4 enkla tips: Så blir du av med bladlöss
Känslan när man upptäcker att bladlöss tagit över en växt i trädgården eller i hemmet är ingen höjdare. Irritation blandas med ett lätt äckel och vi är många som svurit över de små rackarna som alltid kommer i stora flockar för att göra livet surt för oss.
Men var inte orolig – det finns flera olika knep för att bli av med bladlössen utan att behöva använda giftiga bekämpningsmedel. Här hittar du våra bästa tips – men först ska vi titta lite närmare på vad bladlusen egentligen är för typ.
Hur blir man av med bladlöss?
Det finns flera sätt att bli av med bladlöss. Här samlar vi några tips på hur får bort bladlöss.
1. Låt nyckelpigorna äta upp bladlössen
Nyckelpigor må vara ljuva att se på, men de är faktiskt riktiga rovdjur. Och allra helst äter de bladlöss. Allt om trädgård berättar att även nyckelpigans larver äter bladlöss och att det därför är en god idé att lära sig känna igen både dessa och äggen och sedan vara rädd om dem i trädgården. Använd till exempel inte bekämpningsmedel i trädgården som kan skada eller döda nyckelpigorna eller några andra av bladlössens naturliga fiender.
Larver av blomflugor, stinksländor och parasitsteklar är exempel på andra insekter som livnär sig på bladlöss. Blomsterfrämjandet skriver att det finns en speciell typ av parasitstekel som lägger ägg inne i bladlusens kropp. Larven som kläcks äter sedan upp lusen inifrån. Bladlusen svullnar upp, ändrar färg och hårdnar, det bildas helt enkelt en mumie. När stekeln har vuxit färdigt gör den ett hål i bladlusens kropp och kryper ut.
2. Kläm bladlössen
Den här metoden passar inte den känsliga växtägaren eftersom den kräver att man tar till de egna fingrarna. Metoden är enkel men kladdig – dra med fingret längs med stjälken och kläm helt enkelt ihjäl bladlössen. Den här metoden passar bäst i början av angreppet, innan bladlössen har hunnit bli för många.
3. Spola bort bladlössen
Om du har råkat ut för ett bladlusangrepp i trädgården, på exempelvis en rosenbuske, kan du testa att spola bort dem med en hård vattenstråle. När bladlusen trillar ner från busken, har de inte förmågan att klättra tillbaka upp igen. Metoden är miljövänlig, men den hindrar inte redan lagda ägg från att kläckas så man behöver fortsätta att hålla koll på växten. Att spruta bort lössen med vatten fungerar bra i kombination med en annan metod, som att klämma bladlössen eller använda såpvatten.
4. Använd såpa mot bladlössen
Ett vanligt tips när det kommer till att bli av med bladlöss är att använda såpvatten. Såpvattnet är effektivt eftersom det tar sig in i andningsorganen och gör så att bladlusen drunknar. Men se till att spraya på varje bladlus med såpvattnet för att det ska vara effektivt. Se gärna till att upprepa behandlingen efter någon vecka, eftersom det kan ha kommit fler bladlöss ur redan lagda ägg.
Såpvatten mot bladlöss – så gör du
Blanda en deciliter grönsåpa med fem deciliter vatten och häll i en sprayflaska. Vissa rekommenderar att tillsätta en skvätt T-sprit i blandningen, men Allt om trädgård avråder från detta då det kan skada vissa växter.
Vad är bladlöss?
Bladlusen är en insekt som blir ungefär två till tre millimeter stor, och som ofta kan ses i stora samlingar på växter både ute och inne.
Bladlössen kan föröka sig utan befruktning, så kallad jungfrufödsel. Honorna föder avkommor som är identiska med dem själva och som sedan i sin tur kan föröka sig efter bara en vecka under rätt förhållanden. På tre veckor kan en enda bladlus producera 50 till 100 kopior av sig själv. Det är anledningen till att bladlössen snabbt kan bilda så stora populationer. En bladlus lever i cirka fyra veckor.
Bladlöss ägg
På hösten föds både honor och hanar. Dessa parar sig och de befruktade äggen övervintrar, varför det varje vår föds ännu fler bladlöss, redo att gå till nya angrepp mot våra blommor och krukväxter.
Se också: Så lyckas du med dina tomater
Hur ser bladlöss ut?
Det finns över 500 olika arter av bladlöss i Sverige. Många är gröna och svarta, men det finns också exempelvis gula, rosa, vita och blå bladlöss. Kroppen är päronformad och bladlusen har sex ben samt en typ av snabel som den använder för att suga ut näring ur växterna.
Förutom sin snabel och de tre benparen, har bladlusen långa spröt framtill samt två utväxter på bakdelen av kroppen. Det är härifrån som den söta vätskan honungsdagg utsöndras, vilket gör bladlusen väldigt populär hos vissa andra insekter.
Till exempel myror är väldigt förtjusta i bladlössens honungsdagg och kan till och med ha bladlöss som ett slags boskap. De mjölkar bladlössen på den söta vätskan och ger samtidigt bladlössen skydd mot andra insekter som ser bladlössen som delikata godbitar. Honungsdaggen är också ett tidigt tecken på att du har drabbats av bladlöss hemma eftersom den lämnar en klibbig yta på bladen eller på fönsterbrädan.
Allt eftersom bladlössen växer, ömsar de också skinn. De tomma skinnen ramlar ner och ett första tecken på att du har ett angrepp av bladlöss hemma är de tomma, vita skal som man kan upptäcka på bladen eller fönsterkarmen.
Vad kommer bladlöss ifrån?
Bladlöss lever på växtnäring. Med hjälp av sin snabel gör den hål på bladet den sitter på, och suger i sig näringen från växten. Bladlössen gillar unga växtdelar och sitter gärna på bladens undersida.
Bladlössen utsöndrar sedan något som kallas honungsdagg, en sockrig vätska som lägger sig som en klibbig hinna på bladen. Om man inte åtgärdar angreppet från bladlössen kan det börja växa svamp i honungsdaggen. Svampen kan i sin tur hindra bladen från att ta upp solljus och det gör att växten tappar i tillväxt, blomning eller fruktproduktion. Till sist kan växten vissna och dö.
Vissa typer av bladlöss producerar ett enzym som gör att växtbladen rullar ihop sig – ännu ett tecken på att allt inte står rätt till hos dina växter.
Bladlöss med vingar
De allra flesta bladlöss har inga vingar. Men det händer faktiskt att bladlöss har vingar och dessa är då genomskinliga och framvingarna brukar vara större än bakvingarna.
Syftet med vingarna är att bladlössen ska kunna flyga till en ny växt och starta ett nytt angrepp där, när det har blivit för trångt på ursprungsväxten.
Bladlöss inomhus
Bladlöss trivs både inne och ute – så länge det finns saftiga växter att mumsa på. En av de allra vanligaste typerna av bladlus är persikobladlusen, myzus persicae, och den har en storfavorit på fönsterbrädan – pelargonen. Också våra andra krukväxter kan lätt drabbas av bladlöss och det finns egentligen inget sätt att förebygga angreppen på.
Däremot är en välskött växt en motståndskraftig växt, och därför är det viktigt att ta hand om dina växter ordentligt. Att vattna tillräckligt ofta är till exempel jätteviktigt, eftersom en uttorkad växt har en högre koncentration av socker vilket bladlössen gillar. Så vattna ordentligt och ge gärna växten näring. Välj starka och friska plantor när du köper nya, så är förutsättningarna bättre för att slippa undan lusangreppen.