Allt du vill veta om begonia – skötselråd och tips
Begonia är en populär och vacker inomhusväxt som finns i många olika varianter, både med dekorativa blad och färgglada blommor. Den är känd för sina vackra bladfärger och mönster samt sina blomster som kan vara vita, rosa, röda eller orange. Begonian är relativt lättskött men har något specifika krav för att trivas och blomma ut ordentligt – den behöver den rätt mängd ljus, vatten och temperatur.
Här är ett par skötselråd för att din begonia ska trivas:
Jord och näring
Begonior trivs i väldränerad jord, vilket förhindrar att rötterna står i vatten och riskerar att ruttna. En vanlig blomjord blandad med perlit eller sand för bättre dränering är ett bra val. Under växtsäsongen, vår och sommar, bör du ge begonia flytande näring en gång varannan vecka. På hösten och vintern, när växten går in i en viloperiod, minskar du eller slutar med näringen.
Vattning
Begonior gillar fuktig jord, men vill inte att stå i stillastående vatten. Vattna regelbundet och låt jorden torka lätt mellan vattningarna. För mycket vatten kan leda till rotröta, så en kruka med dräneringshål är att föredra. Undvik att vattna på bladen eller stående vatten på fatet under krukan. Det kan orsaka skador på bladen och öka risken för svampsjukdomar.
Ljus och placering
Begonior trivs bäst i ett ljus, men inte soligt, läge. Direkt solljus kan bränna bladen. Om du vill undvika att begonian bli lång och gänglig är det viktigt att den får tillräckligt med ljus, annars finns det risk att den tappar sin kompakta form. Begonior föredrar en jämn och behaglig temperatur mellan 18–22°C. De gillar inte dragiga eller kalla miljöer, så håll dem borta från kyliga fönster och öppna dörrar. Hög luftfuktighet är också fördelaktigt, så spruta bladen med vatten så blir den glad om inomhusluften är väldigt torr.
Underhåll
För att hålla begonian i form kan du ta bort döda eller vissnade blad och blommor, det hjäper till att stimulera ny tillväxt. Begonior är känsliga för bladlöss och spinnkvalster. Om du ser små fläckar på bladen eller nätliknande spindlar på undersidan av bladen, behandla växten med ett milt insekticid eller tvätta bladen med en blandning av vatten och mild tvål.
Övervintring
Under vintermånaderna går begonian ofta in i en viloperiod. Då behöver den mindre vatten och näring. Sänk vattningen och håll den på en plats med lagom ljus och temperatur. För begonior som har knölar, som tubbegonior, kan det vara bra att låta knölarna vila genom att hålla dem torra under vintermånaderna.
Förökning
Begonior kan förökas genom sticklingar. Klipp en bit av stjälken (helst med ett blad) och sätt den i vatten eller fuktig jord tills rötterna utvecklas. Det är en bra metod för att få fler växter av sin nuvarande begonia.
Olika sorters begonia
Det finns många olika sorters begonia, och de kan delas in i flera huvudgrupper beroende på hur de växer, deras bladfärg och blomning. Här är några av de vanligaste typerna av begonia:
Blommiga begonior
Blommiga begonior är kända för sina vackra, färgglada blommor och används ofta som inomhusväxter. Blommorna varierar i färg som röd, rosa, vit, orange och gul.
Knölbegonia Tuberous begonias: Känns igen på sina stora, hängande fjärilsliknande blommor. De kan vara både enkel- eller dubbelblommiga och är vanliga i trädgårdar och som krukväxter.
Sommarbegonia Begonia semperflorens: Dessa har mindre blommor och finns i en rad färger. De blommar ofta året runt och är populära för att de lyser upp i hemmet.
Dekorativa bladbegonior
Denna grupp av begonior odlas för sina spektakulära blad snarare än sina blommor. Bladen är oftast stora, flikiga och med färgstarka mönster eller metalliska nyanser.
Rexbegonia Begonia rex: Känd för sina läckert mönstrade blad. Blommorna är små och oansenliga, det är bladen som är det verkliga kännetecknet.
Forellbegonia Begonia maculata: Den här är begoniornas Louboutin med sina vackra rödaktiga undersidor och silverprickiga blad.
Stam- eller buskbegonior
Dessa begonior har ett upprätt eller buskigt växtsätt och kan bli ganska stora. De har ofta stora blad och små blommor. De är bra för att ge volym och struktur till inomhusväxter.
Tigerbegonia Begonia Boweri: En stambegonia som är populär för sina tjusiga blad och söta små blommor.
Begonia 'Dragon Wing': En annan populär stambegonia med glänsande blad och hängande blommor.
Kruka- och hängbegonior
Begonior är populära som hängande växter och är perfekta för att ge liv åt ett fönster eller en balkong.
Boliviabegonia: En hängande begonia med starkt orange eller röda blommor. Den har ett mycket fint växtsätt och blommar under lång tid.
Vildbegonior och tropiska arter
Det finns också ett antal vildväxande och tropiska arter av begonia, som ofta är mer ovanliga att hitta som inomhusväxter, men de är intressanta för dem som söker något unikt.
Japansk begonia Begonia grandis: En tropisk art som är populär för sina vackra blommor som påminner om den kortlivade körsbärsblomman.
Ögonfransbegonia Begonia bowerae: Har vackra, brummarmorerade blad, som är växtens främsta behållning. Men den kan även blomma med små rosavita blommor.
Foto: TT