer frampå höstkanten. De kan vara runda eller päronformade och går då ofta under namnen äppelkvitten respektive päronkvitten. Det är dock inte mer än formen som skiljer dem åt, båda tillhör arten Cydonia oblonga. Med tiden skiftar frukterna färg, från en grönaktig ton via klargult till varmt gyllengult.
Sätter du tänderna i en sådan frukt slår den dock tillbaka! Färsk är den både besk och träig. Frukterna behöver tillagas för att bli aptitliga. De plockas in före första frosten och får ligga och eftermogna i en skål. En aromatisk doft fyller då hela rummet. Utomhus hinner frukterna sällan mogna i det svenska klimatet.

Annons

Odlingsråd för kvitten

Namn: Det vetenskapliga namnet på päronkvitten är Cydonia vulgaris var. pyriformis. Äppelkvitten heter Cydonia vulgaris var. maliformis. Det är alltså bara formen som skiljer dem åt.

Zon: 1–2.

Läge: Föredrar en vindstilla och solig växtplats, men klarar även halvskugga.

Jord: Varm, näringsrik och väldränerad. Hellre sur än kalkhaltig.

Storlek: 3–5 meter högt.

Beskärning: JAS (juni–september) eller efter skörden.

Den sista sensationen kommer när du kan servera din hemkokta kvittenmarmelad till ostbrickan. Även färgen blir ovanligt vacker. Ju längre kvitten kokas desto rödare blir marmeladen.

Det går bra att torka kvitten. En god smaksättare i varma drycker, trevligt att ha på lager när höstkylan slår till.
Vill du torka kvitten? Skiva den tunt och sprid ut, torka sedan mörkt i rumstemperatur.Karin Wildheim

Faktum är att kvittenmarmeladen förmodligen är ursprunget till all annan marmelad. På portugisiska är ordet för kvitten ”marmelo”.
Ett mindre sockersött alternativ är att använda frukterna för att göra en frisk dryck med det snubbelvänliga namnet kvittenkvass. Recept på båda läckerheterna får du här.

Mognande frukter inomhus är inte bara en fröjd för ögat. De doftar dessutom ljuvligt gott!
Mognande frukter inomhus är inte bara en fröjd för ögat. De doftar dessutom ljuvligt gott!Karin Wildheim
Annons

Från början kommer kvitten från västra Asien, men växten har också vuxit i södra Europa under årtusenden och kan vara ursprunglig där. I de skånska slottsträdgårdarna blev det modernt att plantera kvittenträd under 1700-talet. Därifrån har växten spritt sig och växer nu förvildad runt om i landskapet.
Kvitten används ibland som grundstam när man ympar päron.
Ibland händer det att äkta kvitten förväxlas med rosenkvitten. Visst tillhör de båda rosväxterna samma familj, men rosenkvitten räknas till ett annat släkte, Chaenomeles, och växer som krypande buskar. Rosenkvitten är härdigare än äkta kvitten och ger betydligt mindre frukter, som passar bäst att koka gelé av.

Fruktköttet är betydligt hårdare än hos äpplen eller päron.
Fruktköttet är betydligt hårdare än hos äpplen eller päron.Karin Wildheim

Kvittenmarmelad

Du behöver:

4 kvittenfrukter, ca 800 g

2 citroner

1 dl vatten

6 dl socker

Gör så här:

  1. Skala och skär kvittenfrukterna i små bitar.

  2. Pressa citronerna till saft.

  3. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka på svag värme till önskad konsistens. Ju längre koktid, desto mörkare, rödare färg.

  4. Häll upp den varma marmeladen på väl rengjorda, heta burkar och skruva åt locket på en gång. Då står sig marmeladen hela vintern.
Den röda färgen är rentav magisk. Och marmeladen är oslagbart god till ost!
Den röda färgen är rentav magisk. Och marmeladen är oslagbart god till ost!Karin Wildheim

Foto: Karin Wildheim

Annons