Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

7 tips för välmående krukväxter

14 mar, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Tre krukväxter på rad.
Foto: Shutterstock/TT
Inga växter kommer vi så nära som våra krukväxter. De finns ständigt i vår närhet och för många blir de en kär del av hemmet. Här är sju skötselråd som får dina krukväxter att må så bra som möjligt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så får du orkidéerna att blomma igen:

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Krukväxter är en självklarhet i många hem. De är inte bara en fröjd för ögat, de kan också rena lufta och utgöra ett trevligt sällskap att småprata med och ta hand om. Och ju mer vi anstränger oss för att sköta om våra krukväxter, desto större glädje kommer vi också att få av dem. För visst är det härligt att se hur den där orkidén som du sedan länge tappat hoppet om, plötsligt börjar blomma igen? Eller när den där sticklingen du fick av bästa kompisen slår rot och börjar växa i sin nya kruka?

Sju tips: Så tar du hand om dina krukväxter:

1. Ta en titt på rötterna

Ta för vana att lyfta upp din krukväxt en gång varje vår, förslagsvis i mars. Ta dig en titt på rötterna – är de kala och saknar jord, är det dags att plantera om växten i en större kruka. Annars kan det räcka med att fylla på med lite ny jord i toppen av krukan.

Att plantera om krukväxterna varje år är däremot ingen självklarhet. Det kan till och med vara skadligt för växterna. För mycket ny, kall jord kan göra mer skada än nytta för ett svagt rotsystem, enligt Blomsterfrämjandet.

2. Ställ krukväxten ljust – men inte för ljust

Krukväxter utplacerade på en träbänk vid ett fönster.
De flesta krukväxter trivs bra i fönster i öst- och västerläge. Foto: Shutterstock/TT

Krukväxter gillar och behöver ljus. Bäst trivs de i väster- och österfönster, där ljusinflödet är stort men inte gassande. I söderfönster kan ljus- och värmetåliga sorter placeras, som exempelvis pelargoner, hibiskus, yuccapalm och svärmorstunga. Även olika örter, som rosmarin, uppskattar solljuset i söderläget.

Annons

Om du vill placera din krukväxt längre in i rummet, kan det skuggiga läget med fördel kompenseras med extraljus i form av en växtlampa.

Inglasade uterum, balkonger och verandor är andra ställen där växter brukar trivas på grund av det generösa ljusinsläppet.

3. Plantera om krukväxter

En kvinna planterar om en krukväxt.
Plantera om dina växter ungefär vartannat år. Foto: Shutterstock/TT

Ofta räcker det att plantera om dina krukväxter vartannat år. Äldre växter kan klara sig med en omplantering vart tredje eller fjärde år. Men när det väl är dags för omplantering finns det flera saker att tänka på.

För det första – se till att välja rätt kruka. Den ska vara i proportion till växtens storlek – tänk på att rötterna behöver lika mycket plats under jord som växten har ovan jord. Den nya krukan ska alltid vara större än den gamla.

Rötter som har börjat snurra runt i botten klipps bort. Passa på att luckra upp jordklumpen runt rötterna, så att de kan växa ut i den nya jorden istället för att fortsätta växa runt på samma sätt som tidigare. Se avslutningsvis till att använda en jord av god kvalitet för att ge dina krukväxter en bra start i sitt nya hem.

4. Vattna krukväxten på rätt sätt

En kvinna i blå tröja vattnar en krukväxt med en blå vattenkanna.
Vattna dina växter regelbundet. Foto: Shutterstock/TT

De flesta växter gillar att få vatten regelbundet. Låt det gå en halvtimme efter vattningen och kontrollera då så att det inte finns kvar vatten i botten av ytterkrukan eller på fatet under krukan. Under den här tiden har din växt hunnit suga åt sig det vatten den behöver och allt överflödigt vatten kan du hälla bort.

Annons

Vattna inte krukväxten igen förrän jorden har hunnit torka något. Ju varmare det är i din bostad, desto snabbare torkar jorden. Är du osäker? Stick ner ett finger i jorden och känn efter!

5. Näring för krukväxter

Näring är växternas mat. Precis som vi människor behöver mat, mår dina krukväxter bra av att vattnas med svag näringslösning med jämna mellanrum. Extra viktigt är det under vår- och sommarhalvåret. Mellan mars och september behöver dina krukväxter få näring ungefär en gång i veckan.

En till två ml näring per liter vatten är lagom för en svag näringslösning. En ml motsvarar ett kryddmått.

6. Ge krukväxten en dusch

Pigga upp dina växter genom att ge dem regelbundna duschar! Smuts och damm fastnar på bladen och genom att duscha av dem ser krukväxterna betydligt fräschare ut. Duscharna kan också minska problem med spinnkvalster och bladlöss. Plocka också bort vissna blad och grenar för att få friskare växter.

7. Ge krukväxten en blommande kompis

Pelargoner är härliga blommor som piggar upp ett helt rum. Foto: Shutterstock/TT

Att krukväxter höjer mysfaktorn och hemtrevnaden är vi nog överens om. En grön oas gör också rummen trevligare att vistas i och vissa växter kan till och med förbättra luften. Många av våra mest omtyckta krukväxter är dock väldigt gröna. Antingen saknar de blommor helt, eller så blommar de bara en kort tid om året.

Ett tips är att komplettera med blommande säsongsväxter. Under vårmånaderna är vårazalea, hortensia, engelsk pelargon, primula, kornettblomma och saintpaulia fina inslag som ger färg i allt det gröna.

Källa: Blomsterlandet, Blomsterfrämjandet, Plantagen

Annons