Superhunden Zak nosar upp knark och vapen
– Vi har nått fantastiska resultat tillsammans, säger husse Niklas Delin, gruppchef på Tullen syd.
Måndag på Lernackens tullstation utanför Malmö. En ständig ström av bilar och lastbilar rullar in från Öresundsbron för vidare transport in i eller genom Sverige. Det är också här, och i Trelleborg, som mest narkotika förs in i landet, berättar Niklas Delin.
Zak, 10 sitter vid hans fötter med viftande svans. Han kom till Sverige från en kennel i England som ettåring. Han och Niklas utbildades tillsammans och har sedan dess varit ett team. Zak, som ursprungligen varit tänkt som jakthund, var lite skygg och inte ens rumsren när de började. Det fanns en hel del att jobba på. Men efterhand visade sig hunden vara både ett fynd som blev en god kollega och kompis.
– Vi fick snabbt en bra relation, säger Niklas som menar att Zak egentligen inte är så intresserad av människor. Det är husse och matte han bryr sig om men inte så mycket mer.
Även om han inte blev jakthund så har de egenskaperna kommit väl till pass.
– Han har ett extremt driv och en byteslust. Får han upp ett spår på narkotika eller vapen så vill han verkligen ha det.
De har jobbat tillsammans i nio år vid det här laget och upplevt massor tillsammans. Niklas berättar till exempel om en gång när de stod så här. Vinden låg på från tullfiltret ungefär hundra meter bort. Och han märkte att Zak fick korn på något i luften.
– Man märker hur han sniffar upp molekylerna med nosen. Så tittar han på mig för att liksom fråga ”är det okej om jag drar husse”.
Doftspåret ledde till en personbil och en väska med fem kilo amfetamin. En annan gång, tidigt på morgonen, gav Zak signal vid en lastbil. I trailern stod ”vanligt” gods först men längre in stod tre pallar med prydligt packad narkotika av blandad sort. – 800 kilo. Han fick upp spåret på fem sekunder, säger Niklas.
En annan historia handlar om hur Zak gav signal i Helsingborg där passagerare från Danmark klev av färjan. Signalen gällde en man som hade några bag in box-förpackningar med vin med sig.
– Men när vi röntgade kartongerna så såg vi påsar med någonting inuti. 4 kilo amfetamin. Det hade vi aldrig hittat om det inte vore för Zak.
Hinner inte kolla allt
Niklas grupp täcker alla de sydsvenska hamnarna, enligt ett oregelbundet schema. Var de ska vara bestäms inte förrän sent innan skiften. Poängen är att smugglarna inte ska veta var de är någonstans. Enligt en analys från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) så uppskattas stora mängder narkotika strömma in i Sverige varje år.
”Narkotikasmugglingen till Sverige bedrivs i en närmast industriell skala som troligtvis uppnår nivåer om över 100 ton årligen. Att omfattande införsel har kunnat bedrivas samtidigt som nationsgränserna varit stängda bekräftar att legal godstrafik, som varit undantagen restriktioner, används som transportsätt”, skriver myndigheten i Lärdomar av Encrochat, analysprojekt Robinson.
Niklas och Zak, med kolleger, hinner kolla en del men inte allt.
– Vi kollar ju några få procent, säger Niklas som menar att man är för få för att lösa uppgiften i dag.
14 personer åtalade
Och syftet är egentligen inte att ”sätta dit” kuriren. Helst av allt vill man kunna följa lasten till destinationen utan att föraren anar oråd. Förra hösten följde man till exempel en transport med 30 kilo cannabis från Lernacken till Norrköping där den skulle lossas. Nu i våras åtalades 14 personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i härvan. I just det fallet var ingen hund som gav skall utan en enskild tullare som kände att något inte stod rätt till. Bilen kom från Holland som är en välkänd knutpunkt för knark i Europa och männen i bilen uppgav att de skulle semestra i Stockholm.
– Det handlar mycket om erfarenhet och känsla. Magkänsla. Man ställer mycket kontrollfrågor och försöker få så mycket info som möjligt, säger Niklas Delin.
– Alla har ju en historia om var de kommer ifrån och var de ska. Ibland tar den historian slut eller så ljuger de.
Grym hundsmuggling
En annan oroväckande trend under pandemin handlar om Zaks artfränder. Smugglingen av gulliga hundar som avlats under fabriksliknande förhållande har ökat. Den ekonomiska kalkylen är simpel. Allt fler svenskar vill ha en gosig hund att rå om i hemmakarantänen. De svenska kennlarna kan inte möta efterfrågan. Alltså kan oseriösa handlare i Europa avla fram valpar på löpande band och ta bra betalt för dem här.
– Säg att de kostar tusen kronor på Balkan så får du 25 000 kronor för dem här, säger Niklas Delin.
Hundarna förses med förfalskade papper som intygar att de är äldre än vad de är och vaccinerade mot rabies till exempel. Men utan klara papper kan hundarna inte släppas in i landet eftersom de till exempel kan bära på sjukdomar. Då återstår avlivning eller avvisning. Under 2020 stoppades 280 hundar vid inresa till Sverige. Under de två första månaderna 2021 var motsvarande siffra 91 hundar. Hundarna kommer från länder som Ungern, Bulgarien, Polen och Serbien.
– Det är en cynisk och hemsk verksamhet. Sätter de föder upp dem på, säger Niklas och skakar på huvudet.
Pensionerade sökhunden Zak lever ett bättre liv. Han badar med husse i sjön därhemma och det finns tre andra spaniels i familjen. Hundar som Zak har varit med och uppfostrat på sitt godmodiga sätt.
– Han är blivit biten i örat flera gånger men han är tålig.
Zaks karriär
Han har deltagit i över 750 beslagstillfällen varav 62 gällde riktigt grova brott. Här är en sammanställning över vad han hittat med sin känsliga nos:
768 kg Cannabis/cannabisharts
628 kg amfetamin
43 kg Kokain
9 kg Heroin
23 stycken beslag av vapen/ammunition