Ragnhild kämpar för en perfekt värld: "Viktigt att orka orka"
– Det började med att jag ville rädda djuren men nu handlar det lika mycket om människorna som finns bakom varje projekt, säger grundaren av The Perfect World Foundation.
Hon har bränt elfenben i Kenya, sponsrat antitjuvjägarprojekt i Sydafrika och åkt tuc tuc i Indien med den engelska kungafamiljen – allt för djurens skull. Det stora engagemanget startade när Ragnhild var 29 år och merparten av vännerna började bilda familj. Efter en cancerbehandling i sin ungdom kunde hon själv inte få några egna barn, och ville hitta något meningsfullt att lägga sin tid på. Intresset för djur hade hon haft sedan hon var liten, så det blev naturligt att det fick ta en större plats i hennes liv när många vänner blev mer upptagna på annat håll.
När hon träffade sin blivande make Lars Jacobsson arbetade han inom oljeindustrin, vilket Ragnhild skrattande beskriver som ”en konstig matchning”.
Har man pengar är det lätt att fastna på femstjärniga hotell och inte ha någon aning om att djur dör eller att det är stor vattenbrist
– Jag brann för djur och natur, han jagade pengar. Så jag tog med honom på en mjukstart ut i världen, vi bilade genom Zimbabwe och Botswana, bodde i hyddor och upplevde landet på riktigt. Har man pengar är det lätt att fastna på femstjärniga hotell och inte ha någon aning om att djur dör eller att det är stor vattenbrist. Att leva så är kul i fem minuter, sedan ser allt likadant ut.
Bytte bransch från olja till batterier
20 år senare är de gifta, oljebranschen har bytts mot batteriindustrin där arbetet med att ta fram hållbara batterier pågår för fullt, och de arbetar heltid med The Perfect World Foundation, en välgörenhetsorganisation med huvudkontor i Sverige som har hela världen som arbetsområde. Syftet med stiftelsens arbete är att sprida kunskap och samla in pengar för att stötta olika krisdrabbade djur- och naturområden i världen.
Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina djur
Många vill skänka pengar till välgörenhet
Att starta The Perfect World Foundation har gett Ragnhild betydligt större muskler att använda i arbetet för en bättre värld. Att hon och hennes man redan befann sig i affärsvärlden och därför hade många kontakter gjorde att steget till att starta en stiftelse inte var särskilt långt, och de märkte snabbt att viljan att delta var stor.
– Vi skänkte först en hel del pengar själva, men insåg snabbt att det inte kommer räcka på långa vägar så långt som vi önskade. Vi behövde kraftsamla och få med fler människor som kunde hjälpa till. Det är lätt att räcka ut handen om man är i den här världen där det finns ett fantastiskt nätverk av människor.
Nätverket har med åren växt långt utanför Sveriges gränser och Ragnhild och hennes man har vid ett flertal besökt både David Attenborough och Prins Charles av Wales, två djurvänner med stora kontaktnät. Genom insamlingsgalor och andra välgörenhetsevent har de fått möjlighet att både skapa egna men även samarbeta med flera stora projekt runt om världen.
Arbetet är delvis tematiskt och inriktar sig mot det område som för stunden är mest i behov av hjälp. Ett exempel är noshörningarna som skjuts för sina horn som bland annat används som potensmedel i Asien och ger bra betalt på svarta marknaden, kilopriset ligger på mellan en halv och en miljon. För några år sedan arrangerade The Perfect World Foundation en stödgala i Göteborg som drog in totalt tre miljoner till projekt med syfte att hjälpa noshörningar.
Den som läser detta köper förhoppningsvis varken noshörningshorn eller häller ut giftiga medel direkt i havet, vilken är den största skillnaden för miljön man som privatperson kan göra själv?
– Det är viktigt bara att prata om det, och att orka bry sig. Att orka orka. Ställ frågor om din mat på restaurangen, fråga varför allt är styckförpackat och inlindat i plast i mataffären, ifrågasätt olika beteenden, säger Ragnhild och tilläger att det är inte alltid behöver handla om pengar, även den som inte har något över kan hjälpa till helt kostnadsfritt.
– Det är gratis att sprida information på sina sociala medier eller att prata med andra i lunchrummet, till slut kommer informationen nå någon som har pengar och viljan att hjälpa till.
Och pengar behövs. Att organisationer, stiftelser och andra som jobbar med hjälpinsatser får in kapital till sitt arbete är helt nödvändigt, för det är dyrt att rädda världen. Som tur är så gäller talesättet ”många bäckar små” i allra högsta grad även här. Och det finns projekt för precis vad som helst för den som orkar leta.
– Älskar du havssköldpaddor så googla och se vem som hjälper dem, för någon gör det. Det finns eldsjälar överallt.
Ragnhild Jacobsson– Älskar du havssköldpaddor så googla och se vem som hjälper dem, för någon gör det. Det finns eldsjälar överallt. Det farligaste är när folk blir blasé och inte bryr sig alls, säger Ragnhild.
