Så här söker du skydd från en våldsam relation
Men många har fördomar om hur socialen jobbar eller tycker det känns fel att blanda in dem.
Vi lät dem berätta – i steg för steg – hur de hjälper dig.
Stoppa kvinnovåldet – låt det bli #sistaslaget
Kommunen du bor i har ansvar för att hjälpa dig om du blir utsatt för våld av en partner eller närstående. Det vanligaste brottet när det gäller våld i nära relationer begås av en man mot en kvinna i en parrelation. Men alla som blir utsatta för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet, har rätt till stöd och skydd via socialtjänsten.
Män, kvinnor och våldsutövare
Det vanligaste i nära relationer är att män är våldsutövare och kvinnor offer, men det finns våld även i samkönade relationer och det händer att kvinnor misshandlar män. Därför används orden ”våldsutövaren” och ”den våldsutsatta” i den här artikeln.
Socialtjänsten finns i varje kommun och det är hit du kan ringa eller gå om du behöver skydd och hjälp. Bor du i en större stad kan det finnas en socialtjänst i varje stadsdel – då kontaktar du socialtjänsten i den stadsdelen du bor i.
Socialtjänsten kan hjälpa till med stöd och samtal men också ge dig ett tryggt, så kallat skyddat boende.
Vanliga veckodagar, måndag-fredag, kan du ringa till socialtjänsten eller gå dit.
Om du behöver stöd eller hjälp att få skyddat boende på helger, kvällar eller nätter, finns en socialjour i nästan alla kommuner dit du kan ringa.
Så kontaktar du socialtjänsten om du blir utsatt för våld
Oavsett om du ringer eller besöker socialtjänsten när du blivit utsatt för våld av en närstående, kommer de att ta emot dig för samtal. Befinner du dig i en farlig situation när du ringer kallar de på polisen, men om det inte är någon akut fara erbjuds du en tid på socialtjänsten senare samma dag.
Om det är farligt för dig eller din familj att bo hemma där våldsutövaren finns, eller om våldsutövaren vet var ni befinner er, kommer de också hjälpa dig/er att få ett annat boende redan samma dag.
Steg för steg – så söker du hjälp hos socialtjänsten
- Kontakta eller gå till socialtjänsten i din kommun. Utanför kontorstid – kontakta socialjouren.
- Du får alltid en tid samma dag. Du och dina barn, om du har det, får prata med en socialsekreterare om vad du varit med om.
- Socialtjänsten ställer frågor och bedömer hur allvarligt våldet är och om det finns något akut hot mot dig.
- Utifrån bedömningen föreslår de en plan. Det kan vara att du behöver flytta till skyddat boende eller få hjälp med samtalsstöd till exempel. Om det är farligt för dig att bo hemma kan de starkt rekommendera att du flyttar, men det är alltid frivilligt att flytta till skyddat boende.
- Socialtjänsten hjälper dig också få kontakt med till exempel polisen, vården och Skatteverket om du behöver. De tvingar dig aldrig att polisanmäla.
- Om du sökt hjälp startar socialtjänsten en utredning. De erbjuder också hjälp till våldsutövaren, tackar personen ja till detta inleder de en utredning även av den här personen.
– Vi prioriterar alltid våldsärenden. Om någon ringer så bokar vi ett besök hos oss samma dag och kommer man hit på vår kontorstid får man träffa en av våra handläggare direkt, säger Rose-Marie Rising som är biträdande enhetschef på vuxenenheten, vid Kungsholmens socialtjänstavdelning i Stockholms stad.
Ibland kan det kännas otryggt att besöka socialtjänsten i den egna kommunen eller stadsdelen, till exempel om våldsutövaren ser dig besöka socialtjänstens lokal, eller jobbar och bor i närheten. I så fall träffar socialtjänsten dig i en annan stadsdel eller närliggande kommun.
Om du har dina barn med dig får du också träffa socialsekreterare från socialtjänstens familjeenhet, som pratar med barnen och avgör vilken hjälp och vilket skydd de behöver.
Det händer på socialtjänsten när du söker hjälp att bryta en våldsam relation
Under besöket hos socialtjänsten får du själv prata med en socialsekreterare. Du får berätta om våldet som du utsätts för och socialsekreteraren ställer frågor.
– För många är det första gången de berättar. Ofta har det pågått väldigt länge och de har kanske inte sagt det till någon tidigare, berättar Rose-Marie Rising.
För att göra en bedömning av vilka hot och risker som finns mot dig, använder socialtjänsten ett formulär med frågor. Genom att få svar på dem kan de avgöra hur farlig våldsutövaren är för dig och dina eventuella barn.
"Har det fysiska våldet blivit grövre och/eller kommit oftare det senaste året?" och "Har han/hon/de någon gång använt vapen eller hotat dig med ett dödligt vapen?" är två exempel på frågor i formuläret. Men den som håller i samtalet kan också ställa följdfrågor och ge hjälp på traven. Många som varit fast i en våldsam relation utan att berätta för någon har en tendens att underdriva det man varit med om. Det kan till exempel vara svårt att förstå hur allvarligt våldet varit, säger Rose-Marie Rising.
–Till exempel kan det vara så att den som berättar säger att våldsutövaren inte använt något dödligt vapen, men använt en stekpanna som tillhygge. Då kan vi hjälpa personen att komma fram till att en stekpanna ju faktiskt kan vara ett dödligt vapen om man använder den mot huvudet.
