Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Lyckas med din kolonilott – Allas trädgårdsexpert ger sina bästa tips

03 jun, 2024
author Anni Jähde
Anni Jähde
kolonilott trädgård inspiration
Har du en kolonilott? Här samlar Allas trädgårdsexpert Anni Jähde mängder med inspiration och tips för att lyckas med en vacker och frodig koloniträdgård.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ha en kolonilott är en fantastisk möjlighet att njuta av trädgårdslivet, även om du bor i stan och saknar en egen trädgård. En kolonilott erbjuder en plats för odling, avkoppling och gemenskap, och många kolonilotter kommer med en kolonistuga där du kan spendera kvalitetstid under sommarmånaderna.

På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilottBrand logo
På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

Kolonilott – inspiration

Som i alla byggen är grunden i hur du bygger upp din kolonilott det viktigaste. Grovplaneringen och arbetet med jorden är perfekta att starta med på hösten, finplanering av växtval sker under vintern och till våren smället det!

Här följer steg för steg vad du sätter igång med och hur du ska tänka kring din kolonilott. Det första året bör du se som en mjukstart då du provar dig fram. Storsatsar du med en arbetskrävande odling finns risken att du tröttnar.

Kolonilott – så kommer du igång med trädgården steg för steg

Här samlar Anni Jähde några smarta tips för att lyckas med koloniträdgården.

1. Vad finns redan?

Gör en inventering av din kolonilott. Även om det mest verkar vara en massa ris, kan det finnas pärlor att ta tillvara. Bärbuskar och perenner kan du märka ut för att ta hand om och eventuellt flytta.

Fotografera din lott direkt innan du gör något. Det är kul att sedan se hur mycket man åstadkommit, men bilderna är också dokument över vad som ursprungligen växte där.

2. Dela in lotten – en hjälp att disciplinera dig

Börja direkt med en grov planering av vad du vill odla och var. Detta för att kunna dela in lotten i olika områden, eller land, för grödorna. Det behöver inte vara en detaljritning och du kan alltid ändra dig.

Annons

Poängen är att du på det här sättet kan ta dig an ytan del för del, så att inte projektet blir dig övermäktigt. 100 kvadratmeter öppen yta är mycket och det är effektivt att bitvis förbereda jorden istället för att okontrollerat yra från en hörna till en annan.

Landen ska inte vara bredare än att du når att jobba med dem när du står på gångarna. Alternativt får man göra enklare gångar inne i landen. Du vill säkert ha en liten sittplats också om det inte redan finns.

3. De viktiga huvudgångarna

Gör i samband med grovplaneringen hyggligt breda huvudgångar – det kommer att finnas odlingsyta så det räcker ändå. Du ska kunna gå obehindrat och ha plats att eventuellt köra en skottkärra eller annan kärra på gångarna. och kunna bära en vattenkanna i vardera hand.

Bark, halm eller flis på gångarna täcker jorden och motverkar ogräs, dessutom ser det trevligt ut att tydligt markera gångarna.

Läs också: Rickard Söderberg om nya planerna för kolonilotten

4. Rensa bort ogräset

Ja det är ett evighetsarbete – men helt nödvändigt om dina grönsaker nästa år ska ha en ärlig chans. Kolonilotten lämnades antagligen för att företrädarna hade tröttnat och en kvalificerad gissning är att de inte rensat ogräs den sista tiden. Plugga in hörlurarna med musik eller en podd och sätt igång! Var noggrann – du vinner enormt mycket på det.

5. Gräv och lär känna jorden

I samband med ogräsrensningen – passa på att gräva en till två spadtag djupt i landen och vänd jorden. Det är ett drygt arbete men jorden blir genomarbetad. Du ser nu vad för typ av jord du har vilket är bra när du ska odla. Vissa grödor kräver speciell jord och du kan ta ställning till om det är värt att jordförbättra för dem eller om du istället ska skippa de sorterna. Jordförbättring med kompost är sedan ett årligt stående inslag. Gödslar gör du till våren.

