Så förtidsröstar du i riksdagsvalet
Den 11 september 2022 är det val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige i Sverige. Vill du däremot slippa trängseln bland allt folk i vallokalen kan du välja att förtidsrösta – som du faktiskt kan göra redan nu.
När kan man förtidsrösta i riksdagsvalet 2022?
Förtidsröstningen öppnade nämligen den 24 augusti och det finns lokaler för detta i varje kommun. För att hitta till lokalen i din kommun kan du klicka här.
Vad behövs för att förtidsrösta?
Du behöver id-handling och röstkort.
Om du inte har en id-handling kan en annan person intyga din identitet, under förutsättning att personen som intygar visar id-handling.
Saknar du röstkort kan du beställa ett nytt. Det kan du göra här.
Så här förtidsröstar du
1. Ta valkuvert och valsedlar
Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen.
2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm
3. Lämna ditt röstkort och valkuverten till röstmottagaren
4. Visa id-handling för röstmottagaren
För att intyga din identitet kan du antingen visa din id-handling eller att någon annan intygar din identitet genom att visa sin id-handling. Du kan också vara känd av röstmottagaren.
Hur du röstar som utlandssvensk i Sverige
Om du befinner dig i Sverige under ett val och är utlandssvensk behöver du beställa ett nytt röstkort som gäller för röstning i Sverige.
Om du däremot inte står med i röstlängden kan du inte rösta i Sverige, utan behöver då rösta från utlandet för att kunna läggas till i röstlängden.
Så går du till väga om du ångrar din förtidsröst
Om du ångrar din förtidsröst kan du rösta i din vallokal på valdagen den 11 september. Då kommer din förtidsröst inte att räknas – utan då räknas den röst som du lämnat på valdagen.
Du kan däremot inte förtidsrösta mer än en gång för då kommer samtliga röster bli ogiltiga.
Poströsta – så gör du
Du kan göra det här. Fördelen med att poströsta är att det sker via säker identifiering, du slipper lösa blanketter och rösträkningen sker automatiskt utan räknefel.
Källor: Valmyndigheten, Poströsta.se.