Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Utsatt för ålderism? Så anmäler du till DO

17 feb, 2025
author Maria Torshall
Maria Torshall
En äldre kvinna sitter vid en dator. Hon har tagit av sig sina glasögon och ser oroad ut.
Foto: TT
Redan vid 40 års ålder minskar chansen att bli kallad till en anställningsintervju, särskilt om du är kvinna. Diskriminering inom arbetslivet är vanligast bland anmälningarna till DO.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Ingamaj anmälde – och vannBrand logo
Se också: Ingamaj anmälde – och vann

Den vanligaste åldersdiskrimineringen i arbetslivet handlar om rekrytering – att bli bortvald på grund av ålder.

Forskning visar att sannolikheten att kallas till en anställningsintervju börjar minska redan i 40-årsåldern. Närmare pensionsåldern är chansen att bli kallad till en intervju och få ett nytt jobb ännu mindre – och sämst chans har kvinnor.

När Diskrimineringsombudsmannen, DO, utreder anmälningar om åldersdiskriminering visar det sig ofta att arbetsgivare och arbetssökande har mycket olika uppfattning om varför den arbetssökande inte har gått vidare i en rekrytering.

Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.
Clas Lundstedt, pressansvarig på DO. Foto: PR

I de flesta av fall som ingår DO:s rapport från förra året hänvisar arbetsgivaren inte direkt till ålder som anledning till att en sökande inte kallas till intervju. I stället beskriver anmälarna att de misstänker att urvalet vid rekryteringen har samband med ålder, till exempel för att de bedömer själva sig vara lika kvalificerade, eller mer, än den som fått tjänsten.

Också bland de som har anställning förekommer åldersdiskriminering.

– Anmälningar till DO och diskrimineringsfall som DO har drivit visar att det händer att äldre diskrimineras till exempel när arbetsgivare säger upp eller varslar, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Så anmäler du till DO

Att anmäla diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen är enkelt. Du kan göra anmälan via ett webformulär, skicka ett vanligt brev eller e-post. Du kan berätta i text och med dina egna ord vad som hänt och vad du vill anmäla. Myndigheten har också förmedlingstjänster för personer med funktionshinder.

Efter din anmälan gör DO en första bedömning om ärendet ska bli ett så kallat tillsynsärende, och därmed utredas. DO skriver då till den som anmälaren anser har diskriminrerat, som får svara skriftligen. Anmälaren får se svaret och svara i sin tur.

Tillsynsärendet fortsätter till dess DO anser sig ha tillräckligt underlag för ett beslut.

Om DO anser att anmälaren har blivit diskriminerad så kräver myndigheten att den som diskriminerat betalar en diskrimineringsersättning direkt till den som utsatts för diskrimineringen.

Om den som diskriminerat vägrar att betala tar DO ärendet vidare till Arbetsdomstolen, där DO driver fallet som motpart, inte du som blivit utsatt för diskrimineringen. Du kan dock kallas som vittne.

Den här artikeln är en del av Allas granskning Bara en siffra.

Annons