Bägarranka – skötsel, övervintring och sticklingar

Bägarranka, Mandevilla sanderi, tillhör familjen oleanderväxter och härstammar från Sydamerika. Du känner igen den på sina färgglada, trattformade blommor. Det är en snabbväxande slingerväxt som blommar rikligt och trivs utmärkt i kruka på balkongen, uteplatsen eller i ett soligt fönster. Dessutom är den relativt lättskött, men för att få den att trivas gäller det att vara noga med vattningen – inte för mycket och inte för lite.
Skötselråd
Bägarrankan trivs bäst när den får stå soligt eller i lite halvskugga, ge den gärna ett vindskydd om den står ute sommartid. Håll jorden fuktig men dränk den inte. Den vill gärna ha näring i vattnet från april till september. Däremot trivs den inte under 12 grader, så håll koll på temperaturen om du ställer ut den tidigt på säsongen. Står bägarrankan i ett fönster blir den glad om du sprejar den med vatten regelbundet eftersom den tycker om lite högre luftfuktighet.
Det tacksamma med bägarrankan är att den blommar mycket och den blommar länge, men ibland har den perioder där den inte verkar sätta några nya knoppar. För att bägarrankan ska blomma igen behöver den stå ljust. Det kan också vara så att den trivs lite för bra med näringen den får, och då bildas inga blomknoppar, bara nya blad. Testa att halvera mängden näring och ge den ett par veckor så brukar den kommer igång med knoppsättningen.
Lyfter du upp rotklumpen ur krukan och tittar på rotsystemet så ser du om det är dags för en större kruka. Är jorden helt genomvuxen av rötter och det nästan är mer rötter än jord så är det vara dags att plantera om den. Ge bägarrankan en större kruka där den kan utveckla sitt rotsystem i lugn och ro.
Övervintring
Bägarrankan är inte frosttålig, så den behöver skyddas under årets kallare månader. Flytta in den innan utomhustemperaturen sjunker under 10 plusgrader. Låt den stå i ett ljust rum, dra ner på vattningen och undvik gödning. En inglasad balkong kan också fungera bra för övervintring, så länge det finns tillräckligt med ljus och det inte blir minusgrader. En växtlampa kan vara en bra investering om du vill undvika att bladen faller av. Blad som faller av beror nästan alltid på brist på ljus och torr inomhusluft.
Beskär och ta sticklingar på bägarranka
Efter vintervilan kan du passa på att beskära bägarrankan för att få en buskigare planta med fler rankor. Lämna kvar 3-4 bladpar och beskär strax ovanför ett knoppanlag eller blad. De avskurna, friska stjälkarna kan genom sticklingar bli nya plantor. Klipp stjälkarna i cirka 10 cm långa bitar, låt dem torka ett par dagar innan du sticker dem i uppvattnad såjord och täck med en ventilerad plastpåse för att behålla fuktigheten. Låt krukan stå på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Det brukar ta ungefär en månad tills sticklingen rotat sig, håll jorden fuktig under tiden. Sen går det bra att plantera om sticklingen i blomjord eller urnjord.
Det går bra att klippa ner bägarrankan redan på hösten, likaså att klippa bort det som eventuellt torkar in efter hand under vintern.
Källa: Blomsterlandet
Foto: TT