När socialtjänsten fått en bild av din situation tar de beslut om vilken hjälp du kan erbjudas och gör en planering tillsammans med dig.
– Det kan vara viktigt att veta att, om vi snabbt förstår att en person lever i någon slags fara så bedömer vi den akuta situationen först innan vi utreder hur relationen sett ut bakåt i tiden. När vi förstår att en kvinna behöver ha skydd tar vi det beslutet direkt, där och då. Vi tänker här och nu, "behöver skydd – kan inte gå hem – fara".
Om du inte kan fortsätta bo hemma
Om våldsutövaren gör dig fysiskt och psykiskt illa, kan du och dina eventuella barn behöva bo någon annanstans för att få skydd. Antingen vill du kanske avsluta relationen helt eller så är det farligt för dig/er att bo hemma.
Beroende på vilken risk som finns att den som utövar våldet försöker leta upp dig/er, finns olika lösningar på var man kan bo. Om det finns risk att personen försöker ta kontakt med dig, söka upp och/eller utsätta dig eller er för fara, behöver man nästan alltid bo på ett skyddat boende. Det kan vara en kvinnojour, boenden som drivs av kommunen eller av företag i privat regi. Här finns personal som är utbildad för att stötta personer som varit utsatta för våld. Man får också hjälp med praktiska saker och kontakt med myndigheter, sjukvård, polis.
Du kan själv vara med och påverka var det känns säkert för dig att bo, berättar Rose-Marie Rising.
– Ibland tar vi fram en karta och märker ut, var tränar mannen, var jobbar han, var bor han och hans släkt, var brukar han vistas? På det sättet så kan vi konstatera att på den här sidan av stan, eller i den här kommunen, här är det tryggt och säkert.
Om socialtjänsten har bedömt att du behöver bo på ett skyddat boende hjälper de dig att komma dit direkt. Är det farligt för dig att åka hem, så kan du inte åka till din bostad och hämta saker innan.
Händer det aldrig att man får hämta saker innan man åker till det skyddade boendet?
– Jo, ibland i sällsynta fall kan det ju vara så att våldsutövaren till exempel är anhållen eller inte befinner sig i Sverige, då kan man åka och hämta sina saker.
– Och om vi bedömer att det inte är akut att den våldsutsatta lämnar bostaden kan vi säga "ta med dina viktigaste saker". Det kan till exempel vara bankdosa, pass, laptop eller ett gosedjur till barnen, sådant som kan vara svårt att ordna senare. Kläder till den våldsutsatta och barnen, sådant praktiskt, kan vi alltid ordna på boendet.
På plats på boendet får du och dina eventuella barn också prata med kunnig personal för att bearbeta det som hänt.
– Det är viktigt att få lugn och ro på boendet eftersom många är traumatiserade av våldet. Sen är vi också alltid väldigt noggranna med att sammanhangsmarkera för de barn som finns med. Då kan vi till exempel berätta att "nu åker vi hit för pappa har inte varit snäll”. Och "nu behöver ni lugn och ro, det är inte tryggt och bra för er att vara hemma just nu".
Man kan också bo hemma hos en släkting
Om det är låg risk att våldsutövaren söker upp dig, eller vill ta kontakt med dig, kan du ibland istället ta stöd av ditt eget sociala nätverk. Alla har inte personer runt omkring som kan hjälpa till, men ibland finns kanske möjlighet att bo hos en släkting eller vän, eller låna ett fritidshus av någon dit man kan flytta för att få lugn och ro.
– I fallen där detta är aktuellt har resultatet från vår hot- och riskbedömning visat att det är låg risk för den våldsutsatta. Till exempel om våldet inte varit av karaktären att det är någon fara, utan mer handlat om bråk och att man inte längre kan bo under samma tak.
–Då kan det kännas bättre att ta med barn och till exempel bo hos någon man känner. Men så fort det finns risk att våldsutövaren söker upp den våldsutsatta och är hotfull eller våldsam blir det svårt.
Händer det att de våldsutsatta hellre vill flytta till någon de känner, men att ni bestämmer att de måste åka till ett skyddat boende?
- Ja, ibland hade de föredragit det men om vi bedömer att det är för otryggt så är vi tydliga med att skyddat boende är nödvändigt. Om den våldsutsatta har barn brukar de oftast ha lättare att förstå att de kanske måste bo på ett skyddat boende som våldsutövaren inte kan hitta, för att skydda barnen.
Även om Socialtjänsten kan starkt rekommendera någon att flytta till skyddat boende kan de aldrig tvinga någon, det är en frivillig insats.
Hur gör ni om det är ett gränsfall, där det finns en liten risk att den som utövar våldet söker upp och/eller försöker skada personen och eventuella barn? Tar ni det säkra före det osäkra?
– Ja det gör vi. I ett sådant fall brukar det vara säkrast med ett skyddat boende.
Tanken är att man bor på det skyddade boendet en ganska begränsad tid, det kan handla om några dagar upp till ett par månader – ibland längre. Boendet och personalen ska ha funktionen att i första hand ge ett akut skydd och därefter ge stöd i att bearbeta våldet och planera för ett liv i trygghet utan våld. Vilken kontakt man kan ha med omvärlden beror på hur allvarlig situation man befinner sig i.
