Andra Farhad vill få in fler kvinnor på börsen: ”Alla kan lära sig”
Att vända på slantarna var mer regel än undantag i Andra Farhads barndomshem i Fittja utanför Stockholm. Hennes föräldrar, som invandrat från Irak, drev en restaurang och jobbade långa dagar för att få familjens ekonomi att gå ihop. Semesterresor, märkeskläder eller dyra mobiler till de tre barnen fanns inte på kartan.
– Jag såg hur mina föräldrar slet och det var ofta tjafs om pengar. Jag tänkte att så vill inte jag ha det, en dag ska jag bli rik, säger Andra, som till en början drömde om att kamma hem en storvinst. För hur skulle hon annars kunna bli rik? Lönesparande var uppenbarligen inte heller en framkomlig väg till rikedom.
Aktier hade hon knappt hört talas om och hon hade många fördomar om näringslivet. För henne kändes det lika avlägset som en annan planet.
Efter att ha lyssnat till ännu en dispyt mellan föräldrarna om bristen på pengar började Andra Farhad googla på ”hur blir man rik”.
– Av alla ställen hamnade jag på Flashback. Där skrev folk att ”om du vill bli rik så ska du investera på börsen”. Jag var femton år då och försökte läsa på lite, men fattade ingenting.
Men så råkade hon höra ett samtal mellan hennes pappa och en vän till honom och då dök de där orden upp igen: börsen och investeringar. Hennes pappa kallade det hela för spekulation och bingolotto. Men Andra spetsade öronen och beslutade sig för att ta reda på mer – och blev som besatt av att lära sig allt om investeringar.
Satsade allt hon sparat
Ett år senare kände hon sig redo att köpa aktier. Men eftersom hon bara var 16 år tog hon hjälp av en äldre kusin att öppna ett bankkonto, från vilket hon kunde börja investera.
– Jag hade sparat varenda krona jag fått i gåva av släkten genom åren och valde att satsa alla mina besparingar, 20 000 kronor, på ett bolag i stålindustrin. Medierna skrev att det var köpläge i bolaget och eftersom det just då var omskrivet så tänkte jag att jag ville satsa där, säger Andra, som till sin häpnad och glädje kunde följa en raskt stigande kurva. Aktierna gick upp med 30 procent på fyra månader och hon gjorde en vinst på 7 000 kronor, en förmögenhet för henne.
– Jag kände mig odödlig och oövervinnelig! Inget kunde stoppa mig. Jag fick nog lite hybris där …
Hon tog sina pengar och investerade raskt i annat bolag, men de aktierna föll med 90 procent. En annan person hade kanske blivit arg och gett upp.
Men inte Andra Farhad. Hon beskriver sig själv som envis och driven, en person som ser möjligheter där andra ser problem. Drivkraften att resa sig och komma igen mot alla odds byggde hon delvis upp under skoltiden, då hon blev mobbad.
– Det började med kommentarer om mitt utseende och mitt namn och så småningom blev jag klassens hackkyckling. Alla hakade upp sig på allt med mig. Jag passade helt enkelt inte in i mallen för hur man ska vara och höll mig mycket för mig själv.
Startade Instagramkontot Börshajen
En revanschlystnad formades inom henne under de jobbiga skolåren. Hon ville visa omvärlden att hon kunde nå sina mål och ville slå alla – även dem som mobbat henne – med häpnad.
Efter motgången med aktierna som föll som en sten förstod hon att hon hade mycket kvar att lära och att hon behövde hitta en annan strategi.
– Jag blev mer ödmjuk, jobbade extra för att tjäna pengar och började investera dem, samtidigt som jag läste på ännu mer. Jag insåg att det gick bättre när jag tog hänsyn till riskerna, säger Andra Farhadekonomifin, som bara investerade pengar hon hade råd att förlora.
Hon fick blodad tand och fortsatte med sina investeringar parallellt med högskolestudier. Hon pluggade juridik och trodde att hon ville bli advokat. Men efter några terminer hoppade hon av.
– Det var inte min grej. Jag är social och har massor av kreativitet och idéer. Juridiken tog död på allt det. I stället började jag jobba som simlärare, samtidigt som jag var med i en Facebookgrupp där man pratade investeringar. Det var jag och en massa killar som diskuterade och jag märkte att jag som tjej hade svårt att göra mig hörd. Det provocerade mig, säger Andra. Hon var inte mindre kunnig än killarna – ändå tenderade de att ”köra över” henne.
