Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Telefonbedrägerier mot äldre ökar – när någon säger det här ska du lägga på luren

19 mar, 2025
Foto: Shutterstock/TT, Jesper Frisk/TT
Svensk polis varnar för en ny typ av bedrägeri som är särskilt obehaglig för den som drabbas.
Ny statistik visar att äldre blivit särskilt utsatta under inledningen av 2025.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Obehagliga saker din telefon vet om digBrand logo
Se också: Obehagliga saker din telefon vet om dig

Vem som helst kan bli lurad. Det är lätt hänt, särskilt i ett samhälle där bedragarnas metoder blir allt mer sofistikerade. Inledningen av 2025 visar på oroväckande statistik och polisen konstaterar nu att bedrägerierna mot äldre ökar kraftigt.

Det handlar främst om en ny form av bedrägeri som är särskilt obehaglig. Läs vidare för att ta reda på hur du bäst skyddar dig från att bli lurad!

Nya bedrägeriformen ökar – äldre är mest utsatta

Den nya bedrägeriformen som svenska polisen vill varna för, efter ökat antal anmälningar, kallas för ”fysisk vishing”. Det handlar om vishing (samtalsfiske eller telefonbedrägerier) som också har en fysisk komponent.

Exempelvis kan det handla om att de kriminella ringer eller sms:ar sitt tilltänkta offer och utger sig för att komma från en myndighet, organisation eller företag som vill göra ett hembesök, varpå den drabbade då blir bestulen på värdefulla tillhörigheter i sitt hem.

Enligt polisen ska kriminellas brottsvinst från den populära bedrägeriformen vishing ha minskat under 2024 jämfört med året innan, samtidigt som de varnar för att kurvan kan svänga snabbt – och att många fortsatt utsätts för den här typen av brott.

– Det är viktigt att man anmäler varje gång man tror sig har blivit utsatt av försök till bedrägeri, det är viktigt för oss att kartlägga och lägga pussel, säger Lotta Mauritzson, anställd vid polisens nationella bedrägericenter, i ett pressmeddelande.

De fejkade sms:en som bedragarna skickar kan se väldigt trovärdiga ut. I det här exemplet utger sig bedragare vara från banken Nordea. Foto: Konjic SuvadAftonbladet/TT

Polisen: Så kan du skydda dig mot bedrägerier

Hon säger också att polisen uppmuntrar nära och anhöriga att prata om risken för att bli lurad. Det minskar kriminellas framgång markant, om deras tilltänkta offer är mentalt förberedda.

Annons

Vidare bidrar det också till att minska skamkänslor kring att bli utsatt, vilket på sikt kan leda till ett minskat mörkertal och bättre, mer precisa, polisiära insatser.

När man pratar om hur man kan vara mentalt förberedd handlar det om att föreställa sig olika scenarion och hur man ska agera i dessa. Här vill Lotta Mauritzson påminna om polisens fyra rekommendationer för att skydda sig mot bedrägerier.

1. Svara inte på sms eller uppmaningar

Den som misstänker att ett sms eller informationen i ett sms kan handla om bedrägeri, bör ta det säkra före det osäkra genom att inte svara på sms:et eller agera på någonting som sms:et uppmanar dig att göra.

Vidare kan man göra egna efterforskningar genom att till exempel ringa sin egen bank, om det var banken som sms-avsändaren utgav sig för att vara, via bankens officiella kontaktvägar.

– Om du mottar ett sms eller telefonsamtal med information som du inte känner igen så rör det sig sannolikt om bedrägeri. Kontakta endast banker, myndigheter och företag via deras officiella telefonnummer som du söker upp själv och inte via nummer som anges i sms, förklarar Mauritzson.

2. Avsluta telefonsamtal om du känner dig osäker

Om du känner dig orolig eller osäker – lägg på luren. Ju tidigare du avbryter samtalet desto större chans har du att sätta stopp för bedragaren. Oroa dig inte för att det ska uppfattas som oartigt.

3. Lita inte på den som ringer

Bedragarna är duktiga på det dem gör, det vill säga att bedra. De kommer att låta trovärdiga och utge sig att komma från ett seriöst företag eller myndighet. De kan även sitta på personliga information om dig, vilket får dem att låta trovärdiga, men det betyder inte att de är att lita på.

Sannolikheten är också stor att de kommer använda skrämseltaktik på ett övertygande sätt som stressar dig till att agera direkt. De kan till exempel säga att du kommer att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut.

4. Logga inte in eller lämna ut koder

Sist men inte minst, lämna aldrig ifrån dig koder till betalkort eller bankdosa och logga aldrig in genom att identifiera dig med bank-id. Seriösa företag, organisationer eller myndigheter kommer ALDRIG ringa upp dig och be dig göra det.

Annons

– Bank-id är som din hemnyckel. Ingen annan ska bestämma när du ska öppna din dörr till ditt hem och det är samma sak med bank-id, säger Lotta Mauritzson avslutningsvis.

Annons