Unik undersökning: Så mycket har svenska kvinnor på sparkontot
I en undersökning som allas.se gjort fick svenska kvinnor berätta vad de tycker om ekonomi, samt anonymt berätta hur mycket pengar de egentligen har på sparkontot. Resultatet kan chocka en del.
Kvinnor intresserade av ekonomi
Det finns en gammal stereotyp bild av kvinnor som säger att de inte är intresserade av ekonomi överhuvudtaget – men undersökningen från allas.se motbevisar detta helt och hållet. Endast 18 procent av de tillfrågade menade att de var helt ointresserade av ekonomi – samtidigt som 27 procent var mycket intresserade, investerade i aktier och fonder samt följde börsens svängningar.
23 procent av de tillfrågade svarade att de var ganska intresserade, men att de tyckte att ekonomi generellt är svårt och ytterligare 20 procent svarade att de är intresserade, men endast av sin privatekonomi. Tolv procent var ointresserade men kände att de ville lära sig och engagera sig mer i ekonomi.
Det alternativ som hade flest svar var alltså kvinnor som var mycket intresserade av ekonomi – en positiv utveckling som pekar på att kvinnors möjlighet att motstå ekonomiskt våld ökar i landet.
Svenska kvinnors sparkonton
Kanske detta intresse för ekonomi ligger som grund för den buffert en majoritet av kvinnorna har på sina bankkonton. Trots att 23 procent av de tillfrågade kvinnorna inte hade någon ekonomisk buffert och besparingar på ett sparkonto så svarade nämligen en majoritet – hela 48 procent – att de hade en buffert på över 100 000 kronor undanlagda för en regnig dag.
Cirka tolv procent av kvinnorna har runt 50 000 kronor undanlagda och nio procent har runt 20 000 kronor i buffert. Runt åtta procent av de tillfrågade hade under 10 000 kronor på sparkontot.
En majoritet är intresserade av ekonomi och sparar
Från undersökningen som allas.se gjorde kan vi alltså se att en majoritet av de tillfrågade kvinnorna har ett ekonomiintresse och nästan hälften av de som svarat på undersökningen hade sparat över 100 000 kronor.
Detta pekar på en positiv utveckling och en bättre fördelning i vem som tar hand om och förvaltar resurser. Detta följer en större trend med Facebookgrupper och seminarier om ekonomi som riktar sig specifikt till kvinnor som vill lära sig mer om ekonomi och som sedermera börjar brinna för det.
Undersökningen besvarades av sammanlagt 1 153 personer mellan den 30 april och den 15 maj 2020 på allas.se.