Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Inred med luftplantor – allt du vill veta om air plants

25 sep, 2024
author Lotta Palmelius
Lotta Palmelius
author Camilla Perez
Camilla Perez
Inred med luftplantor – allt du vill veta om air plants
Air Plants, eller luftplantor, är roliga växter som tar näring och fukt från luften. Det ger nya möjligheter och plantorna har blivit populära de senaste åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Odla prynadsgräs – med popcornkärnorBrand logo
Odla prynadsgräs – med popcornkärnor

Alienliknande plantor är förstås spännande och eftersom man sköter luftplantor annorlunda än andra växter blir det lätt en ny hobby. Det viktiga är att man ser till att de har tillräckligt med ljus och fukt. Roligt att veta är att det också finns sorter som kan blomma, som till exempel Tillandsia funckiana och Tillaandsiaa duratii.

På hängande fat

Det skapas nya möjligheter med luftplantor. Man kan till exempel byta ut en ampel mot ett hängande fat och bara lägga en planta eller några stycken plantor där. Eftersom det inte väger så mycket som en ampel med jord och vatten finns andra möjligheter till var man kan hänga dem.

Lägg plantorna på ett hängade fat istället för en kruka i ampel
airplants camilla perez

Grön vägg

Ta hjälp av en trädlåda med springor och gör en fin installation med luftplantor. Man kan på detta sätt göra en hel vägg med vackert grönt. Andra växter är svårare att ha på väggen då de kräver både jord och vatten.

Annons

Dekorera utan kruka

Eftersom luftplantor inte använder sina rötter för att ta upp näring kan man dekorera med dem på annorlunda sätt än andra växter. Lägg dem i en skål i stället för att sätta dem i kruka med jord.

Eftersom luftplantor inte använder sina rötter för att ta upp näring kan du lägga dem i en skål istället för en kruka med jord
airplants camilla perez

Lever på luft

Luftplantor, Tillandsia, växer på träd i tropiska miljöer. De är så kallade epifyter, det vill säga växter som lever på andra växter, oftast träd utan att ta näring eller vatten från dem eller från jorden. Orkidéer och lianer är exempel på andra epifyter.

Luftplantor behöver solljus vilket innebär att de trivs bäst i ett ljust fönster. Försök annars att ha dem på en så ljus plats som möjligt och ställ eller häng dem i ett fönstret då och då. De klarar och gillar en del direkt solljus men för mycket kan göra bladen bruna. Ett ljust badrum är en perfekt plats för en luftplanta.

Annons

Snäckor med tillbehör

Spansk mossa är inte en mossa utan en luftplanta. Genom att sätta luftplantor i snäckor eller liknande skapar man ett nytt roligt uttryck för plantan.

Spännande snackisar

En liten luftplanta på var mans tallrik vid middagsbjudningen är en perfekt konversationsstartare. Luftplantor ser ofta spännande ut och alla inte vet vad det är.

Dekorera tallrikarna med söta små luftplantor
airplants camilla perez

Trivs utomhus

På högsommaren, när nattemperaturen inte går ner så mycket, kan du ha luftplantorna utomhus. Var försiktig med alltför mycket direkt sol och se till att de får tillräckligt med fukt. Trasslig spansk mossa, Tillandsia usneoides, är en luftplanta som rolig att dekorera med både utomhus och inomhus.

Trasslig spansk mossa
airplants camilla perez

Öppna terrarium

Här har vi gjort öppna växtterrarium. I det ena är stenar och kaktusar placerade tillsammans med en luftplanta och i det andra en solitär luftplanta. Eftersom plantorna älskar fukt trivs de ofta bra i terrarium då fukten behålls bättre, även i öppna varianter.

Annons
Satsa på ett öppet terrarium med luftplantor och kaktusar
airplants camilla perez

Släkt med anans

Luftplantor är besläktade med ananas och det finns runt 550 kända arter av tillandsia i olika varianter och storlekar. Carl von Linné döpte växtsläktet efter sin finländske vän botanikern Elias Tillandz, som överlevde ett skeppsbrott.

Vattna i vasken

En pigg och nöjd luftplanta har vidöppna blad. Om bladen verkar ha stängt till eller rullat ihop sig är plantan törstig. Du kan antingen spraya din luftplanta med vattenflaska eller lägga den i blöt i till exempel en stor skål eller i vasken. Låt den dra en knapp halvtimme och skaka av vattnet så att det inte ligger kvar vatten mellan bladen. Det bästa är att lägga den i blöt i en gång i veckan och när du inte hinner kan du spraya den istället.

Annons

Vackert vaskalas

Att använda luftplantor för att göra vackra blomsterarrangemang går naturligtvis mycket bra. Blomkvisten får vatten från vasens botten och luftplantan som spretar ligger högre upp ovanför vattnet och tillgodoser sig då med fukt från vattnet.

Luftplantor passar bra att göra vackra blomsterarrangemang med
airplants camilla perez

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tack till Slottsträdgården Ulriksdal

Annons