Jobbar med flera stora stjärnor
Genom sitt mångåriga arbete i branschen har hon kommit nära många världsstjärnor som kämpar för djurens rättigheter, och pekar på skillnaderna mellan hur det fungerar att donera pengar till välgörenhet i andra länder. Dels på grund av olika skatteregler, men även i människors syn på att ge bort pengar.
– Utomlands får man nog lära sig att jobba mycket mer med välgörenhet, på Prins Albert av Monacos gala i september kom det in otroligt mycket pengar, som de sedan skänker vidare till fantastiska projekt. I Sverige är det annorlunda, det börjar skifta, folk vill nog ge på ett annat sätt nu, kanske har sociala medier hjälpt till lite.
The Perfect World Foundation delar årligen ut ett hedersutmärkelse till en person som gjort en insats för planeten, och i år är det just Prins Albert II av Monaco som ska ta emot priset.
– Han är väldigt engagerad i miljöarbete, har varit på expeditioner till både Nord- och Sydpolen och skänkt pengar till Lapplands universitet för klimatforskning. Det är viktigt med sådana människor, han hade ju inte behövt göra någonting alls, men det blir många ringar på vattnet av att en sån människa bestämmer sig för att göra det. Han är säkert en sån som kan få människor att vilja åka elbåt.
Det senaste projektet för Ragnhild och hennes team handlar om havet. Dels för att det är ett världsomspännande problem att havet fylls av både plast och kemikalier, men även för att pandemin såklart påverkar arbetet i en organisation som har hela planeten som arbetsplats.
– Havet är nära oss alla i sverige, så det är lättare att jobba med den frågan än till exempel noshörningar härifrån. Sedan är det tyvärr inte lika lätt att engagera människor eftersom de flesta problemen med haven inte syns eftersom allt är under ytan. Då kan det vara lättare att ha ett djur i fokus för att folk ska engagera sig.
The Perfect World Award
The Perfect World Foundation delar varje år ut hedersutmärkelsen ”The Perfect World Award” till en framstående person som betydande bidragit till att bevara vår naturliga värld. Pristagaren har även bidragit till att öka den globala medvetenheten kring vikten av att skydda våra vilda djur, vår natur och miljö, för att säkra en hållbar framtid för vår planet och alla dess invånare.
- 2021 Prins Albert II av Monaco
- 2020 Prof Wangari Maathai
- 2019 Greta Thunberg
- 2018 Sir David Attenborough
- 2017 Dr Sylvia Earle
- 2016 Dr Richard Leakey
- 2015 Dr Jane Goodall
- 2014 Mr Mark Shand
För sommarens projekt, havskampanjen ”The blue bucket”, har de tagit fram en blå hink i återvunnen plast som kan användas för att samla skräp längs stränder och kuster. På deras webbsida kan man läsa att det varje år hamnar mer än åtta miljarder kilo plast i havet, och att det i teorin skulle innebära att om jordens alla åtta miljarder invånare plockade upp ett kilo skräp var så skulle haven vara städade för det året. I praktiken är det så klart mer avancerat än så, men Ragnhild påpekar än en gång vikten av att lite är bättre än inget och att det gäller även på hemmaplan.
Jag vill inte skrämmas, utan ge hopp på rätt sätt. Men inte så mycket hopp att folk tror att de inte behöver bry sig
Ragnhild Jacobsson– Människan är av naturen lat, vi tänker att den nya tekniken ska lösa problemen, eller att någon annan ska fixa det, men vissa saker kan man faktiskt göra själv också. Man kanske inte kan gör allt, men alla kan göra något.
Kinnaman och Silvstedt är ambassadörer
För att informera fler om sina projekt har de hjälp av sina sponsorer och har ett nära samarbete med ambassadörer som Joel Kinnaman, Victoria Silvstedt och Sarah Ferguson och även Tim ”Avicii” Bergling innan han gick bort. Att sprida kunskap och dela med sig av erfarenheter är en viktig del av arbetet och rätt personer kan få fler att ta till sig de budskap som Ragnhild och hennes kollegor vill nå ut med.
– Jag vill inte skrämmas, utan ge hopp på rätt sätt. Men inte så mycket hopp att folk tror att de inte behöver bry sig. När forskarna säger att ”vi ser ljuset i tunneln” då går alla och köper glass och struntar i det här. Men först den dag det står i nyheterna att vi har räddat världen, då kan vi sluta. Men än så länge så får vi kämpa på, för det går inte riktigt åt rätt håll än.
Att försöka se nyttan av sitt arbete även de dagar då det känns som att hon kämpar i motvind är viktigt för att orka fortsätta. Ragnhild berättar om middagssällskap som är helt ointresserade av hur djuren i världen mår, och som öppet sagt att de inte tror på några klimatförändringar.
– Jag säger alltid att jag vill få in djuren i finrummen. Du ser sällan en gubbe i slips säga att han älskar björnar eller elefanter – men om våra djur försvinner, då försvinner vi. Det är lätt att bli arg och frustrerad men då hamnar man bara i ett mörkt hörn, och därifrån kan man definitivt inte förändra något. Men om alla tar små steg så kan vi tillsammans göra en enorm nytta!