Skrockfull? Här är allt om skrockens bakgrund och betydelse
Trots att vi lever i ett samhälle där forskning och högteknologi regerar så lever skrock och vidskepelse i högsta välmåga. Skrocket verkar ändra karaktär över tid och i att med att världen och samhället förändras.
Men vi människor verkar behöva lite magi i vardagen och gammalt skrock kan hjälpa oss när vi inte riktigt vet hur vi ska göra i en situation. Vi kan luta oss mot ett tryggt val som vi hört många gånger. Som att inte ge bort en present du fått av någon annan eller att önska sig något vid stjärnfall.
Tro på övernaturlighet, magi och skrock ökar
Det övernaturliga har fått något av en renässans under slutet av 1900-talet och 2000-talet. Tidigare var det oftast kopplat till alternativa livsåskådningar, men idag har det övernaturliga, magiska och mystiska fått en stor comeback. På film och i tv-serier, böcker, dataspel, böcker, poddar och barnprogram finns det ständigt närvarande. Adventskalendern Mysteriet på Greveholm, böckerna och filmerna om trollkarlen Harry Potter och den hyllade tv-serien Game of Thrones är bara några av många exempel.
En som verkligen kan det mesta om skrock är Fredrik Skott, fil doktor i historia och docent i nordisk folkloristik. Han har bland annat skrivit boken Vardagsskrock Från Abrakadabra till önskebrunn där han grävt ner sig i varifrån skrock kommer, hur det förändrats över tid, samt vad det betyder för oss i dag.
Tror folk på skrock?
Enligt Skott är skrock ett uttryck för magiskt tänkande i vardagen. Men tror folk verkligen på skrock?
Studier gjorda visar tydligt att vidskepelse och vardagsskrock inte tillhör historien. I en statistiskt gjord undersökning 2017, då 3650 svenskar över 18 år svarade på frågor blev resultatet:
- 27 procent ser sig som skrockfulla.
- 18 procent lägger aldrig nycklarna på bordet, eller går under stegar.
- 12 procent spottar när de ser en svart katt som korsar en väg.
I en annan undersökning gjord bland gymnasieelever 2008 fann man detta resultat:
- 44 procent vill inte trampa på A-brunnar.
- 25 procent undvek att gå under stegar.
- 25 procent hade tur- respektive oturstal.
- 10 procent brukade ta i trä.
- 12 procent undvek talet 13.
- 25 procent hade tur och otursnummer.
Halvtro på skrockfulla traditioner
På 50-talet myntades begreppet half-belief, halvtro, av forskare. Allt för att fånga ambivalensen som många har vad gäller skrock. Man säger sig inte tro på skrock, men lägger ändå inte nycklarna på bordet för säkerhets skull.
Vi har hört och fått upprepat skrockfulla traditioner, som påverkar oss mer än vi tror. Skott berättar själv hur han tappade en spegel strax innan han skulle försvara sin doktorsavhandling som han jobbat på i tio år, vilket gjorde honom orolig trots att en krossad spegel normalt inte skulle göra det.
Att krossa en spegel betyder i skrockens värld sju års olycka. Men att slänga salt över axeln direkt efter sägs också skrämma bort oturen.
I sin bok skriver han:
– Det är knappast en slump att magiska föreställningar ofta aktualiseras i pressade och osäkra situationer. Icke-tron kan då på ett ögonblick förvandlas till tro och skepticismen vara som bortblåst.
Skrockets ursprung svårt att spåra
Att hitta den exakta förklaringen till hur ett skrock uppkommit kan vara svårt, det finns ofta inte bara ett ursprung. Skrock omtolkas, och förs vidare från generation till generation. Det anpassas ofta av personer i samma ålder och barn är fenomenala på att anpassa gamla traditioner till sin tid.
Att tandfen kommer med en peng när ett barn tappat en tand har säkerligen kommit hit till Sverige genom att våra barn anammat traditionen via amerikanska barnprogram.
Vi fortsätter önska oss något när vi ser ett stjärnfall, blåser ut ljusen på födelsedagstårtan, eller när alla frökapslarna är bortblåsta från en maskros.
– Vardagsskrocken kan fungera för att kontrollera det som uppfattas som okontrollerbart och hantera det till synes ohanterliga, säger Skott i boken.
Tas vardagsskrock på allvar?