Om våldsutövaren blir uppsökande och farlig får man bara ha begränsad kontakt med personer och världen runtomkring. Socialtjänsten och det skyddade boendet ser till så att det inte finns något i din mobiltelefon eller elektroniska utrustning som gör att man kan spåra var du finns. Risken finns också att våldsutövaren försöker pressa personer i din närhet att tala om var du är, och då är det bättre att de inte vet säger Rose-Marie Rising.
– Men sen för att minska oron är det klart att man alltid får ringa sina föräldrar och säga att "Nu har jag och barnen åkt iväg och vi är trygga”.
Utreder och kallar den som utövar våldet
När socialtjänsten får kännedom om att ett barn upplevt våld i familjen är familjeenheten på socialtjänsten skyldiga att inleda en utredning, enligt Socialtjänstlagen om barnets behov av stöd och skydd. Likaså, när en vuxen person som utsatts för våld efterfrågar hjälp eller stöd ska det hanteras som en ansökan om stöd eller hjälp och en utredning måste inledas enligt lagen.
Socialtjänsten erbjuder stöd och behandling för den som har utövat våldet, och om personen tackar ja till detta är socialtjänsten även här skyldiga att inleda en utredning.
Det finns olika typer av behandling som kan erbjudas våldsutövaren. Stockholm stad har exempelvis Relationsvåldscentrum där våldsutsatta och våldsutövare erbjuds enskilda samtal och gruppbehandling, och liknande ställen finns också i många andra städer.
Man kan få hjälp att polisanmäla
Om du vill polisanmäla den som utsatt dig för våld kan socialtjänsten hjälpa dig, men det finns aldrig något tvång.
Om polisen kommer till en situation där det går att misstänka att du blivit utsatt för våld gör de dock själva en polisanmälan på plats. Det kan till exempel vara om du själv ringt socialtjänsten i en våldsam situation och de kallar dit polisen, eller om du själv eller en granne kallat på polisen i en våldsam situation.
Kvinnojourer och andra kan också hjälpa
Vill du inte kontakta socialtjänsten finns flera andra som kan hjälpa dig. I många kommuner finns kvinnojourer dit du kan vända dig alla tider på dygnet. Här kan du alltid få samtal och stöd direkt. För att bo på kvinnojouren behöver jouren dock i de flesta fall först kontakta socialtjänsten eller socialjouren för ett placeringsbeslut.
Hjälp mot våld i nära relationer
Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:
I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan komma till dig, ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.
Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld. De ska erbjuda samtalsstöd och rådgivning samt ekonomiskt och praktiskt stöd. De ska också kunna ge dig olika typer av skyddsinsatser samt se till att barnen får stöd och hjälp.
Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour. Även organisationen Unizon har en sammanställning av kvinno- och tjejjourer runtom i landet – här hittar du en jour nära dig.
- Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
- RFSL erbjuder samtalsstöd via telefon till HBTQ-personer som utsatts för våld, hot och kränkningar. Du når deras stödmottagning på 020 34 13 16.
- Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.
- Män som är våldsamma och vill söka hjälp för detta kan vända sig till Rikskriscentrum, vars medlemsorganisationer arbetar med män i kris och mäns våld mot kvinnor utifrån kriscentra, mansmottagningar och våldsmottagningar.
Såhär når du socialtjänsten
Vill du få hjälp från socialtjänsten i din kommun?
Allas.se har sammanställt numret till socialtjänsten i alla Sveriges kommuner. Socialtjänsten når du oftast på telefon under vanlig kontorstid, måndag till fredag.
Behöver du hjälp under andra tider på dygnet?
Nästan alla kommuner i Sverige har en socialjour som hjälper dig övrig tid på dygnet, alla kvällar, nätter och helger. Vissa kommuner har ett eget nummer till socialjouren, medan andra kommuners socialjour bara nås via SOS-numret 112.
Vissa tider på natten när aktiviteten är som lägst stänger även kommuner som har egen telefonsluss för inkommande samtal. Dessa socialjourer är då fortfarande öppna, och nås likt övriga på 112.
Alla socialjourer är alltså alltid öppna. Är du osäker på när telefonslussen är öppen, eller befinner dig i omedelbar fara, kan du alltid, alla dagar och tider, få hjälp genom att ringa 112.
