11 fröer som ska sås i januari och februari
Suget efter att sätta i gång med sådderna brukar komma så fort det nya året skålats in. Och redan i januari ska faktiskt en del fröer i jorden för att hinna utvecklas.
En del fröer är så små, till exempel narcisstobakens, att de inte går att så glest eller en och en i krukor utan får bredsås över hela jordytan. Omskolningen är sedan viktig! Det är en pillig syssla – ha gott om tid, bra belysning, en bekväm arbetsställning och en penna till hands för att göra hål i jorden där de känsliga rötterna ska ner.
11 frön att sätta i januari och februari
1. Purjolök
Så i januari–februari. Purjo fungerar bra att bredså eftersom de raka stråna inte snärjer in sig i varandra och är lätta att sedan plantera ut en och en. En spännande nyhet är bulgariska purjon ‘Starozagorski kamus’ som är extra tidig, lite ljusare grön och har mycket långa stjälkar. Runåbergs fröer.
2. Jätteverbena
Denna höjdare kräver en köldperiod för att gro. Det innebär att man efter sådd i januari, februari ställer krukorna kallt ute eller i kylskåpet några veckor. Ta sedan in dem och driv plantorna på normalt sätt. Det finns dock förbehandlade fröer som gror utan köldperiod, som nyheten ‘Buenos Aires’. Soil & Seeds fröer.
3. Klockranka
För att blomningen ska komma i gång så tidigt som möjligt på sommaren ska man så klockrankan i februari. Denna fleråriga slingerväxt är mycket lättodlad. Impecta fröer.
4. Paprika
Är släkt med chilin och behöver mycket värme, gärna med en elektisk värmematta under sådderna. Såtid februari–mars. Nya lite trubbiga ‘Barkan’ mognar ganska tidigt med kompakta paprikor som har fruktigt kött. Runåbergs fröer.
Ge extra ljus
• Ljuset är A och O för att få stadiga, starka plantor som kan leverera lång blomning eller riklig skörd. Tidigt på året räcker inte de få ljusa timmarna för sådderna, inte heller att ha extra lampor tända i rummet.
• Skaffa någon form av extrabelysning. Det finns många fina växtbelysningar i handeln att välja på. Köp en som passar den mängd brätten och krukor du sår i.
5. Kronärtskocka
Bör sås i januari eller början av februari. Tänk på att plantorna behöver ställas svalt när de kommer upp i decimeterhög storlek – de tar plats. Nykomlingen ‘Tavor’ har lite färre taggar och ger fina skockor även i mindre gödslad jord. Runåbergs fråer.
6. Pelargon
Pelargoner hör inte till det vanligaste att så, men det är kul att driva fram sina egna, som den rosa söta ‘Apache Star’. För att få så tidig blomning som möjligt bör de sås i januari. Tänk på att de vilda arterna kan ta lång tid på sig att gro. Impecta fröer.
7. Aubergine
Lite ovanligt att odla egen aubergine, men det börjar bli allt vanligare. Start för sådd i februari och början av mars. En ny rolig variant med långa smala frukter är ‘Early Long Purple’. Soil & Seeds fröer.
8. Chili
Januari är den vanligaste såmånaden. Chili behöver värme för att komma i gång och utvecklas bra. Undervärme med elektrisk värmematta är en bra metod. Det kan också fungera att sätta såbrättet på ett golv med värmeslingor. Nyheten ‘Biquinho Amarela’ får gula dekorativa frukter. Impecta fröer.
9. Narcisstobak
Pyttesmå frön ska växa till 1,5 meter höga plantor med lång blomning – inte konstigt det tar tid. Så i februari. Underbart väldoftande ‘Only the Lonely*’ får nästan decimeterlånga trumpeter. Impecta fröer.
10. Lavendel
Liksom jätteverbenan kan lavendelfröna behöva utsättas för köld för att väckas ur sin vila. Gror inte fröna inom fyra veckor, ställ sådden i kylen eller utomhus i en månad. Driv sedan fram plantorna på vanligt sätt. Ett väldoftande blålila hav bjuder nya ‘Lovely Sky’ på. Impecta fröer.
11. Heliotrop
Så i januari och var tuff nog att toppa plantorna även om de växer långsamt, då blir de buskigare och får fler blommor. Här rikblommande ‘Marine’. Impecta fröer.
Text: Anni Jähde, Lotta Palmelius
Foto: Leena Hokka och respektive fröföretag