Annons

6. Bygg en kompost

Finns det inte en redan, så bygg en kompost nu. Den behöver inte vara mer komplicerad än en av färdiga kompostgaller. Allt växtmaterial kan du slänga här – men inte ogräset. Det kan man först lägga i en sopsäck minst några veckor så det säker hinner dö. Området har säkert en gemensam kompost också.

7. Skaffa en regntunna

En plasttunna som du kan samla regnvatten i är guld värd. Lägg på ett gallerlock så att inte smådjur kan falla i.

8. Bas med tåliga perenna växter

Satsa i början på tåliga växter som sköter sig själv förutom beskärning, gödsling och gallring. Bärbuskar som vinbär, krusbär och blåbär, är perfekta. Buskar är bra byggstenar i en trädgård. Ett jordgubbsland är också ganska skötselfritt. Rabarber och hallon är andra bra perenna växter som kommer år från år. Det är trevligt att blanda upp med perenna blommor som kan bilda en trygg bas.

Kryddörter är underbara och kan användas i buketter också. Tänk på att mynta och kungsmynta (oregano) sprider sig kraftigt och bör odlas i en stor nergrävd plastkruka med hål i botten.

Det finns olika regler kring träd på kolonilotter, ofta får de inte bli högre än ett par meter och inte planteras för nära lottgränsen. Kolla upp vad som gäller för din kommun. Och tänk på att ett träd skuggar och kan ta mycket vatten och näring från övrig odling.

Växttorn ger också lite höjd till platsen. Även för sådana kan det finns bestämmelser. Odla ätbart, som högväxande bönor där, eller låt blommande klätterväxter klä in växtstöden.

Andra tips för dig med kolonilott

Nu har vi gått igenom det mest grundläggande arbetet när det handlar om att skapa en vacker trädgård på kolonilotten. Men det finns mycket annat som är bra att tänka på om du har en koloniträdgård. Här samlar vi några av de sakerna.

Annons

Odla det du äter

När du väljer vad du ska odla är det viktigaste att satsa på sådant du verkligen gillar att äta och mäktar med att ta hand om, annars är det bara ett slöseri. Småplantor är känsliga. Alla små plantor behöver extra tillsyn i början med vatten och eventuellt stöd. Förodla hemma eller köp ”färdiga” plantor och sätt ut – större plantor är lite mer tåliga.

Nyttja drivbänken

En drivbänk kan bli till stor nytta som uppdrivningscentral för plantor du sedan sätter ut, eller där du kan odla känsligare sorter. Sallat är till exempel svårt att odla på friland på grund av snigelangrepp.Täck jorden. Odla ganska tätt och försök täcka jorden så mycket du kan. Tyvärr har du inte en gräsmatta så du kan använda klippet, men lägg så mycket växtmaterial som möjligt på jorden för att hindra vattenavdunstning och ogrästillväxt. Det fungerar också som naturlig gödsling av jorden.

Växter som passar för dig som precis skaffat kolonilott

Några grönsaker är enklare att lyckas med än andra även om alla naturligtvis behöver bra jord och vatten. Här är några ganska säkra sorter att börja med att odla i kolonilotten:

  • Potatis, tidiga sorter
  • Spenat
  • Mangold
  • Mizunakål
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Sockerärter
  • Bondböna
  • Jordärtskocka (Sprider sig! Odla i stor nergrävd plastbytta)
  • Rotfrukter som rödbeta med flera betor, palsternacka, majrova, kålrabbi
  • Grönkål

Redskap till kolonilott checklista

Vad behöver man egentligen för redskap när man ska ta hand om koloniträdgården? Här samlar vi en checklista på saker som är bra att ha med sig till kolonilotten.

Läs också: Här odlar trädgårdsarkitekten japansk frukt i trädgården

  • Spade
  • Kratta
  • Räfsa
  • Ogräshacka
  • Sekatör
  • Kultivator
  • Planteringsspade
  • Vattenkanna
  • Spridare
  • Trädgårdskorgar
Annons