Vi får hjälp att fatta besluta i osäkra situationer och för vidare ritualer som skapar vi-känsla. Det är något av ett gränsområde mellan lek och ritual.
En promenad kan bli roligare när man undviker brunnslock, eller att lägga mandel i gröten kan ge spänning under julfirandet.
– Generellt sett bör inte skrockens betydelse som underhållning underskattas. Ofta, men inte alltid, lockar det magiska tänkandet till skratt, fastställer Fredrik Skott.
Det betyder vanliga vidskepelser och skrock
A-brunnar
Efter Lukas Moodyssons film Fucking Åmål spred sig skrocket att man inte skulle gå på brunnslock, brunnar med bokstaven A på eftersom det gav otur. I dag är detta ett av våra allra mest spridda exempel på vardagsskrock, men det finns anor bak ända till 40-talet och att brunnar med olika bokstäver på kan ha olika betydelser.
Bestick
En tappad kniv betyder att man ska få besök av en man. En tappad gaffel att en kvinna i stället kommer på besök. En sked betyder besök av barn.
Ibland sägs också om man råkar lägga gaffel och kniv i kors så ska det betyda dödsfall.
Hästsko
En vanlig lyckosymbol. Men ska hästskon vara vänd med rundningen uppåt eller neråt? Traditionerna och reglerna är olika på olika platser. Det finns traditioner ända från 600-talet. Helst ska skon vara upphittad och hel och gärna gammal, sliten och rostig. Antalet hål kan vara betydelsefullt, magiska tal är tre, sju och nio.
I Småland sägs att hästskon ska hänga över dörren och ha rundningen neråt. Pengarna blir då dryga och stannar kvar i huset.
Andra traditioner säger att skon ska hänga med rundningen uppåt, för att bilda en port som lyckan ska ta sig igenom.
Händer
Att jämföra händer har ofta fått betydelsen att någon i släkten då kommer att dö. En mer modern variant är att om barn jämför händer med sina syskon eller kompisar så kan det leda till att någon i familjen blir sjuk.
Klocka
Nya tider, bygger ny skrockfullhet. Digitala siffror på klockor och mobiler har lett till många tror att man ska få önska sig något om man råkar titta på klockan just när siffrorna är lika tex, 11.11, 18.18 osv.
Kniv
Ge aldrig bort en kniv i present, då drabbas man av rejäl otur. Men, det kan upphävas genom att mottagaren av presenten betalar för kniven med den symboliska summan en krona.
Ljung
Att ta in ljung sägs förebåda död. På viss ställen finns talesättet "Plocka ljung, dö ung". En anledning till att det blivit så kan vara att ljung ofta använts till begravningskransar och planterats på gravar.
Lyktstolpar
Gå alltid på samma sida av en lyktstolpe som din vän eller partner, om lyktstolpen kommer emellan er betyder det otur för förhållandet.
Nyckelpigor
Om en nyckelpiga landar på dig och sedan flyger sin väg, så blir det vackert väder. Om den i stället flyger iväg och sätter sig på någon annan så kan den personen vara din framtida partner.
Ord
Att säga samma ord samtidigt betyder att man kommer att bjudas på samma kalas. Skrocket kommer från 1900-talet.
Spindlar
Att döda en spindel sägs innebära att det blir regn nästa dag. Vissa menar också att det rent allmänt betyder olycka.
Anledningen kan beror på att det finns kopplingar till spindlar och att spå väder. ”Rikt med spindelnät i buskar och backar, fattigt på regn och dagen blir vacker.”
Teater
Önska aldrig en skådespelare eller artist ”lycka till” inför en föreställning. Det betyder nämligen otur, i engelskspråkiga länder säger man istället ”Break a Leg”.
Äpple
Vill du veta något om du framtida partner? Skala då ett äpple, så att hela skalet bildar en enda lång remsa. Kasta det sedan över din axel och titta vad skalet bildat för bokstav – det är nämligen första bokstaven på din kommande partner.
Önskeben
Lycko- eller önskeben, wish bone på engelska, är det y-formade gaffelbenet på fåglar. Efter en middag med kyckling eller till exempel kalkon får två personer hålla i vars en del av benen och dra åt vars ett håll. Den som får största delen får sedan önska sig något.
Traditionen har vidgats och i dag finns även smycken gjorda i form av gaffelben, möjligen har detta skett på grund av att benet liknar en hästsko lite grann.