Seija var själv ett maskrosbarn – nu bjuder hon utsatta barn på hotell och julbord
Under oktober år 2020 stod Seija Martti mitt i ett moln av byggdamm.
Hon hade precis köpt Palm Tree hotell i Trelleborg tillsammans med sin man och påbörjat ett omfattande renoveringsarbete. Trots kaoset och en pandemi – som då inte hade något slut i sikte – kände hon framför allt tacksamhet.
– Jag kände att jag hade det väldigt bra nu. Och jag ville ge något tillbaka.
Se också: Ge bort en bättre jul i år
Hon kom i tanke om barndomens jular. Något som hon berättade om för Trelleborgs Allehanda som var först med att intervjua Seija.
Hon växte upp med en ensamstående mor som kämpade med alkoholproblem. Det påverkade hela Seijas uppväxt men allt blev extra kännbart just under julen.
Hur minns du högtiden under din uppväxt?
– Den har egentligen varit noll. Vi hade det väldigt fattigt. Hade vi en gran var den av plast och jag fick klä den själv. Det bästa var att min mamma i alla fall försökte att vara nykter på julafton.
En jul sticker ut
Särskilt kommer hon ihåg en jul när hon var nio eller tio år gammal. Seija hade satt sig på lekplatsen mellan hyreshusen. Hon tittade in i hemmen som var upplysta av adventsljusstakar och juldekorationer.
– Jag tänkte "är det bara vi som inte firar jul?".
Hon började frysa och gick hem. Plötsligt ringde det på dörren. Där stod en granne med en korg som sträcktes över till henne. Sannolikt hade personen sett Seija sitta ute i mörkret och bestämt sig för att gå över.
I korgen fanns clementiner, pepparkakor, alkoholfri glögg och den klassiska röda julosten.
– Den gesten värmde så otroligt mycket. Jag minns att jag och mamma skivade osten som godis.
Trots den tuffa starten i livet lyckades Seija via hårt arbete och en stor portion envishet att ta sig fram i livet. Nu är hon en entreprenör som driver hotell, restaurang och två resebyråer med sin man, Al Fluin.
Men hon har inte glömt känslan av att vara utanför. Hon har inte glömt att det finns så många familjer som kämpar för att få vardagen att gå ihop. Att det finns barn som växer upp i missbrukarhem.
Och hon har inte glömt vad det betyder för dessa att det finns någon som bryr sig.
Det är därför som 50 barn nu välkomnas den 19 december till hotellet i Trelleborg. Där kommer de att få en övernattning tillsammans med varsin vuxen. Under dagen blir det julbord, pyssel i konferensrummen, uppläsning av julsagor och besök av tomten och julklappsutdelning. En trubadur, Philip Lindstrand, fick höra om Seijas idé och anmälde omedelbart sitt intresse.
För att hitta barnen kontaktades Svenska kyrkans diakoni-verksamhet som blev eld och lågor över projektet.
– De jobbar för fullt med detta.
Själv jobbar Seija vidare på ett annat spår. Bland annat uppvaktar hon företag för ett få in pengar så att alla barn ska få julklappar motsvarande 1000 kronor var. Som det ser ut nu kommer målet att uppnås.
– Det kommer även bli ett litet överskott som jag tänker skänka till diakonin.
Många har slutit upp
Satsningen har tagits emot väl av det lilla samhället på söderslätt i Skåne. Det kom in 15 000 kronor från privatpersoner bara första dagen som Trelleborgs citysamverkan delade ett inlägg om Seijas idé att göra julen lite ljusare för utsatta barn.
– Uppslutningen har verkligen varit stor. Det finns så många fina människor som vill hjälpa till.
Vad hoppas du att barnen tar med sig?
– Det finns barn som av någon anledning inte får uppleva en positiv jul. De har inget bra att säga när de kommer tillbaka till skolan. Jag hoppas att de kan berätta att de har fått julklappar och fått träffa tomten. Att de har fått känna värmen. Och när de är lika gamla som jag, också ha något att tänka tillbaka på som minne.
För att en gång var det någon som brydde sig om Seija. Någon som kom med en korg julmat som jagade bort hennes känsla av ensamhet och utanförskap. Det minnet är fortfarande så starkt att hon än i dag måste ha något särskilt på julbordet.
– Jag tycker inte att den är så himla god, men jag köper fortfarande den röda, runda osten varje jul.
Se också: 5 kvinnor som skrivit historia