8 tips när grönsakslandet ska gå i vila
Detta måste göras innan grönsakslandet går i vila
1. Gräv och rensa
Gräv igenom jorden och rensa för att få bort ogräs, framför allt flerårigt. Under milda vintrar kan ogräset växa till sig rejält. Tänk att det som är gjort nu slipper du när den arbetsintensiva våren kommer.
2. Kontrollera dina lådor
Pallkrage- eller lodning? Se över statusen – kanske är virket ruttet och lådorna kan behöva bytas ut eller renovera. Bra att veta redan nu så hinner du plantera.
3. Lägg på ett skyddande täcke
Ett tomt grönsaksland ”läcker” näringsämnen, dessutom trivs mikroorganismer och maskar bättre med ett skyddande täcke. Lägg ett tjockt lager med löv, gräsklipp, halm eller flis över tomma ytor i ditt köksland. Eller satsa på gröngödslingsväxter som i punkt 7.
4. Förbättra jorden
Hur är din jord? Har den lågt pH-värde kan den behöva kalkas. Är det en tung lerjord kan det vara bra att gräva och vända jordkokorna så att de fryser sönder under vintern. Ge ett gott tillskott av mullig kompost och gärna löv. Maskarna blir glada och gör ett bättre jobb.
5. Skriv en utvärdering
Vad gick bra och vad gick dåligt av grödorna? Åt ni lite av något men ville ha mer av annat? Man glömmer snabbt och noteringar är till god hjälp nästa år. Har du inte redan gjort en skiss över var du odlat vad ska du göra det nu, helst med sortnamn på grönsakerna. Alla nya idéer du fått under odlingsåret bör du skriva ner i utvärderingen.
6. Satsa några städtimmar
Innan det blir för kallt är det bra att plocka in växtstöd och redskap. Torka av och tvätta sålådor, byttor och kärl så att de är färdiga till våren när det är dags att så. Det är inte roligt att göra det då – men det behövs för att minimera risken för sjukdomsspridning.
7. Gödsla med grönt
Så gärna gröngödslingsväxter när du tömt hela eller delar av ditt grönsaksland. De växterna binder kväve och ska sedan vändas ner i landet – bästa gödseltricket! De kan också förbättra jordstrukturen med sina rötter liksom tillföra mull när de bryts ner. Det finns frön att köpa för det här ändamålet, till exempel vitklöver, honungsfacelia, bockklöver, vicker. Andra balj- och ärtväxter har samma egenskaper.
8. Fortsätt inomhus.
En del grödor kan du helt sonika gräva upp och sätta i kruka för att fortsätta odlingen inomhus. Kryddörter som gräslök, kinesisk gräslök och persilja samt mynta kan du ha på fönsterbänkarna. Så plocksallat, rucola och basilika kontinuerligt inomhus, men då kan extrabelysning behövas.
För dig som inte fått nog …
• Det är inte för sent att så grönsaksfröer bara för att det är höst. En del grödor blir till och med bättre än om de sås på våren, till exempel spenat. I september går det fortfarande att så spenat och vissa sallatssorter på friland i södra Sverige. Längre norrut krävs dock växthus.
• Asiatiska bladgrönsaker kan sås sent och hinna utvecklas till skörd. Men framför allt kan de övervintra och du kan skörda mycket tidigare nästa vår än om du sår då.
• Den stora fördelen med höstsådd är just övervintringen och att växterna kommer igång tidigare på våren.
Lämpliga grödor att höstså: Plocksallat och andra sorter, salladslök, en hel del rotfrukter, persilja, dill, asiatiska bladgrönsaker.
Av Anni Andreasson