Telefonnummer till socialtjänsten och socialjouren i din kommun
Listan är uppdaterad i februari 2020
A
Ale kommun
Socialtjänsten: 0303-70 30 00
Jour: 031-365 87 00
Alingsås kommun
Socialtjänsten: 0322-61 60 00
Jour: 031-365 87 00
Alvesta kommun
Socialtjänsten: 047-21 51 84
Jour: Hänvisar till 114 14, fråga efter vakthavande befäl och begär social beredskap
Aneby kommun
Socialtjänsten: 0380-461 00
Jour: 112
Arboga kommun
Socialtjänsten: 0589-872 02
Jour: 021-39 20 66
Arjeplog kommun
Socialtjänsten: 0961-144 44, 0961-142 45
Jour: 112
Arvidsjaur kommun
Socialtjänsten: 0960-155 00
Jour: 112
Arvika kommun
Socialtjänsten: 0570-814 01
Jour: 114 14
Askersund kommun
Socialtjänsten: 0583-820 50
Jour: 112
Avesta kommun
Socialtjänsten: 0226-64 53 44
Jour: 112
B
Bengtsfors kommun
Socialtjänsten: 0531-52 60 00
Jour: 0522-69 74 44
Bergs kommun
Socialtjänsten: 0687-161 00
Jour: 112
Bjurholm kommun
Socialtjänsten: 0932-140 00
Jour: 090-16 30 50, 112
Bjuv kommun
Socialtjänsten: 042-458 50 00
Jour: 042-10 68 69
Boden kommun
Socialtjänsten: 0921-629 99
Jour: 112
Bollebygd kommun
Socialtjänsten: 0734-64 75 31
Jour: 112
Bollnäs kommun
Socialtjänsten: 0278-256 04, 0278-252 02
Jour: 026-10 02 25, 112
Borgholm kommun
Socialtjänsten: 0485-880 85
Jour: 020-45 39 00
Borlänge kommun
Socialtjänsten: 0243-740 00
Jour: 112
Borås stad
Socialtjänsten: 033-35 31 31
Jour: 112
Botkyrka kommun
Socialtjänsten: 08-530 631 95
Jour: 020-70 80 03
Boxholm kommun
Socialtjänsten: 0142-896 25
Jour: 013-20 75 26
Bromölla kommun
Socialtjänsten: 0456-82 20 00, 0456-82 23 29
Jour: 044-775 78 78
Bräcke kommun
Socialtjänsten: 0693-161 00
Jour: 112
Burlöv kommun
Socialtjänsten: 040-625 60 00
Jour: 040-34 56 78
Båstad kommun
Socialtjänsten: 0437-770 00, 0431-770 44
Jour: 114 14
D
Dals-Ed kommun
Socialtjänsten: 0534-192 30, 0534-190 00
Jour: 0522-69 74 44
Danderyd kommun
Socialtjänsten: 08-568 910 00
Jour: 08-410 200 40
Degerfors kommun
Socialtjänsten: 0586 481 00
Jour: 112
Dorotea kommun
Socialtjänsten: 0942-140 66
Jour: 070-359 74 39
E
Eda kommun
Socialtjänsten: 0571-18 07 65
Jour: 112
Ekerö kommun
Socialtjänsten: 08-124 571 00
Jour: 010-444 05 00
Eksjö kommun
Socialtjänsten: 0381-360 00
Jour: 112
Emmaboda kommun
Socialtjänsten: 0471-24 94 00
Jour: 020-45 39 00
Enköping kommun
Socialtjänsten: 0171-62 50 00
Jour: 018-15 00 00
Eskilstuna kommun
Socialtjänsten: 016-710 29 77
Jour: 112
Eslöv kommun
Socialtjänsten: 0413-620 00
Jour: 046-12 12 99
Essunga kommun
Socialtjänsten: 0512-570 81
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
F
Fagersta kommun
Socialtjänsten: 0223-442 60
Jour: 112
Falkenberg kommun
Socialtjänsten: 0346-88 53 85
Jour: 112
Falköping kommun
Socialtjänsten: 0515-88 53 20
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Falu kommun
Socialtjänsten: 023-830 00
Jour: 112
Filipstad kommun
Socialtjänsten: 0590-611 00
Jour: 073-78 10 407
Finspång kommun
Socialtjänsten: 0122-850 00
Jour: 011-15 22 83
Flen kommun
Socialtjänsten: 0157-43 00 00
Jour: 08-454 22 33, 112
Forshaga kommun
Socialtjänsten: 054-17 20 00
Jour: 054-540 54 14, 054-540 50 54, 112
Färgelanda kommun
Socialtjänsten: 0528-56 70 00, 0528-56 76 12
Jour: 0522-69 74 44
G
Gagnef kommun
Socialtjänsten: 0241-152 31
Jour: 112
Gislaved kommun
Socialtjänsten: 0371-810 00
Jour: 112
Gnesta kommun
Socialtjänsten: 0158-27 51 45, 0158-27 59 50
Jour: 112
Gnosjö kommun
Socialtjänsten: 0370-33 10 00
Jour: 112
Region Gotland
Socialtjänsten: 0498-26 88 19
Jour: 0498-26 91 45
Grums kommun
Socialtjänsten: 0555-422 82
Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14
Grästorp kommun
Socialtjänsten: 0514-580 00
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Gullspångs kommun
Socialtjänsten: 0551-360 80
