Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Allt du vill veta om pelargoner – proffsens bästa skötselråd

19 sep, 2024
author Nami Kawakita
Nami Kawakita
Allt du vill veta om pelargoner – proffsens bästa skötselråd
Älskade pelargon! Vacker, lättskött och mångsidig. Med ett par enkla knep ger du den ett långt liv – här är proffsens bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du snygga blomtryck på textilerBrand logo
Så gör du snygga blomtryck på textiler

Anledningen till att pelargoner har blivit en bestående växt i många hem är lika många som det finns sorter. Denna mångsidiga växt kräver inte särskilt mycket underhåll, vilket gör dem till idealiska kandidater för nybörjarens fönsterbrädor och erfarna odlares trädgårdar. Under sommaren pryder de balkonger, terrasser och trädgårdar, medan de under vintern kan övervintras inomhus. Dessutom blommar pelargonerna under en lång tid, ofta från tidig vår till sen höst, och bidrar med vacker färg under stora delar av året.

Pelargoner – 5 skötselråd från Allas experter

Även om pelargoner är lättskötta så finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på för att ge dem ett längre liv. Här har vi samlat experternas bästa tips för att få ut det bästa av dina pelargoner.

Buskig pelargon med röda blommor
NANCY AYUMI KUNIHIRO

1. Ta sticklingar

En stickling är en perfekt och uppskattad gå bort-present men hur gör man egentligen? Trädgårdsexperten Anni Jähde visar här steg för steg hur du bäst förökar dina pelargoner och hur du enkelt undviker vanliga fallgropar.

Annons

Så tar du sticklingar på din pelargon

Att ge bort en pelargonstickling är en uppskattat liten present
JeannieR

2. Beskära rätt

När man beskär pelargoner är det viktigt att göra det på rätt sätt. Genom att klippa bort vissna eller skadade grenar främjar du en frisk pelargon. Trädgårdsmästare Linda Schilén delar med sig av allt som är viktigt att tänka på när det är dags att beskära plantan – här guidar hon var den klippas för att skapa en fylligare växt och stimulera nya skott.

Lindas guide till att beskära pelargoner

3. Vårstarta pelargonerna

Är din pelargon lite vissen och ledsen efter en lång vinter? Med mycket ljus, ny näringsrik jord och en uppiggande beskärning väcker du dem till liv på nytt. Pelargoner vill ha det så ljust som möjligt, utan att bli brända av vårsolen. Anni Jähde guidar hur du på bästa sätt väcker pelargonerna ur sin vinterdvala.

Vårstarta dina pelargoner

4. Övervintra

Om du tar hand om dina pelargoner på sätt sätt kan de leva i flera år. Även om de är robusta växter så tål inga pelargoner frost, så när det blir kallt ute är det dags att ta ett beslut: behåll till nästa säsong eller är du färdig med växterna? Det går fint att övervintra den i hemmet – oavsett om du bor i lägenhet, med eller utan balkong, eller i hus. Vår expert går igenom vanliga frågor och svar när det kommer till vinterförvaring av pelargoner samt ger sina bästa tips för en lyckad övervintring.

Annons

Så övervintrar du dina pelargoner

Årets pelargon 2020: Tango Deep Rose With Eye
Foto: Ida Magntorn

5. Olika sorters pelargoner

Svårt att välja vilken pelargon du vill ha? Fullt förståeligt! Det finns en hel uppsjö av olika sorter, alla med sin unika skönhet. Spana in ett par färgglada vinnare av Årets pelargon för mer inspiration.

Bilder: TT, Ida Magntorn

Annons