– Så jag startade Instagramkontot Börshajen och började följa killarna på chatten. De följde mig också och jag blev lite full i skratt när jag såg hur de pratade om den där börshajen – vem var han? Att det var en ung tjej bakom namnet kunde de inte föreställa sig.
Efter ett tag började de andra på chatten diskutera det som Andra skrev och snart kom frågor om hon kunde ge tips och råd. Efter åtta månader hade hon 20 000 följare. Men det var inte förrän hon inlett ett samarbete med Dagens Industri om en börsbilaga som hon gav sig till känna.
Fick ge råd och tips
– Många tror att det är komplicerat och att man måste vara som finansfolket på Stureplan för att handla på börsen. Men så är det ju inte alls. Vem som helst kan lära sig och man måste inte ha stora summor att satsa. Efter att ha pratat med folk i min egen vänkrets hade jag snart en grupp på 54 personer som ville veta mer om börshandel. Så jag beslutade mig för att hålla en föreläsning i Alby, där jag bor, säger Andra, som trotsade sin scenskräck för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
Föreläsningen gjorde succé och ryktet om den unga kvinnan som berättade om investeringar så att alla förstår spred sig. Andra insåg att det fanns en hunger och ett behov efter kunskap och startade 2016 utbildningsplattformen Börshajen. Nyligen valde hon att bilda ett aktiebolag med samma namn för att kunna satsa helhjärtat på aktieutbildningar, samtidigt som hon har nyanställt för att kunna expandera.
Vill vara förebild för kvinnor
För pengar och rikedom är inte hennes främsta drivkraft, utan viljan att få in ungdomar, invandrare och kvinnor på börsmarknaden genom att göra informationen så lättillgänglig som möjligt. Hon inser att hon, själv ung kvinna med invandrarbakgrund, är en förebild. Kan hon så kan vem som helst!
Hon är en sann klassresenär som med två tomma händer på rekordtid har skapat sig en förmögenhet och har tagit klivet in maktens och rikedomarnas boningar. Men lika lätt som hon kliver in i den världen på morgonen, kliver hon ut igen efter arbetsdagens slut. Då hoppar hon på tunnelbanan och åker tillbaka till sina hemkvarter i det betydligt fattigare Botkyrka, en klassresa som hon gör varje dag, bildligt och bokstavligt.
– Ja, jag har gjort en klassresa och den har gett mig frihet. Men jag vill inte förändra mitt liv för mycket, utan vill fortfarande vara förankrad i den verklighet jag kommer från, säger Andra.
– Att aldrig glömma bort varifrån jag kommer gör att jag vill jobba ännu hårdare. Det är en ständig påminnelse om hur viktigt det är att aldrig ge upp. Så att leva med två parallella verkligheter håller mig på jorden. Och jobbet är business, det är inte mitt liv. Tryggheten jag känner när jag kommer hem efter en arbetsdag är värd mycket, säger hon och lyser upp.
Vill bli affärsängel
Viljan att vägleda just invandrare, och i synnerhet kvinnor, i konsten att investera handlar för Andra om att hon anser att varje kvinna behöver ha en bra buffert. Pengar ger frihet och öppnar upp för nya möjligheter.
Men Andra är själv inte en person som spenderar för spenderandets egen skull.
– Jag är ingen materialist, utan vill främst använda mina pengar till att i framtiden jobba globalt med dessa frågor. Jag vill på sikt bli en så kallad affärsängel och gå in och investera i företag, säger Andra som om tio år hoppas omsätta 100 miljoner kronor.
Men hon vill också få fler svenskar att investera. Miljontals har inget långsiktigt sparande alls och av dem kommer många från samma bakgrund som hon.
Vad unnar hon sig själv nu när hon har blivit rik?
Hon skrattar.
– Jag köper väldigt lite till mig själv, men bjuder gärna nära och kära på exempelvis restaurangbesök och annat roligt. Annars är nog den största glädjen att min mamma har börjat investera lite i aktier. Mina föräldrar som var så skeptiska …
Andras sex bästa aktietips
1. Vad är din plan? Är det ett långsiktigt eller kortsiktigt sparande?
2. Sätt av pengar varje månad till aktieinvesteringar.
3. Investera inte mer än du har råd att förlora.
4. Satsa på bolag som du tror på. Ta reda på hur det har gått för bolaget och t ex vilka som sitter i styrelsen.
5. Ha tålamod – börsen är oförutsägbar. Men om du är påläst ökar chansen till vinst.
6. Följ med i samhällsdebatten, ha koll på omvärldshändelser som påverkar börsen.
Av Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Jennifer Gland, privata, IBL