5 knep: Så klarar du av skiftet till sommartid
Visst förlorar vi en timme, men å andra sidan får vi njuta av ljusare kvällar igen. Söndag 30 mars ställer vi om klockan till sommartid.
Att ställa om tiden varje vår och höst kan rubba den biologiska klockan och vissa blir trötta veckan efter sommartiden träder i kraft.
Fem dagar tar det i snitt för kroppen att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare på morgonen, enligt forskarna.
– Påverkas du mycket av skiftet till sommartid är det bra att börja gå och lägga sig en kvart tidigare redan nu, säger sömn- och ljusforskaren Arne Lowden, till P1 morgon.
Fram eller tillbaka?
Samma fråga varje år: Ska klockan vridas fram eller tillbaka? Tänk så här:
• SOMMARTID = se fram emot sommaren – vrid fram klockan.
• VINTERTID = se tillbaka på sommaren – vrid tillbaka klockan.
Klockan 02.00 den 30 mars ska klockan vridas fram till 03.00.
Minska elförbrukningen
I Sverige infördes sommartid på prov första gången 1916. Protesterna från bönderna, som arbetade i gryningen, blev då så vilda att timmen togs tillbaka. Inte förrän 1980 infördes sommartid permanent i landet, som en effekt av 1970-talets energikris och för att minska förbrukningen av glödlampor.
Men redan 1784 kläckte den amerikanske uppfinnaren Benjamin Franklin idén om att skruva fram klockan – för att spara på stearinljusen. Den moderna sommartiden lanserades 1898 av den brittiske astronomen George Vernon Hudson, som ville ge arbetare mer fritid med dagsljus.
5 uppiggande tips
- Motion. När vi rör på oss ökar syresättningen i kroppen, spänningar släpper och endorfinerna får sig en rejäl skjuts. På köpet blir vi piggare och står bättre emot stress. Promenader och lite hårdare träning ett par gånger i veckan rekommenderas.
- Ät choklad. Kanske det trevligaste tipset!? Kakao har en uppiggande effekt, vid 45 gram (cirka tre bitar) mörk choklad per dag. Mörk choklad innehåller mycket polyfenoler, som höjer serotoninhalten.
- Fyll på med energi. När man har låg energi är det extra viktigt att dra ner på tråkiga ”måsten” och prioritera sådant som är kul. Du måste kanske inte tvätta och diska just i kväll?
- Tänk om! Säger du ofta att du är trött, eller ältar det i tankarna? Ofta växer det vi fokuserar på – vi känner oss ännu tröttare. Det kan vara mer hjälpsamt att försöka tänka på något som är kul!
- Rutiner är guld. Att äta ungefär samma tider varje dag ger jämnare blodsockernivåer, vilket gör att vi slipper tröttdippar mellan måltiderna. Att lägga sig och gå upp samma tider gör att vi blir piggare på morgonen och tröttare vid läggdags – och sover bättre.