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Gällivare kommun
Socialtjänsten: 0970-818 000
Jour: 0970-818 212
Gävle kommun
Socialtjänsten: 026-17 80 00
Jour: 026-10 02 25
Göteborgs stad
Socialtjänsten: 031-365 00 00
Jour: 031-365 87 00
Götene kommun
Socialtjänsten: 0511-38 61 10, 0511-38 61 04
Jour: 0500-497 421, 0500-497 422
H
Habo kommun
Socialtjänsten: 036-442 83 30
Jour: 112
Hagfors kommun
Socialtjänsten: 0563-185 00
Jour: 076-139 53 59
Hallsberg kommun
Socialtjänsten: 0582-68 50 00
Jour: 019-14 93 50, 019-21 41 05
Hallstahammar kommun
Socialtjänsten: 0220-24207
Jour: 021-39 20 66
Halmstad kommun
Socialtjänsten: 035-13 78 88
Jour: 112
Hammarö kommun
Socialtjänsten: 054-51 51 85
Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14
Haninge kommun
Socialtjänsten: 08-606 91 40
Jour: 020-70 80 03
Haparanda stad
Socialtjänsten: 0922-260 00
Jour: 112
Heby kommun
Socialtjänsten: 0224-363 64
Jour: 018-15 00 00
Hedemora kommun
Socialtjänsten: 0225-341 52
Jour: 112
Helsingborgs stad
Socialtjänsten: 042-10 32 00
Jour: 042-10 68 69
Herrljunga kommun
Socialtjänsten: 0513-171 88
Jour: 112
Hjo kommun
Socialtjänsten: 0503-352 10
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Hofors kommun
Socialtjänsten: 0290-77 17 34
Jour: 026-10 02 25
Huddinge kommun
Socialtjänsten: 08-535 316 10
Jour: 020-70 80 03
Hudiksvall kommun
Socialtjänsten: 070-550 21 17
Jour: 026-10 02 25
Hultsfred kommun
Socialtjänsten: 0495-24 00 00
Jour: 112
Hylte kommun
Socialtjänsten: 0345-180 00
Jour: 112
Håbo kommun
Socialtjänsten: 0171-525 00
Jour: 018-15 00 00
Hällefors kommun
Socialtjänsten: 0591-643 20
Jour: 112
Härjedalens kommun
Socialtjänsten: 0680-161 40
Jour: 112
Härnösand kommun
Socialtjänsten: 0611-34 80 00
Jour: 112
Härryda kommun
Socialtjänsten: 031-724 62 00
Jour: 031-365 87 00
Hässleholm kommun
Socialtjänsten: 0451-26 70 00
Jour: 044-775 78 78
Höganäs kommun
Socialtjänsten: 042-33 71 28, 042-33 71 00
Jour: 042-10 68 69
Högsby kommun
Socialtjänsten: 0491-291 29
Jour: 020-45 39 00
Hörby kommun
Socialtjänsten: 0415-37 81 00
Jour: 044-775 78 78
Höörs kommun
Socialtjänsten: 0413-280 00
Jour: 046-12 12 99
J
Jokkmokk kommun
Socialtjänsten: 0971-170 00, 0971-171 77
Jour: 112
Järfälla kommun
Socialtjänsten: 08-580 285 00
Jour: 010-444 05 00
Jönköping kommun
Socialtjänsten: 036-10 77 22, 036-10 53 18
Jour: 112
K
Kalix kommun
Socialtjänsten: 0923-65 000
Jour: 112
Kalmar kommun
Socialtjänsten: 0480-45 00 00
Jour: 020-45 39 00
Karlsborg kommun
Socialtjänsten: 0505-170 00
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Karlshamn kommun
Socialtjänsten: 0454-81 000
Jour: 112
Karlskoga kommun
Socialtjänsten: 0586-610 00
Jour: 112
Karlskrona kommun
Socialtjänsten: 0544-30 43 90
Jour: 020-45 39 00
Karlstad kommun
Socialtjänsten: 054-540 00 00
Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14
Katrineholm kommun
Socialtjänsten: 0150-578 26
Jour: 112
Kils kommun
Socialtjänsten: 0554-191 00
Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14
Kinda kommun
Socialtjänsten: 0494-191 30
Jour: 013-20 75 26
Kiruna kommun
Socialtjänsten: 0980-703 44
Jour: 112
Klippan kommun
Socialtjänsten: 0435-280 00
Jour: 042-10 68 69
Knivsta kommun
Socialtjänsten: 018-34 70 00
Jour: 018-15 00 00
Kramfors kommun
Socialtjänsten: 0612-802 06
Jour: 112
Kristianstad kommun
Socialtjänsten: 044-13 50 00
Jour: 044-775 78 78
Kristinehamn kommun
Socialtjänsten: 0550-880 00
Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14
Krokom kommun
Socialtjänsten: 0640-162 82, 0640-162 83
Jour: 112
Kumla kommun
Socialtjänsten: 019-58 80 00
Jour: 019-21 41 05, 019-14 93 50
Kungsbacka kommun
Socialtjänsten: 0300-83 53 31
Jour: 031-365 87 00
Kungsör kommun
Socialtjänsten: 0227-60 00 00, 0227-60 04 56
Jour: 021-39 20 66
Kungälv kommun
Socialtjänsten: 0303-23 93 77
Jour: 031-365 87 00
Kävlinge kommun
Socialtjänsten: 046-73 90 00
Jour: 046-12 12 99
Köping kommun
Socialtjänsten: 021-39 37 10
Jour: 021-39 20 66
L
Laholm kommun
Socialtjänsten: 0430-265 68
Jour: 112
Landskrona stad
Socialtjänsten: 0220-770 220, 0418-47 00 00
Jour: 0418-47 47 49 00
Laxå kommun
Socialtjänsten: 0584-47 31 00
Jour: 019-21 41 05
Lekeberg kommun
Socialtjänsten: 0585-482 12
Jour: 019-21 41 05
Leksand kommun
Socialtjänsten: 0247-801 83
Jour: 112
Lerum kommun
Socialtjänsten: 0302-52 10 00
Jour: 031-365 87 00
Lessebo kommun
Socialtjänsten: 0478-125 00
Jour: 112
Lidingö stad
Socialtjänsten: 08-731 30 00
Jour: 08-410 200 40
Lidköpings kommun
Socialtjänsten: 0510-77 00 00
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Lilla Edet kommun
Socialtjänsten: 0520-49 54 00
Jour: 031-365 87 00
Lindesberg kommun
Socialtjänsten: 0581-810 00
Jour: 019-14 93 50
Linköping kommun
Socialtjänsten: 013-20 69 00, 013-20 60 00
Jour: 013-20 75 26
Ljungby kommun
Socialtjänsten: 0372-78 90 00
Jour: 112
Ljusdal kommun
Socialtjänsten: 0651-34 00 73
Jour: 026-10 02 25
Ljusnarsberg kommun
Socialtjänsten: 0580-805 10
Jour: 112
Lomma kommun
Socialtjänsten: 040-641 10 00
Jour: 046-12 12 99
Ludvika kommun
Socialtjänsten: 0240-860 00
Jour: 112
Luleå kommun
Socialtjänsten: 0920-45 30 00
Jour: 112
Lund kommun
Socialtjänsten: 046-359 70 10
Jour: 046-12 12 99
Lycksele kommun
Socialtjänsten: 0950-166 00
Jour: 112
Lysekil kommun
Socialtjänsten: 072-143 54 90
Jour: 0522-69 74 44, 073-086 34 21
M
Malmö stad
Socialtjänsten: 040-97 06 07
Jour: 040-34 56 78
Malung-Sälen kommun
Socialtjänsten: 0280-181 00
Jour: 112
Malå kommun
Socialtjänsten: 0953-141 57
Jour: 112
Mariestad kommun
Socialtjänsten: 0501-75 50 00
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Markaryd kommun
Socialtjänsten: 0433-720 00
Jour: 112
Marks kommun
Socialtjänsten: 0320-21 79 55
Jour: 112
Mellerud kommun
Socialtjänsten: 0530-180 00
Jour: 0522-69 74 44
Mjölby kommun
Socialtjänsten: 0142-852 20
Jour: 013-20 75 26
Mora kommun
Socialtjänsten: 0250-264 00
Jour: 112
Motala kommun
Socialtjänsten: 0141-22 53 00
Jour: 0141-22 53 56
Mullsjö kommun
Socialtjänsten: 0392-141 76
Jour: 112
Munkedal kommun
Socialtjänsten: 0524-180 00
Jour: 0522-69 74 44
Munkfors kommun
Socialtjänsten: 0563-54 10 00
Jour: 073-461 43 28
Mölndals stad
Socialtjänsten: 031-315 10 00
Jour: 031-365 87 00
Mönsterås kommun
Socialtjänsten: 0499-170 00
Jour: 112
Mörbylånga kommun
Socialtjänsten: 0485-471 84
Jour: 020-45 39 00
N
Nacka kommun
Socialtjänsten: 08-718 80 00
Jour: 08-718 76 40
Nora kommun
Socialtjänsten: 0587-810 00
Jour: 112
Norberg kommun
Socialtjänsten: 0223-29 000
Jour: 021-39 20 66
Nordanstig kommun
Socialtjänsten: 0652-362 31
Jour: 026-10 02 25
Nordmaling kommun
Socialtjänsten: 0930-140 00
Jour: 090-16 30 50
Norrköping kommun
Socialtjänsten: 011-15 00 00
Jour: 011-15 22 83
Norrtälje kommun
Socialtjänsten: 0176-714 43
Jour: 08-410 200 40
Norsjö kommun
Socialtjänsten: 0918-140 00
Jour: 112
Nybro kommun
Socialtjänsten: 0481-451 22
Jour: 020-45 39 00
Nykvarn kommun
Socialtjänsten: 08-555 014 70
Jour: 08-523 038 70
Nyköping kommun
Socialtjänsten: 0155-45 70 03
Jour: 073-773 72 73
Nynäshamn kommun
Socialtjänsten: 08-520 680 00
Jour: 020-70 80 03
Nässjö kommun
Socialtjänsten: 0380-51 81 41
Jour: 112
O
Ockelbo kommun
Socialtjänsten: 0297-555 67
Jour: 026-10 02 25
Olofström kommun
Socialtjänsten: 0454-933 00
Jour: 112
Orsa kommun
Socialtjänsten: 0250-55 23 50
Jour: 112
Orust kommun
Socialtjänsten: 0304-334 316
Jour: 0522-69 74 44
Osby kommun
Socialtjänsten: 0479-52 80 00
Jour: 044-775 78 78
Oskarshamn kommun
Socialtjänsten: 0491-76 47 60
Jour: 020-45 39 00
Ovanåker kommun
Socialtjänsten: 0271-570 00
Jour: 026-10 02 25
Oxelösund kommun
Socialtjänsten: 0155-380 00
Jour: 112
P
Pajala kommun
Socialtjänsten: 0978-120 00
Jour: 112
Partille kommun
Socialtjänsten: 031-792 10 00
Jour: 031-365 87 00
Perstorp kommun
Socialtjänsten: 0435-391 40
Jour: 042-10 68 69
Piteå kommun
Socialtjänsten: 0911-69 75 75
Jour: 112
R
Ragunda kommun
Socialtjänsten: 0696-68 20 00
Jour: 112
Robertsfors kommun
Socialtjänsten: 0934-140 00
Jour: 112
Ronneby kommun
Socialtjänsten: 0457-61 80 00
Jour: 112
Rättviks kommun
Socialtjänsten: 0248-70 220
Jour: 112
S
Sala kommun
Socialtjänsten: 0224-74 96 30
Jour: 021-39 20 66
Salem kommun
Socialtjänsten: 08-532 598 21
Jour: 08-523 038 70
Sandviken kommun
Socialtjänsten: 026-24 15 59
Jour: 026-10 02 25
Sigtuna kommun
Socialtjänsten: 08-591 263 16
Jour: 010-444 05 00
Simrishamn kommun
Socialtjänsten: 0414-81 90 00
Jour: 112
Sjöbo kommun
Socialtjänsten: 0416-271 85
Jour: 112
Skara kommun
Socialtjänsten: 0511-325 30
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Skellefteå kommun
Socialtjänsten: 0910-73 50 00
Jour: 112
Skinnskatteberg kommun
Socialtjänsten: 0222-51 56 25
Jour: 021-39 20 66
Skurup kommun
Socialtjänsten: 0411-53 60 00
Jour: 112
Skövde kommun
Socialtjänsten: 0500-49 74 21
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Smedjebacken kommun
Socialtjänsten: 0240-66 03 35
Jour: 112
Sollefteå kommun
Socialtjänsten: 0620-68 20 97
Jour: Ingen jour
Sollentuna kommun
Socialtjänsten: 08-579 212 40
Jour: 010-444 05 00
Solna stad
Socialtjänsten: 08-746 10 00
Jour: 010-444 05 00
Sorsele kommun
Socialtjänsten: 0952-140 00
Jour: 112
Sotenäs kommun
Socialtjänsten: 0523-66 40 00
Jour: 0522-69 74 44
Staffanstorp kommun
Socialtjänsten: 046-25 11 00
Jour: 112
Stenungsund kommun
Socialtjänsten: 0303-73 81 33
Jour: 031-365 87 00
Stockholms stad
Socialtjänsten: 08-508 00 508
Jour: 08-508 40 000
Storfors kommun
Socialtjänsten: 0550-651 00
Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14
Storuman kommun
Socialtjänsten: 0951-140 00
Jour: 112
Strängnäs kommun
Socialtjänsten: 0152-299 95
Jour: 112
Strömstads kommun
Socialtjänsten: 0526-192 77
Jour: 0522-69 74 44
Strömsund kommun
Socialtjänsten: 0670-163 20
Jour: 112
Sundbybergs stad
Socialtjänsten: 08-706 80 00
Jour: 010-444 05 00
Sundsvall kommun
Socialtjänsten: 060-19 22 62
Jour: 060-12 61 82
Sunne kommun
Socialtjänsten: 0565- 160 00, 0563-541 216
Jour: 112
Surahammar kommun
Socialtjänsten: 0220-390 40
Jour: 021-39 20 66
Svalöv kommun
Socialtjänsten: 0418-47 50 63
Jour: 042-10 68 69
Svedala kommun
Socialtjänsten: 040-626 80 00
Jour: 112
Svenljunga kommun
Socialtjänsten: 0325-180 00
Jour: 112
Säffle kommun
Socialtjänsten: 0533-68 10 00
Jour: 070-692 31 39
Säter kommun
Socialtjänsten: 0225-55 165
Jour: 0225-551 65
Sävsjö kommun
Socialtjänsten: 0382-154 26
Jour: 112
Söderhamn kommun
Socialtjänsten: 0270-750 00
Jour: 026-10 02 25
Söderköping kommun
Socialtjänsten: 0121-186 00
Jour: 011-15 22 83
Södertälje kommun
Socialtjänsten: 08-523 010 00
Jour: 08-523 038 70
Sölvesborg kommun
Socialtjänsten: 0456-81 63 13
Jour: 112
T
Tanum kommun
Socialtjänsten: 0525-180 00
Jour: 0522-69 74 44
Tibro kommun
Socialtjänsten: 0504-180 00
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Tidaholm kommun
Socialtjänsten: 0502-60 62 20
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Tierp kommun
Socialtjänsten: 0293-21 80 88
Jour: 018-15 00 00
Timrå kommun
Socialtjänsten: 060-16 31 00
Jour: 112
Tingsryd kommun
Socialtjänsten: 0477-443 26
Jour: 112
Tjörn kommun
Socialtjänsten: 0304-601 999
Jour: 031-365 87 00
Tomelilla kommun
Socialtjänsten: 0417-180 00
Jour: 112
Torsby kommun
Socialtjänsten: 0560-160 00
Jour: 112
Torsås kommun
Socialtjänsten: 0486-331 00
Jour: 020-45 39 00
Tranemo kommun
Socialtjänsten: 0325-57 62 00
Jour: 112
Tranås kommun
Socialtjänsten: 0140-681 00
Jour: 112
Trelleborg kommun
Socialtjänsten: 0410-73 32 03
Jour: 112
Trollhättans stad
Socialtjänsten: 0520-49 54 00
Jour: 0522-69 74 44
Trosa kommun
Socialtjänsten: 0156-520 00
Jour: 08-523 03 87
Tyresö kommun
Socialtjänsten: 08-578 291 60
Jour: 08-718 76 40
Täby kommun
Socialtjänsten: 08-555 590 00
Jour: 08-410 200 40
Töreboda kommun
Socialtjänsten: 0506-181 30
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
U
Uddevalla kommun
Socialtjänsten: 0522-69 51 96
Jour: 0522-69 74 44
Ulricehamn kommun
Socialtjänsten: 0321-59 56 00
Jour: 112
Umeå kommun
Socialtjänsten: 090-16 10 02
Jour: 090-16 30 50
Upplands Väsby kommun
Socialtjänsten: 08-590 977 74
Jour: 010-444 05 00
Upplands-Bro kommun
Socialtjänsten: 08-581 690 00
Jour: 010-444 05 00
Uppsala kommun
Socialtjänsten: 018-727 00 00
Jour: 018-15 00 00
Uppvidinge kommun
Socialtjänsten: 0474-470 00
Jour: 112
V
Vadstena kommun
Socialtjänsten: 0143-151 50
Jour: 013-20 75 26
Vaggeryd kommun
Socialtjänsten: 0370-67 84 41
Jour: 112
Valdemarsvik kommun
Socialtjänsten: 0123-191 00
Jour: 011-15 22 83
Vallentuna kommun
Socialtjänsten: 08-587 850 00
Jour: 08-410 200 40
Vansbro kommun
Socialtjänsten: 0281-750 45
Jour: 112
Vara kommun
Socialtjänsten: 0512-312 37
Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Varberg kommun
Socialtjänsten: 0340-88 000
Jour: 112
Vaxholms stad
Socialtjänsten: 08-541 708 78
Jour: 08-410 200 40
Vellinge kommun
Socialtjänsten: 040-42 50 00
Jour: 112
Vetlanda kommun
Socialtjänsten: 0383-971 00
Jour: 112
Vilhelmina kommun
Socialtjänsten: 0940-140 00
Jour: 112
Vimmerby kommun
Socialtjänsten: 0492-76 91 00
Jour: 112
Vindelns kommun
Socialtjänsten: 0933-140 00
Jour: 090-16 30 50
Vingåker kommun
Socialtjänsten: 0151-191 61
Jour: 112
Vårgårda kommun
Socialtjänsten: 0322-60 06 00
Jour: 112
Vänersborg kommun
Socialtjänsten: 0521-72 17 26
Jour: 0522-69 74 44
Vännäs kommun
Socialtjänsten: 0935-143 11
Jour: 090-16 30 50
Värmdö kommun
Socialtjänsten: 08-570 481 48
Jour: 08-570 307 20
Värnamo kommun
Socialtjänsten: 0370-37 70 00
Jour: 112
Västervik kommun
Socialtjänsten: 0490-25 40 00
Jour: 112
Västerås stad
Socialtjänsten: 021-39 00 00
Jour: 021-39 20 66
Växjö kommun
Socialtjänsten: 0470-410 00
Jour: 112
Y
Ydre kommun
Socialtjänsten: 0381-66 12 00
Jour: 112
Ystad kommun
Socialtjänsten: 0411-57 70 00
Jour: 112
Å
Åmål kommun
Socialtjänsten: 0532-171 15
Jour: 0522-69 74 44
Ånge kommun
Socialtjänsten: 0690-25 02 43
Jour: 112
Åre kommun
Socialtjänsten: 0647-164 10
Jour: 112
Årjäng kommun
Socialtjänsten: 0573-141 54
Jour: 112
Åsele kommun
Socialtjänsten: 0941-140 00
Jour: 112
Åstorp kommun
Socialtjänsten: 042-640 00
Jour: 042-10 68 69
Åtvidaberg kommun
Socialtjänsten: 0120-830 00
Jour: 013-20 75 26
Ä
Älmhult kommun
Socialtjänsten: 0476-550 00
Jour: 112
Älvdalen kommun
Socialtjänsten: 0251-313 00
Jour: 112
Älvkarleby kommun
Socialtjänsten: 026-832 10
Jour: 018-15 00 00
Älvsbyn kommun
Socialtjänsten: 0929-170 00
Jour: 114 14
Ängelholm kommun
Socialtjänsten: 0431-46 95 12
Jour: 042-10 68 69
Ö
Öckerö kommun
Socialtjänsten: 031-97 62 00
Jour: 031-365 87 00
Ödeshög kommun
Socialtjänsten: 0144-350 03
Jour: 013-20 75 26
Örebro kommun
Socialtjänsten: 019-21 30 00
Jour: 019-21 41 05
Örkelljunga kommun
Socialtjänsten: 0435-550 00
Jour: 042-10 68 69
Örnsköldsvik kommun
Socialtjänsten: 0660-880 00
Jour: 0660-888 07
Östersund kommun
Socialtjänsten: 0200-120 145
Jour: 112
Österåker kommun
Socialtjänsten: 08-540 810 00
Jour: 08-410 200 40
Östhammar kommun
Socialtjänsten: 0173-860 00
Jour: 112
Östra Göinge kommun
Socialtjänsten: 044-775 60 00
Jour: 044-775 78 78
Överkalix kommun
Socialtjänsten: 0926-740 00
Jour: 112
Övertorneå kommun
Socialtjänsten: 0927-720 00
Jour: 112